szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ismert keresőmotor különleges szolgáltatással bővül. A jövőben a felhasználók az internetezők által szerkesztett Wikipedia online enciklopédia tartalmához is hozzáférhetnek a portálon keresztül.

A Yahoo! a keresőmotor találatai felett a jövőben megjeleníti az enciklopédia különböző oldalaira mutató linkeket - jelentette be a Yahoo! és a Wikipediát üzemeltető Wikimedia alapítvány pénteken. A szolgáltatást az elkövetkezendő hetekben vezetik be az Egyesült Államokban, valamint Európa, Ázsia és Latin-Amerika egyes piacain. Cserében a Yahoo! erőforrásokat és hardvereket ad a Wikipeda üzemeltetéséhez.

„A Yahoo! Search támogatása és hatalmas felhasználói bázisa roppant fontos segítséget jelent majd ahhoz, hogy a Wikipedia kiterjessze globális hatáskörét” – írta közleményében Jimmy Wales, az interaktív enciklopédia egyik társ-alapítója. „A Yahoo! a Wikipedia egyik leghűségesebb támogatója, s ezzel az elkötelezettséggel további felhasználókhoz juttathatjuk majd el a tartalmunkat, miközben megőrizzük a flexibilitásunkat, s a képességet, hogy továbbra is szabadon terjeszthessük a munkáinkat.”

Wales a Yahoo! egyik blogján úgy fogalmazott, hogy a keresőóriás adománya „tiszta jótékonyság”, hozzátéve, hogy ehhez nem társul semmiféle hirdetési kötelezettség, s a tulajdoni viszonyok is változatlanok maradnak a jövőben.

Az úgynevezett wiki technológia segítségével működtetett lexikon lehetővé teszi, hogy több felhasználó dolgozzon egyszerre a bejegyzéseken, egy uniformizált kezelőfelületet használva. Ezzel a megoldással lehetővé válik, hogy gyakorlatilag bárki bővíthesse az enciklopédiát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamilton indulhat az élről Szocsiban

Hamilton indulhat az élről Szocsiban

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Meglátogatta Navalnijt a kórházban Angela Merkel

Meglátogatta Navalnijt a kórházban Angela Merkel