Tetszett a cikk?

A szóban forgó Wollemei fenyő a dinoszauruszok korából származik, s példányai 200 millió évvel ezelőtt kifejezetten közönségesnek számítottak.

Sir David Attenborough.
Romantikus
változatlanság
Sir David Attenborough, az ismert brit természettudós közreműködésével ültették el Londonban a Kew Gardensben azt a Wollemei fenyőt, amelynek már évmilliókkal ezelőtt el kellett volna tűnnie a föld színéről. De a szívós nyitvatermő túlélte az évmilliók viharait, mígnem 1994-ben egy ausztrál nemzeti park alkalmazottja, David Nobel rá nem talált.

A felfedezés meglepte a botanikusokat, akik biztosra vették, hogy ez a növény már csak kövületeiben létezik. „Csodálatos és izgalmas felfedezni egy ilyen ritka túlélőt az ősi múltból. Azt hiszem romantikus, ha valami átvészel 200 millió évet változatlanul” – kommentálta az esetet Attenborough.

Tony Kirkham a Kew Arborétum vezetője azon kevesek egyike volt, akik természetes élőhelyén az ausztráliai Blue Mountins-on láthatta a fenyőt, úgy vélte, hogy olyan ez, mintha egy élő dinoszauruszra bukkantak volna a világ egy eldugott csücskében. Nos ennek a növényi dinónak egy példányát most már Londonban is meg lehet tekinteni – jelentette az AFP francia hírügynökség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Dinoszaurusz-kiállítás Budapesten

A kormány egymilliárd forintos állami kezességvállalással segíti a magyarországi, Tollas Dinoszauruszok című dinoszaurusz-kiállítás megvalósulását - közölte a kormányszóvivő a kabinet ülése után.

Hét nap

TOLLAS DINOSZAURUSZOK

Egymilliárd forint értékben vállalt kezességet a kormány a Magyar Természettudományi Múzeum legújabb kiállítására...

Világ

Alvó dinoszauruszt találtak Kínában

Kínában 130 millió éves, alvó dinoszaurusz maradványaira bukkantak a tudósok. A kétlábú dínó kiemelkedő értékű maradványát mellső végtagja alá dugott fejjel találták meg, a Kínai Tudományos Akadémia szakértője szerint az állatot álmában, hirtelen érhette a halál.

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről