szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Napóleon gyomorrákban halt meg - erre a következtetésre jutott egy bázeli tanulmány, amely a száműzött uralkodó nadrágjaiból következtetett testsúlya alakulására, s amely ezzel az elmélettel ellentmond az eddigi feltevésnek, amely szerint Napóleont megmérgezték.

A franciák trónfosztott császára 1821. május 5-én hunyt el Szent Ilona szigetén, s akkori kezelő orvosa, aki a boncolást is elvégezte, rosszindulatú gyomordaganatban jelölte meg a halál okát. A gyomorrák diagnózisát első ízben 1961-ben vonták kétségbe, mivel Napóleon hajában arzén nyomaira bukkantak, s mérgezésre gyanakodtak. A mérgezési elmélet támogatói azt is felhozták érvként, hogy halálakor Napóleon túlsúlyos volt ahhoz képest, amilyen a gyomorrák következtében lett volna.

Alessandro Lugli, a bázeli egyetemi klinika patológiai intézetének munkatársa két kollégájával most tisztázta a súly kérdését: kiderítették, hogy a 1,67 magas Napóleon halálakor mintegy 76 kilogrammot nyomott. Lugli a tanulmány keddi bemutatásakor azt hangsúlyozta: a túlsúly ö nmagában nem zárja ki a gyomorrákot, hanem a testsúly alakulása a fontos mutató. A tudósok tanulmányozták, hogy milyen az átlagosa arány a férfiaknál a derékbőség és a testtömeg-index között, s ezen ismeretek birtokában megmérték Napóleon fennmaradt nadrágjait. A rekonstrukció arra derített fényt, hogy az egykori uralkodó 1804 és 1820 között 67,8 kilogrammról 90,7 kilogrammra hízott, ám életének utolsó hónapjaiban 14 kilogrammot fogyott.

Lugli szerint a mérgezés elmélete ellen szól az is, hogy az egykori császár hajában már évekkel halála előtt is találtak arzént, s ennek az lehet az oka, hogy akkoriban a boroshordókat arzénnal tisztogatták, Napóleon pedig nagy borkedvelő volt.

A Napóleon megmérgezéséről szóló elmélet egyik lelkes híve Ben Weider kanadai milliárdos, aki pénzt is költött a vonatkozó kutatásokra. Szerinte a gyilkos Montholon grófja volt (1783-1853), aki vagy a britek megbízásából tört Napóleon életére, vagy azért, hogy bosszút álljon a volt császáron a Montholon feleségével folytatott viszonya miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egy szeptemberi vacsorán mérgezhették meg Juscsenkót

Szvjatoszlav Piszkun ukrán főügyész szerint szándékosan, s valószínűleg néhány kormányzati illetékes közreműködésével mérgezték meg Viktor Juscsenko ukrán elnököt még hatalomra jutását megelőzően tavaly szeptemberben.

MTI Világ

Megtalálták Napóleon hadihajóját

I. Napóleon francia császár szerette volna kiterjeszteni uralmát az Adriai-tengerre, de az angolokkal folytatott heves tengeri csatában 1812. február 22-én vereséget szenvedett. Az egyik kétárbocos vitorlásának, a Mercure-nek a maradványait a közelmúltban találták meg az olaszországi Lignano Sabbiadorótól mintegy hét mérföldre.

hvg.hu Világ

Juscsenkót TCDD-vel mérgezték meg

Viktor Juscsenkót TCDD-vel, a dioxinvegyület legveszélyesebb fajtájával mérgezték meg - állapították meg az ukrán ellenzéki elnökjelölt vérmintáját elemző tudósok.

MTI Itthon

Mérgezett búza okozhatta az örménykúti darvak pusztulását

Nagy valószínűséggel mérgezett búza okozhatta annak a több mint száz darumadárnak a pusztulását, amelyek tetemeit Örménykút külterületén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai találták meg egy héttel ezelőtt - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM).

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

A DK tudni szeretné, miért Orbán fia volt a legalkalmasabb, hogy közpénzen egy brit elitakadémián tanuljon

A DK tudni szeretné, miért Orbán fia volt a legalkalmasabb, hogy közpénzen egy brit elitakadémián tanuljon

Jeff Gedmin: Amerika bajainak felmérése nélkül nem lehet megszabadulni a trumpizmustól

Jeff Gedmin: Amerika bajainak felmérése nélkül nem lehet megszabadulni a trumpizmustól