szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Craig Barrett kijelentette, hogy Magyarország vezető a technológiai fejlődés terén, Közép-Kelet-Európában. Ahhoz azonban, hogy az Európai Unióban, illetve az egész világgazdaságban versenyképes maradhasson, Magyarországnak az oktatásba többet kell befektetni, illetve jobban ki kell használnia a rendelkezésre álló új információs és kommunikációs technológiákat (ICT).

Barrett azért látogatott Budapestre, hogy együtt ünnepeljen a helyiekkel az Intel magyarországi irodájának 10 évvel ezelőtti megnyitásának alkalmából. A nap kiemelkedő programja volt a budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása. Ezt követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyalt a digitális átalakulásról, illetve egy új digitális várostervről, amelynek megvalósítása által Magyarország több térségére is kiterjed majd a vezeték nélküli szélessávú internet-hozzáférés lehetősége mind a kormányzati szervek, mind a lakosság részére.

Craig Barrett, az Intel
elnök-vezérigazgatója. Oktatási
befektetések mindenek előtt
© Intel
„Magyarország vezeti a digitális átalakulás folyamatát Kelet-Európában és egyre versenyképesebbé válik az Európai Unión belül” – mondta Barrett az egyetemen tartott előadásában. „Magyarország versenyképessége elsősorban a jól képzett munkaerőnek köszönhető, azonban az ország számára szükséges, hogy továbbra is befektessen a képzésébe, illetve az új és innovatív ötletek továbbfejlesztésébe.”

Craig Barrett és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megegyeztek abban, hogy közösen támogatják Győr városának digitálissá válási tervét. E közös akarat kifejezéseképpen Győr város vezetése és az Intel aláírt egy egyetértési nyilatkozatot (Memorandum of Understanding) is. A tervek szerint a győri projekt lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzat vezeték nélküli, szélessávú technológiákkal szavatolhassa a lakosság biztonságát, a tömegközlekedés zavartalanságát, a közművek működését, illetve segíthesse a turizmust. A próbaprojekttel új online utak nyílhatnak meg a lakosság számára a kormányzati programokhoz, illetve egyéb szolgáltatásokhoz. Jelenleg Magyarországon két próbateszten próbálják ki a legújabb vezeték nélküli technológiát, a WiMAX-ot, mely szélessávú internet-hozzáférést nyújt majd a városokban, illetve a vidéki területeken is.

Craig Barrett beszélt arról is, hogy a digitális technológiák több aspektusban is megváltoztatják mindennapi életünket – attól kezdve, hogy miként kötünk üzletet, miként szórakozunk, vagy miként használjuk a kormányzati és egészségügyi rendszereket. Az Intel főnöke kifejtette, hogy Magyarország miként hasznosíthatná az új technológiák előnyeit, illetve, hogyan terjeszthetné ki szerepüket a gazdaságban. Barrett szerint három terület fontos Magyarország számára: az innováció elősegítése azáltal, hogy a világszínvonalú kutatás-fejlesztésekbe invesztál, továbbá, hogy növeli az oktatásra szánt összegeket, illetve, hogy együttműködési programokat alkot, amelyek következtében a technológiák még inkább hozzáférhetővé válnak a mindennapi életben.

Az erőfeszítések között kiemelten fontos a tanárok továbbképzése, mivel a jól képzett tanárok hatékonyan integrálhatják a számítástechnikát a tantervbe. Barrett hisz abban, hogy ennek segítségével tovább fejlődhet a diákok tudása, és az általuk elért eredmények is javulhatnak. Elmondta, hogy az ilyen befektetéseknek köszönhetően a jövő dolgozói mind birtokában lesznek az olyan szintű matematikai és tudományos tudásnak, amely elengedhetetlen a globális digitális környezetben való versenyképességhez.

„A kormány kétség kívül nyújt segítséget abban, hogy az internet még elérhetőbbé váljon a polgárok számára, azonban Magyarország még mindig lemarad az EU átlagtól” – mondta Barrett. „Egyre fontosabb Magyarország számára az, hogy a PC-technológiákat az ország minden pontján megismerhessék a diákok már az általános, illetve középiskolában. Az oktatásba és technológiákba történő befektetéseknek messze az első helyen kell állniuk”.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Infinit Tech

A Dell, az EMC és az Intel közös MegaGrid projektje

Egyre növekszik az igény az önként felajánlott és független számítási kapacitásokat egy hálózatba összegyűjtő gridtechnológia szabványosítására. Az informatika néhány nagyágyúja, a Dell, az EMC, az Intel és az Oracle bejelentette, hogy e cél érdekében közösen indítják el a MegaGrid projektet.

hvg.hu Tech

Az Intel kutatása szerint a nőknek már nem idegen a technika világa

A Harris Interactive piackutató cég nemrégiben lezárult vizsgálta arra keresett választ, hogy milyen különbségek jelentkeznek a férfiak és a nők attitűdjében a modern technika alkalmazása terén. Az eredmények tanúsága szerint a nők minden eddiginél nagyobb mértékben használnak számítástechnikai megoldásokat a mindennapi életben.

Tech

Fényvezető szilikont fejlesztett ki az Intel

A lézerfény továbbítására és felerősítésére alkalmas szilikont fejlesztettek ki az Intel kutatói, ezzel legyőzve az adatforgalom felgyorsításának egyik legnagyobb akadályát.

MTI Gazdaság

Gyurcsány fogadta az Intel vezérét

Az informatikai és kommunikációs infrastruktúra fejlesztése kulcs a modernizációhoz, javítja a gazdaság versenyképességét és munkahelyeket teremt - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Craig Barrett-tel, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatójával folytatott megbeszélésen.

Kockázatosak lehetnek a hamisítók által gyártott maszkok

Kockázatosak lehetnek a hamisítók által gyártott maszkok

Parkolókba költöztették a hajléktalanokat Las Vegasban

Parkolókba költöztették a hajléktalanokat Las Vegasban

Kilencezer fölött a járvány áldozatainak száma Spanyolországban

Kilencezer fölött a járvány áldozatainak száma Spanyolországban