szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyre népszerűbbé váló zeneszám- és csengőhang-letöltés miatt a mobil zenepiac bevételei egyre magasabbra szöknek. A Juniper Research frissen közzétett előrejelzéséből kiderül, hogy 2009-re a forgalom meghaladja a 9 milliárd dollárt.

Az előrejelzett forgalomból a csengőhangok 4,8 milliárd dollárral fognak részesedni, míg a teljes hosszúságú zeneszámok letöltése a tavalyi 20 millió dollárról közel 1,8 milliárdra nő.

A kutatás vezetője Windsor Holden kijelentette: „Az elmúlt évben azt láttuk, hogy a legnagyobb szolgáltató cégek kísérleti jelleggel lépéseket tettek arrafelé, hogy tömegesen tudják a zenei felvételeket eljuttatni a mobiltelefonokra. Ebben az évben a szolgáltatók alapvetően kibővítették a katalógusaikat újabb és újabb kiadók felvételeit kínálva. Eközben a gyártók egyre több olyan telefont állítottak elő, amelyekbe már beépítették a zenelejátszó egységet.”

A Juniper tanulmánya arra számít, hogy a globális mobil zenei piac 39 százalékkal fog nőni az idén, s megközelíti az 5 milliárd dollárt. Rövidtávon az európai országok fogják vezetni a bevételi növekedés listáját, de 2007-től alighanem már a távol-keleti társég veszi át a súlyponti szerepet.

Az európai csengőhangok árszintje fenntarthatatlan lesz, s a következő öt évben 46 százalékkal eshetnek, miközben Észak-Amerikában az árszínvonal harmadával fog esni.

Az előrejelzés szerint 2008-ra azonban a teljes hosszúságban letöltött zeneszámok mennyisége el fogja érni az egymilliárdot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Tech

Közel 600 millió mobiltelefont adtak el tavaly

Tavaly közel 600 millió mobiltelefont értékesítettek a világon, de ezeknek csak töredéke tartozik a harmadik generációs szolgáltatások vételére alkalmasak közé. A 3G-s szolgáltatások csak Japánban és Dél-Koreában terjednek gyorsan, ahol 2009-re elérhetik a 90 százalékos arányt. Európában viszon akkor még csak 30 százalékot fognak képviselni.

hvg.hu Tech

A mobil informatika elsöprő előrenyomulása megkezdődik

A kínai naptár szerint a 2005-ös esztendő a Kakas éve lesz, amit az Intel a maga módján úgy értelmezett, hogy idén a mobilitás lesz a legfontosabb technológiai jellemző. Ennek szellemében a cég 10 javaslatot is megfogalmazott az informatikát használók számára.

Tech

A japán mobiltelefonok világhódításra várnak

Sokak szerint a japán gyártók mobiltelefonjai a legjobbak, mégis ők kasszírozzák be a legcsekélyebb profitot az iparágban. A hazai piac már teljesen telített és túl erős a verseny, így nem csoda, hogy az olyan mobil-gyártó óriások, mint NTT Docomo, a NEC vagy a Sharp külföld felé kacsintgat – írja a BusinessWeek.

Az autógyárak kibírják a válságot, de a beszállítóik egyre nagyobb bajba kerülnek

Az autógyárak kibírják a válságot, de a beszállítóik egyre nagyobb bajba kerülnek

Családjával zsarolták a Budapesten elítélt brazil drogfutárt

Családjával zsarolták a Budapesten elítélt brazil drogfutárt

Jövő tavaszig meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban

Jövő tavaszig meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban