szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 16 éve adatmentéssel foglalkozó Kürt Rt. statisztikái szerint a tél beálltával a hordozható számítógépek közül észrevehetően több hibásodik meg. Mondhatni beléjük fagynak az adatok.

Télen legalább 20-25 Celsius fokos különbség van a külső környezet és az iroda hőmérséklete között. Ezt az ember a ruházatával és testfelépítésével kompenzálja, de az elektronikus eszközök nehezen tűrik. A hőmérsékletingadozásra az alkatrészek eltérően reagálnak, és a páralecsapódás is katasztrófához vezethet. Az elektronikai eszközök alkatrészei eltérő hőtágulásuk miatt reagálnak különbözően a hőmérséklet változásaira, ami különösen igaz a precízen működő számítógép egyes részeire is.

A merevlemez olvasófeje például – amely kifejlesztése óta az elektromechanikus technológia egyik csúcsa – mikronos pontossággal dolgozik. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a rét felett két méterrel repülő sugárhajtású repülőgép szárnyával próbálnánk a fűszálak mintáját kiolvasni. Ezt tudva már azt sem nehéz elhinni, hogy akár az egytized milliméteres hőtágulás is katasztrófát okozhat. Ha a fej nem ott áll, ahol azt az elektronika elvárná, és nem azokat az adatokat olvassa, amelyeket a szoftver szeretne, akkor kész a káosz. Súlyosabb esetben a mechanika tönkreteheti saját magát: a fej beleszánthat a lemezek mágneses felületébe, vagy a középen található csapágyazásba.

A páralecsapódás hatásait mindenki ismeri, aki már vett ki hideg palackot hűtőből, vagy ment be szemüvegben a téli hidegből a meleg szobába. A meleg levegő több párát tartalmaz, mint a hideg, így amikor a levegő lehűl, a benne lévő pára egy része lecsapódik, és vízcseppek formájában jelenik meg a környezetében lévő tárgyak felületén. Ez a folyamat játszódhat le a hordozható számítógépek belsejében is: a páralecsapódás vékony folyadékfilmet képez az eszköz elektromos paneljein, ami rövidzárlathoz vezethet. "Télen külön figyelmet kell fordítani mobil eszközeinkre.

Létezik egy szabály, amelynek segítségével a kockázat jelentősen csökkenthető: az eszközök felmelegedésére legalább egy órát kell hagyni, 10 fokonként. Ez azt jelenti, hogy ha a gép tegyük fel nulla fokra hűlt le szállítása közben, akkor a 20 fokos irodában legalább két órát hagynunk kell melegedni, mielőtt bekapcsoljuk. Amennyiben hibajelenséget észlelünk, az adatokat ne próbáljuk meg házi eszközökkel lementeni, mert jó eséllyel csak súlyosbítjuk a helyzetet" – tanácsolja Molnár Géza, a Kürt adatmentési üzletágának vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Veszélyes laptop-használók

Semmibe vett biztonsági szabályok, kétséges eredetű letöltések, a törvény mellőzése: ez jellemzi a laptophasználók széles rétegét állítja egy nemrégiben befejeződött független vizsgálat.

MTI Gazdaság

Ernst and Young: Kürti Sándor az év üzletembere

A nemzetközileg is terjeszkedő magyar informatikai vállalkozás, a Kürt Rt. elnöke és alapító-társtulajdonosa, Kürti Sándor kapta az Ernst and Young nemzetközi tanácsadó cég által alapított "Az év üzletembere" elismerést Magyarországon 2004-ben.

Infinit Tech

Ezrével maradnak laptopok és mobiltelefonok a taxikban

A figyelmetlen utasok az elmúlt fél évben csaknem ötezer laptopot és hatezer zsebszámítógépet és több mint 60 ezer mobiltelefont felejtettek a londoni taxikban - derült ki a Taxisofőrök Szövetsége és a Pointsec mobilbiztonsági cég „Taxi survey 2005” címet viselő legfrissebb felméréséből.

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt