szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A születésnap távolról sem örömteli ünnep - állítják ukrán és orosz kutatók, akik szerint e nevezetes dátum körüli időszakban az emberek hajlamosabbak a betegségekre, s gyakrabban halnak meg.

A Kijevi Gerontológiai Intézet tudósai szerint a férfiak 44 százaléka, és a nők 36 százaléka a születésnapjukat megelőző és azt követő egy hónapban hal meg - olvasható az Utro című orosz internetes hírportálon.

Az ukrán kutatók "kritikus napnak" keresztelték el a születésnapot, s azt tanácsolják, hogy mindenki alaposan fontolja meg cselekedeteit. Véleményük szerint tilos szívműtétet végezni a születésnapját "ünneplő" betegen, mivel ilyenkor magasabb a beavatkozás halálos kimenetelének kockázata.

Az ukrán tudósok álláspontját megerősítik orosz kollégáik: az ezer önkéntest megvizsgáló Kemerovói Orvosi Akadémiai kutatói szoros összefüggést fedeztek fel az éves életciklus és az egészségi állapot között. Adataik szerint a születésnapot megelőző 30 napban magasabb a légúti gyulladásos megbetegedések, valamint a szívinfarktus előfordulása. Magasabb ilyenkor a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

7 talán meglepő tünet, ami a koronavírus-fertőzöttség jele is lehet

7 talán meglepő tünet, ami a koronavírus-fertőzöttség jele is lehet

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok