szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy kontinens 37 országának 139 csapata adott le értékelhető megoldást az V.BME Nemzetközi 24 órás programozó verseny internetes előválogatásán - közülük a 30 legjobb jutott a döntőbe.

"Idén nagyon színes az élmezőny, hiszen a harminc döntős csapatból mindössze 11 magyar " - mondta Haidegger Tamás, a verseny főszervezője. A külföldi teamek között egyaránt akad kínai, dél-afrikai, argentin, orosz, svéd, illetve  litván. Haidegger Tamás szerint összesen 304 csapat vett részt az internetes fordulón. A résztvevők többnyire főiskolai-egyetemi hallgatók, valamint az iparban dolgozó profik, ám akadtak középiskolás csapatok is.

A 28 legjobb csapaton kívül a tavalyi második és harmadik helyezett is meghívást kapott. A verseny érdekessége, hogy a múlt évi győztes csapat részt vett a feladatok megoldásában. Az előválogatáson a résztvevőknek hat, egymástól független, fokozatosan nehezedő informatikai feladattal kellett megküzdeniük, amelyek egyaránt próbára tették a versenyzők programozói képességét és precizitását.   
   
A Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium által szervezett verseny április 29. és május 1. között lesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A több mint 3000 euró összdíjazású verseny háromfős csapatok között zajlik és pontosan 24 órán át tart. A részfeladatok egy probléma köré épülnek, amelyek megoldása a versenyzők részéről széleskörű informatikai ismereteket igényel. A döntőn a feladatot a helyszínen üzembe helyezett, saját számítógépeiken oldják meg úgy, hogy semmilyen külső segítség nem vehető igénybe: internet és mobiltelefon használata szigorúan tilos. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Magyarország a 36. az informatikai ranglistán

Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) nevű szervezetének az információtechnológiai fejlettséget felmérő jelentésében hazánk a közép- és kelet-európai térségben a negyedik helyen áll, világviszonylatban pedig a 36. helyet foglalja el.

MTI Gazdaság

Hat-nyolc százalékkal nőhet az idén a magyar informatikai szektor

Az IQSYS Informatikai Rt. az idén a teljes hazai informatikai ágazat növekedését 6-8 százalékra becsüli - közölte a társaság hétfőn. A közlemény szerint a piac csak 2007-től, a Nemzeti Fejlesztési Program második ütemének beindulása után vesz majd igazi lendületet.

Tech

A következő öt évben az informatika szerepe alapvetően megváltozik

A vállalatvezetők az informatika szerepének gyors megváltozására számítanak, ami az elkövetkező öt évben ugyanis mindinkább valódi versenytényezőként járul hozzá a vállalatok üzleti tevékenységéhez. A legtöbb vezető úgy vélte, hogy az új adatkezelési és analitikai eszközök gyakorolják majd a legnagyobb hatást vállalatuk innovációs képességeire.

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Trump higgadt volt, Biden állampolgárságot ígért a bevándorlóknak az utolsó elnökjelölti vitán

Trump higgadt volt, Biden állampolgárságot ígért a bevándorlóknak az utolsó elnökjelölti vitán