Tetszett a cikk?

A vállalatvezetők az informatika szerepének gyors megváltozására számítanak, ami az elkövetkező öt évben ugyanis mindinkább valódi versenytényezőként járul hozzá a vállalatok üzleti tevékenységéhez. A legtöbb vezető úgy vélte, hogy az új adatkezelési és analitikai eszközök gyakorolják majd a legnagyobb hatást vállalatuk innovációs képességeire.

Az informatika kritikus versenytényezővé válik a következő öt év során, mivel a vállalatok új termékek helyett mind inkább új üzleti modelleket vezetnek be a sikeres működés érdekében – derül ki egy nemrég publikált globális vállalatvezetői felmérés eredményeiből. Az Economist Intelligence Unit 23 ország több mint 4000 vállalatának vezetőjét faggatta az SAP német informatikai óriáscég megbízásából.

A válaszadók a stratégia és az innováció megvalósításának sebességét tartották az elkövetkező öt év legnagyobb vezetői kihívásának, és több mint négyötödük vélekedett úgy, hogy a technológia központi tényezőként támogatja vállalatukat az új üzleti modellek bevezetése és a megcélzott stratégia teljesítése terén. A vezetők közel háromötöde tartja az informatikát költséghatékonyság-növelő eszköz helyett egyre inkább valódi versenytényezőnek.

A nemzetközi minta több mint 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vállalata a már meglévő termékcsaládokra koncentrál az új termékek és szolgáltatások fejlesztése helyett. A vezetők 54 százalékának cége nem új termékek, hanem egyre inkább innovatív üzleti modellek bevezetésével törekszik a piaci versenyelőny megszerzésére.

Az SAP elnök-vezérigazgatója, Henning Kagermann szerint az innovatív üzleti megoldások szerepe és az új üzleti ökoszisztéma körvonalazódása alátámasztja az SAP következő öt évre kidolgozott növekedési stratégiáját.

„A vállalatoknak 2010-ben gyorsabban kell majd követniük ügyfeleik változó szükségleteit a sikeres működéshez” – mutatott rá Henning Kagermann . „Az üzleti élet szereplői egyre inkább alaptevékenységükre koncentrálnak, így az ügyfelek rugalmasság és kényelem iránti elvárásainak teljesítésében fokozottan kell támaszkodniuk partnereik és beszállítóik integrált hálózatára . Az informatika stratégia központi szerepet fog játszani az ügyféligények hatékony és gazdaságos formálása és követése terén. A számítástechnika történetének következő fejezetében össze kell hangolni az informatikát az üzleti működéssel, és az egyszerű költségmegtakarítási törekvések helyett a versenyelőny megszerzésének szolgálatába kell állítani az IT-infrastruktúrát.”

Az eredmények tanúsága szerint a vállalatok egyre gyakrabban használják az informatikát ügyfeleik magatartásának előrejelzésére. A válaszadók arra számítanak, hogy az ügyfelek viselkedésében és szükségleteiben fellépő változások azonosítása lesz az eredményes szolgáltatási és termékinnováció legfőbb akadálya a következő öt évben. Közel negyven százalékuk nyilatkozott úgy, hogy e problémára tükrében valószínűleg többet fektet majd cége ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) megoldásai fejlesztésébe.

A válaszadók 61 százaléka szerint az informatika kritikus szerepet kap az ügyfélkapcsolatokban és az ügyfélkiszolgálás színvonalának javításában a közeli jövőben. A többiek (31 és 30 százalékos arányban) az új termékek és szolgáltatások fejlesztése, illetve az ellátásilánc-kezelés, az SCM (supply chain management) terén tulajdonították az informatikának a legnagyobb befolyást.

“Túl korai volna még az informatika elarctalanodását, elszürkülését jósolni” – vélekedett Erik Brynjolfsson, a MIT Sloan School menedzsment-professzora és a MIT Center for eBusiness igazgatója. “Éppen ellenkezőleg: az üzleti élet szereplői valószínűleg minden eddiginél innovatívabban alkalmazzák majd az informatikát versenyelőnyük növelésére a következő öt évben. Az EUI és az SAP 4000 cégvezető bevonásával végzett vizsgálata hasonló eredményeket hozott a MIT Center for eBusiness kutatásához. Mindkét felmérésből kiderült, hogy az informatika egyre fontosabb szerepet játszik az új üzleti modellek kidolgozása és az ügyfélközpontúbb működés terén. Az adatok és a számítástechnika árának csökkenése pedig csak tágítani fogja az informatikával támogatott innovációban rejlő lehetőségeket.”

A kutatási eredményekből ítélve az informatika nyújtotta versenyelőny jelentős részt az információ rögzítésének, átadásának és elemzésének képességéből ered. A válaszadók komoly javulásra számítanak a vizsgált időszakban a szükséges információk pontos és jól időzített elérése terén.

Az új technológiák értékelésekor a legtöbb vezető úgy vélte, hogy az új adatkezelési és analitikai eszközök gyakorolják majd a legnagyobb hatást vállalatuk innovációs képességeire a 2010-ig terjedő időszakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

The Economist: Írországban a legjobb élni

A gazdaság gyorsan fejlődik és a hagyományos értékek is megmaradnak Írországban - állítja a brit politikai hetilap, amely a maga által fontosnak tekintett mutatók alapján rangsorolta a világ országait.

Itthon

Járai Zsigmond reflektál a The Economist cikkére

Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke sikeres pénzügypolitikát folytat, ez különösen érvényes Magyarországgal összehasonlítva - írta a The Economist legújabb száma. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a hvg.hu-nak kifejtette, az eltérő magyar és lengyel adottságokból nehéz messzemenő következtetéseket levonni.

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában