szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft vállalati dolgozói számára egy ideje minden évben fesztivált rendez, ahol bemutathatják legvadabb ötleteiket is. Ezekből aztán néhány, mint kereskedelmi termék nagy karriert csinál.

Kris Nye MS fejlesztőmérnök a távirányítható
irodai robottal
© AP
A plüssmackó ott ül a gyerekszoba sarkában, s úgy néz ki, mintha világéletében ebben a pózban múlatta volna az időt. De egyszer csak a feje megmozdul, és arrafelé fordul, ahol a gyerekek játszanak egy arcfelismerő program utasításait követve. Mi több a szülőknek lehetőségül van rá, hogy egy telefonon és mackón keresztül szóljanak a kölykökhöz, akiket egy speciális monitoron meg is figyelnek a maci szemén át. A plüssmaci még csak egy prototípus, ami sok más hasznos szerkezettel, például az irodai célokra – így nyomtatott dokumentumok hordozására – használható guruló és digitális szemekkel látó robottal egyetemben, a Microsoft vállalati TechForumán jelent meg a minap.

A TechForumot azért hozták létre, hogy a Microsoft sok ezer informatikusa szabadon bemutathassa ötleteit, amelyek közül talán néhány a jövő fontos termékévé válhat. Az idei TechForumon 150 különböző projekttel álltak elő a fejlesztők.

E termékek karrierje legtöbbször nagyon hasonló ahhoz, ami Raman Sarin fejlesztőmérnök SmartPhlow nevre keresztelt mobiltelefonos autós forgalmi kalauzával történt. Sarin a fejébe vette, hogy kifejleszt egy olyan rendszert, amely képes figyelni a városi forgalmat Seattle-ben (ennek egyik elővárosában, Redmondban van a Microsoft központja), és segíti az autósokat a dugók elkerülésében.

A rendszer ma a fejlett mobiltelefonokon és hagyományos notebookon működik. A város minden fontosabb rezdüléséről (például sporteseményekről, kulturális rendezvényekről, felvonulásokról, stb.) a folyamatosan kapnak jelzéseket, nem is beszélve a fontosabb közlekedési csomópontok, autópályák forgalmi helyzetéről. Így képes előre jelezni, hogy hol és mikor várható dugó, s képes alternatív útvonalakat javasolni.

Sarin szerint jelenleg már legalább kétezer Microsoft alkalmazott használja a rendszert, illetve a kiokosított telefonok prototípusát. A Microsoft pedig megkezdte a tárgyalásokat az amerikai szállítási minisztériummal arról, hogy a megoldást miként oszthatnák meg a kormánnyal. Továbbá megvizsgálják azt is, hogy más fejlesztőcégek bevonásával hogyan lehetne az egész világon használhatóvá tenni a technológiát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Mit mondott Bill Gates az új biztonságosabb Microsoft termékekről?

Bill Gates, a Microsoft elnöke a San Francisco-i RSA biztonságtechnikai konferencián több fontos fejlesztést is bejelentett, többek között az Internet Explorer 7-es változatát is. A Microsoft célja az elsősorban a felhasználók biztonságát erősítő fejlesztésekkel, hogy elejét vegye a további piacvesztésnek, amelyet a közönség egy része által jobbnak tartott böngészők (különösen a Mozilla Firefox) megjelenése okozott az utóbbi időben.

MTI Tech

Szoftver alkalmazási egyezményt kötött a Nokia és a Microsoft

A világ legnagyobb mobiltelefon gyártója a finn Nokia és a Microsoft szoftvergyártó konszern egyezményt kötött az online zeneművásárlást és azok mobil készülékeken történő visszajátszását lehetővé tévő rendszer kialakítására.

hvg.hu Gazdaság

Rekordárbevételt hozott az Xbox a Microsoftnak

A Microsoft Corp. a 2004. december 31-ével zárult negyedévben 10,82 milliárd dolláros rekord árbevételre tett szert, ami az előző év hasonló időszakában elért értékhez képest 7 százalékos növekedést jelent - hozta nyilvánosságra közleményében a vállalat.

hvg.hu Tech

A Microsoft az Oracle ügyfeleinek elszipkázására készül

A Microsoft bejelentette, hogy új migrációs programot indít azoknak a vállalatoknak, amelyek a PeopleSoft World (korábban J.D. Edwards), a PeopleSoft EnterpriseOne (korábban szintén J.D. Edwards) vagy a PeopleSoft Enterprise rendszert használják. A migrációs program nem titkolt célja, hogy megszerezze a cég azon ügyfeleit, akik a vállalat Oracle által történt felvásárlása miatt bizonytalanságban érzik magukat.

MTI Tech

Kópia-igazoltatást vezet be a Microsoft

A Windows operációs rendszer felhasználóinak a jövőben igazolniuk kell majd a birtokukban lévő példány legalitását a verzió frissítések és a funkcióképességet javító kiegészítések letöltésekor.

Hogyan csökkenhetett a fertőzésveszély Németországban az iskolák újranyitása után?

Hogyan csökkenhetett a fertőzésveszély Németországban az iskolák újranyitása után?

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet