szerző:
hvg.hu

Miközben az orvosok lelkendezve fogadták a távolról vezérelhető műtétileg beépíthető pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) megszületését, ezzel egy időben felismerték annak hallatlan veszélyeit is. Ami ugyanis hálózatba van kötve, az meghackelhető. Így a pacemakeren keresztül az emberi szív is – számolt be róla az amerikai Portsmouth Herald.

A pacemaker ma már távolról is
vezérelhető. A kényelem azonban áldozatokkal
járhat
© AP
A ma használatos defibrillátorok, szívritmus-szabályozók, pacemakerek (vagy bármiképpen is hívjuk őket) már igazán csekély méretűek. Mindössze féltenyérnyi helyet foglalnak el a mellkasban, ahol kifejtik áldásos tevékenységüket: a beteg szívet, mielőtt halálos fibrillációba (ritmustalan rángásba) kezdene, egy kis áramütéssel visszatérítik a helyes működéshez. A technikát már évtizedek óta eredményesen alkalmazzák a kardiológusok, s betegeiket ezzel alkalmassá teszik arra, hogy ismét teljes értékű életet éljenek.

A szerkezetekkel együtt azonban néhány apróbb problémát is beoperáltak a paciensek mellkasába. A szerkezeteket a behelyezésükkor a beteg aktuális állapotához igazítják, azaz annak változása esetén újra kellene hangolni, továbbá – bármennyire is energiatakarékosak e műszerek, s bármennyire is kitartóak az elemek – az áramforrások idővel lemerülnek, s cserélni kell őket, vagy feltölteni. Amíg nem lehetett a pacemakerekhez távolról hozzákapcsolódni, ez alkalmasint műtétet jelentett, még ha ez kisebb beavatkozás volt is.

Az azonban, hogy a pacemakerrel egy telefonvonalon keresztül képes az orvos kapcsolatba lépni, s lehívni a paciens állapotára vonatkozó adatokat, illetve ellenőrizni a szerkezet működési jellemzőit, a technológia hatalmasat lépett előre. A pacemaker ugyanis ezzel kívülről vált hangolhatóvá, anélkül, hogy a betegnek emiatt el kellene mennie az orvosához, esetleg meg kellene változtatnia a programját, vagy ki kellene maradnia a munkahelyéről.

A távoli elérést szolgáltató cégek az adatokat egy titkosított és kódolt kapcsolaton keresztül kérdezik le, ami lehetővé teszi, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá az információkhoz. De még ebben az esetben is a személyes adatokat és a beteg egészségi állapotára vonatkozó információkat külön csatornán kérdezik le, s csak a dekódolás során egyesítik őket ismét.

Mindezek ellenére fennmarad az esélye (bár ez igen csekély lehetőség), hogy hackerek hozzáférhetnek azokhoz a rendszerekhez, amelyeken keresztül az orvos számítógépe és a pacemakerek kommunikálnak. Ad abszurdum előfordulhat, hogy illetéktelenek avatkozhatnak be a defibrillátorok hangolásába – számolt be a Portsmouth Heraldnak Dr. Mark Jacobs, az Atlantic Cardiology Associates specialistája.

A távoli orvosi elérést szolgáltató Peter Gove, a St. Jude Medical Inc. alelnöke pedig arról beszélt, hogy még messze vagyunk attól, hogy az orvosi eszközök távoli vezérlése általánossá váljon, de arrafelé haladunk. Gove elmondta, hogy a St. Jude Medical rendszere például óvatosságból egyáltalán nem továbbít személyes adatokat.

A világon egyre többen változtatják évente többször is a lakóhelyüket. A szívproblémákkal egyébként is jobban érintett idősebb korosztály tagjai gyakorta máshol töltik a telet, mint a nyarat, de általában is az emberek jelentős utazási kedve, valamint számos munkához kötődő utazás miatt a betegek sokszor nem volnának képesek időben ellenőrzésre az orvosukhoz menni. A távoli elérés ezen a problémán teljes egészében segít, de azzal, hogy a hosszútávú kommunikációs csatornákat kénytelenek igénybe venni, kiteszik magukat a véletlen vagy szándékolt hacker-támadásoknak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
eurohirek.hu Világ

Egyre népszerűbb az unióban a "holiday-sebészet"

Ragyogóan megy az üzlet a lengyel plasztikai sebészeknek. A németországi tarifáknál mintegy 70 százalékkal alacsonyabb magánklinikai árakkal egy-egy lengyel plasztikai sebész havonta akár negyven szépülni vágyó hölgyet is képes a kése alá „csábítani”.

Folk György (hvg.hu) Karrier

A munkahelyi stressz megduplázza a szívroham esélyét

Határidők, tárgyalások, meetingek – gyilkos mértékben növelhetik egy szívroham esélyét, az azt követő napon. Egy új tanulmány szerint az irodai stressz duplájára növeli a szívroham esélyét.

MTI Fókusz

A nők szíve erősebb

A nők szíve erősebb, mint a férfiaké, s nem kizárt, ez az oka annak, hogy a "gyengébb nemhez" tartozók átlagosan öt évvel tovább élnek a férfiaknál, a férfiak azonban sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék ezt a különbséget - derítették ki brit tudósok.

eurohirek.hu Világ

Betegeket hívnak vissza szívritmus-szabályozók miatt

Valószínűleg világszerte példátlan eset történt Belgiumban. Eddig csak gépjárművek rejtett gyártási hiba miatti visszarendeléséről lehetett hallani, most csaknem félezer szívbeteget hívtak vissza a testükbe ültetett szívritmus-szabályozók megbízhatatlansága miatt.

Monitor

Divat az intim plasztikai sebészet

Egyre több nő vállalkozik intim szerve sebészeti felújítására az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, jóllehet erre semmilyen egészségügyi oka nincsen.

eurohirek.hu Világ

A magyarok keveset költenek a szívbetegek kezelésére

Az egy főre jutó költségeket alapul véve Nagy-Britannia költi a legtöbb pénzt a szívbetegségek kezelésére Európában, 87,63 eurót, a magyarok csupán hátulról a harmadikok a listán, kevesebb mint 11 euróval.

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Zöldséget imitáló hússal reagál a műhústrendre egy amerikai gyorsétterem

Zöldséget imitáló hússal reagál a műhústrendre egy amerikai gyorsétterem

Azt hitték valami közúti szörnyet kaptak el a rendőrök, de minden papírja rendben volt

Azt hitték valami közúti szörnyet kaptak el a rendőrök, de minden papírja rendben volt

A brazil elnök szerint civil szervezetek okozzák az erdőtüzeket

A brazil elnök szerint civil szervezetek okozzák az erdőtüzeket

Tízen haltak meg az utakon a hosszú hétvégén

Tízen haltak meg az utakon a hosszú hétvégén

Egymillió eurót nyer, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik

Egymillió eurót nyer, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik