szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben az orvosok lelkendezve fogadták a távolról vezérelhető műtétileg beépíthető pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) megszületését, ezzel egy időben felismerték annak hallatlan veszélyeit is. Ami ugyanis hálózatba van kötve, az meghackelhető. Így a pacemakeren keresztül az emberi szív is – számolt be róla az amerikai Portsmouth Herald.

A pacemaker ma már távolról is
vezérelhető. A kényelem azonban áldozatokkal
járhat
© AP
A ma használatos defibrillátorok, szívritmus-szabályozók, pacemakerek (vagy bármiképpen is hívjuk őket) már igazán csekély méretűek. Mindössze féltenyérnyi helyet foglalnak el a mellkasban, ahol kifejtik áldásos tevékenységüket: a beteg szívet, mielőtt halálos fibrillációba (ritmustalan rángásba) kezdene, egy kis áramütéssel visszatérítik a helyes működéshez. A technikát már évtizedek óta eredményesen alkalmazzák a kardiológusok, s betegeiket ezzel alkalmassá teszik arra, hogy ismét teljes értékű életet éljenek.

A szerkezetekkel együtt azonban néhány apróbb problémát is beoperáltak a paciensek mellkasába. A szerkezeteket a behelyezésükkor a beteg aktuális állapotához igazítják, azaz annak változása esetén újra kellene hangolni, továbbá – bármennyire is energiatakarékosak e műszerek, s bármennyire is kitartóak az elemek – az áramforrások idővel lemerülnek, s cserélni kell őket, vagy feltölteni. Amíg nem lehetett a pacemakerekhez távolról hozzákapcsolódni, ez alkalmasint műtétet jelentett, még ha ez kisebb beavatkozás volt is.

Az azonban, hogy a pacemakerrel egy telefonvonalon keresztül képes az orvos kapcsolatba lépni, s lehívni a paciens állapotára vonatkozó adatokat, illetve ellenőrizni a szerkezet működési jellemzőit, a technológia hatalmasat lépett előre. A pacemaker ugyanis ezzel kívülről vált hangolhatóvá, anélkül, hogy a betegnek emiatt el kellene mennie az orvosához, esetleg meg kellene változtatnia a programját, vagy ki kellene maradnia a munkahelyéről.

A távoli elérést szolgáltató cégek az adatokat egy titkosított és kódolt kapcsolaton keresztül kérdezik le, ami lehetővé teszi, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá az információkhoz. De még ebben az esetben is a személyes adatokat és a beteg egészségi állapotára vonatkozó információkat külön csatornán kérdezik le, s csak a dekódolás során egyesítik őket ismét.

Mindezek ellenére fennmarad az esélye (bár ez igen csekély lehetőség), hogy hackerek hozzáférhetnek azokhoz a rendszerekhez, amelyeken keresztül az orvos számítógépe és a pacemakerek kommunikálnak. Ad abszurdum előfordulhat, hogy illetéktelenek avatkozhatnak be a defibrillátorok hangolásába – számolt be a Portsmouth Heraldnak Dr. Mark Jacobs, az Atlantic Cardiology Associates specialistája.

A távoli orvosi elérést szolgáltató Peter Gove, a St. Jude Medical Inc. alelnöke pedig arról beszélt, hogy még messze vagyunk attól, hogy az orvosi eszközök távoli vezérlése általánossá váljon, de arrafelé haladunk. Gove elmondta, hogy a St. Jude Medical rendszere például óvatosságból egyáltalán nem továbbít személyes adatokat.

A világon egyre többen változtatják évente többször is a lakóhelyüket. A szívproblémákkal egyébként is jobban érintett idősebb korosztály tagjai gyakorta máshol töltik a telet, mint a nyarat, de általában is az emberek jelentős utazási kedve, valamint számos munkához kötődő utazás miatt a betegek sokszor nem volnának képesek időben ellenőrzésre az orvosukhoz menni. A távoli elérés ezen a problémán teljes egészében segít, de azzal, hogy a hosszútávú kommunikációs csatornákat kénytelenek igénybe venni, kiteszik magukat a véletlen vagy szándékolt hacker-támadásoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Világ

Egyre népszerűbb az unióban a "holiday-sebészet"

Ragyogóan megy az üzlet a lengyel plasztikai sebészeknek. A németországi tarifáknál mintegy 70 százalékkal alacsonyabb magánklinikai árakkal egy-egy lengyel plasztikai sebész havonta akár negyven szépülni vágyó hölgyet is képes a kése alá „csábítani”.

Folk György (hvg.hu) Karrier

A munkahelyi stressz megduplázza a szívroham esélyét

Határidők, tárgyalások, meetingek – gyilkos mértékben növelhetik egy szívroham esélyét, az azt követő napon. Egy új tanulmány szerint az irodai stressz duplájára növeli a szívroham esélyét.

MTI Fókusz

A nők szíve erősebb

A nők szíve erősebb, mint a férfiaké, s nem kizárt, ez az oka annak, hogy a "gyengébb nemhez" tartozók átlagosan öt évvel tovább élnek a férfiaknál, a férfiak azonban sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék ezt a különbséget - derítették ki brit tudósok.

eurohirek.hu Világ

Betegeket hívnak vissza szívritmus-szabályozók miatt

Valószínűleg világszerte példátlan eset történt Belgiumban. Eddig csak gépjárművek rejtett gyártási hiba miatti visszarendeléséről lehetett hallani, most csaknem félezer szívbeteget hívtak vissza a testükbe ültetett szívritmus-szabályozók megbízhatatlansága miatt.

Monitor

Divat az intim plasztikai sebészet

Egyre több nő vállalkozik intim szerve sebészeti felújítására az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, jóllehet erre semmilyen egészségügyi oka nincsen.

eurohirek.hu Világ

A magyarok keveset költenek a szívbetegek kezelésére

Az egy főre jutó költségeket alapul véve Nagy-Britannia költi a legtöbb pénzt a szívbetegségek kezelésére Európában, 87,63 eurót, a magyarok csupán hátulról a harmadikok a listán, kevesebb mint 11 euróval.

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Koronavírusos a polgármester, bezár a balassagyarmati városháza

Koronavírusos a polgármester, bezár a balassagyarmati városháza