szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Azonosították a Golf-áramlat lassulásának első jeleit. A folyamat következtében várhatóan még ebben az évszázadban elolvad az Északi-sarkvidék jégtakarója, és több fokkal csökken az átlaghőmérséklet Európa északi részén.

A Cambridge Egyetem kutatója regisztrálta a Mexikói-öbölből az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékén, majd Európa északnyugati partján végighaladó Golf-áramlat lassulásának első jeleit. A jelenség a legérzékenyebben az Egyesült Királyságot és Írországot érinti, amelyek átlaghőmérsékletét az áramlat 5-8 Celsius fokkal növeli.

Peter Wadhams professzor szerint a Golf-áramlat egyik „hajtóműve”, az Északi-tenger hideg áramlata jelenleg a szokásos erejének kevesebb, mint 25 százalékán működik - írja a Sunday Times. A bejelentés az Európai Földtudományok Szövetségének áprilisi bécsi találkozóján hangzott el. A tudósok korábban több évre becsülték a jelenség bekövetkeztét. Peter Wadhams kutatásait a brit királyi flotta tengeralattjáróival folytatta, amelyek az Északi-sarkvidék jégtakarója alatt végeztek megfigyeléseket.

Szakemberek szerint a változás szorosan összefügg a globális felmelegedéssel: az Északi-sarkvidék jégtakarójának teljes olvadását leghamarabb 2020-ra, legkésőbb 2080-ra jósolják. Nemrég a tengerben még óriási „kémények” léteztek, s azokon keresztül a hideg, sűrű víz a tengerfelszínről a tengerfenékre merült alá, akár háromezer méter mélyre, ám ezek a „csatornák” mostanra szinte teljesen eltűntek. (Az alámerülő hideg víz helyébe a délről érkező meleg áramlat került, amely életben tartotta a körforgást.) Amennyiben ez a mechanizmus lassul, ez azt jelenti, hogy kevesebb meleg érkezik Európába.

A mostani kutatások az 1980-ban végzett mérésekhez képest az északi jégtakaró vastagságának 46 százalékos való csökkenését mutatták ki az új, hangradaros technikával.

Más aggasztó jelekre is fény derült: a telente kialakuló, majd nyáron elolvadó Odden jégtömb 1997 óta nem érte el szokásos méretét. Nem kevésbé aggasztó az sem, hogy míg a múltban évente legalább tizenkét jégoszlop alakult ki a jégpáncél alatt, most már csupán kettőt találtak, s azok is rendkívül törékenyek voltak.

Nehéz felbecsülni, hogy az ilyen jellegű változások milyen mértékben módosítják az éghajlatot, ám a professzor szerint a várható változások akár szélsőségesek is lehetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Nem alaptalan a jégkorszaktól való félelem

Nem alaptalan szenzációhajhászásból erednek az új jégkorszakra vonatkozó jóslatok, magyar tudósok is jelezték ennek lehetőségét, de hosszabb időszakról van szó, mint hat-tíz év.

Réz Anna: Jövőre várva

Réz Anna: Jövőre várva

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében