szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt év szép eredményeket hozott a magyar informatikai ágazat számára, ám az idén nem valószínű, hogy a 2004-es növekedést meg lehet ismételni.

Az idei fejlődés egyik legjelentősebb motorja – miként tavaly is – a banki-pénzügyi szektor lesz, míg az államigazgatási piac tovább szűkül. A hatékonyságot javító integrációs, ügyviteli és üzleti intelligencia megoldások továbbra is a középpontban maradnak – értékelte az idei kilátásokat Verseghi-Nagy Miklós, a KFKI Csoporthoz tartozó IQSYS Informatikai Rt. ügyvezető igazgatója.

A bankszektorban az elektronikus szolgáltatások piaca tovább bővül, ezért ehhez mindenképp beruházások kapcsolódnak. Tovább növekszik a hitelezési piac, amely szintén fejlesztéseket von majd maga után, és az idén is folytatódik az alkalmazkodási folyamat a bankok jövőbeni működését leíró Basel II. egyezmény követelményeihez.

Az államigazgatás lehetőségei az idén – az informatikai beruházások szempontjából – talán még a tavalyinál is szűkebbek lesznek. A költségvetés számai azt vetítik előre, hogy az informatikára költhető állami pénzek igen vékonyan csordogálnak majd, pedig az államigazgatásban – többek között az uniós kötelezettségek miatt is – jelentős fejlesztésekre volna szükség. A helyi közigazgatásban azonban más szelek fújnak. Idén megérkeznek az első uniós pénzek, amelyek az önkormányzati és magánpénzekkel kiegészülve számos településen, régióban generálnak majd fejlesztéseket.

Az iparon belül elsősorban a kkv-szektor előretörése várható, ahol a különböző ERP és CRM rendszerek rohamosan terjednek, és ez az idén sem lesz másképp, de a nagyvállalatok érdeklődése is nő a fejlett informatikai megoldások iránt.

„A teljes IT ágazat növekedését 6-8 százalék körülire becsülöm, ami várhatóan csak 2007-től vesz majd igazi lendületet, amikor a Nemzeti Fejlesztési Program második üteme beindul” – vélekedett Verseghi-Nagy Miklós. Ami a piac szerkezetét illeti, az IT szektor konszolidációja minden bizonnyal legalább a tavalyi ütemben folytatódik. Különösen igaz lesz ez az elsősorban exportra dolgozó vállalatokra, amelyeknek az életét az erős forint nagyon megnehezíti. Valószínű, hogy az idén függetlenségüket csak a legnagyobbak tudják majd megőrizni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hat-nyolc százalékkal nőhet az idén a magyar informatikai szektor

Az IQSYS Informatikai Rt. az idén a teljes hazai informatikai ágazat növekedését 6-8 százalékra becsüli - közölte a társaság hétfőn. A közlemény szerint a piac csak 2007-től, a Nemzeti Fejlesztési Program második ütemének beindulása után vesz majd igazi lendületet.

Tech

A következő öt évben az informatika szerepe alapvetően megváltozik

A vállalatvezetők az informatika szerepének gyors megváltozására számítanak, ami az elkövetkező öt évben ugyanis mindinkább valódi versenytényezőként járul hozzá a vállalatok üzleti tevékenységéhez. A legtöbb vezető úgy vélte, hogy az új adatkezelési és analitikai eszközök gyakorolják majd a legnagyobb hatást vállalatuk innovációs képességeire.

Gazdaság

Újabb magyar informatikai cégek Amerikában

A magyar informatikai cégek számára meghirdetett, az amerikai piacra való bejutást megkönnyítő pályázat két nyertes cége, az AITIA Informatikai Rt. és a FreeSoft Rt. részt vett a Gartner orlandói információs technológiai szoftverkiállításán.

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

A vírus állította meg a győri kézilabdásokat