szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A japán TDK elektronikai konszern egy új technológiának köszönhetően megduplázta az eddigi legtöbb adatot befogadni képes Blu-ray DVD-lemez kapacitását.

A TDK nemrégiben mutatta be a Durabis névre hallgató bevonatot, amely jócskán megnöveli a Blu-ray DVD-k élettartamát. Emellett a digitális adattárolók piacát vezető cég beszámolt egy sor új fejlesztésről, amelyek gyorsabbá teszik a kék lézert használó lemezeket és jócskán megnövelik adattárolási képességüket is.

A szabványt kifejlesztő Blu-ray Disc Association alapító tagjaként a TDK-nak kulcsfontosságú szerepe volt az új típusú lemezek kidolgozásában. A normál DVD méretével megegyező Blu-ray lemez az eddig legnagyobb, 9 gigabájtos kapacitás helyett 25 gigabájt adatot képes tárolni. A karcolásoknak és szennyeződéseknek ellenálló Durabis technológia segítségével azonban most a cégnek sikerült dupla-, illetve négyrétegű lemezeket is előállítani, ez pedig 50, illetve 100 gigabájtos lemezek gyártását teszi lehetővé.

Emellett kidolgoztak egy új bevonatot, amelynek segítségével 216 Mbps adatátviteli sebességet lehet elérni a kék lézerfény segítségével. Ez hatszorosa az eddigi értéknek. Így lehetővé vált, hogy mindössze egyetlen Blu-ray lemezre a lehető legnagyobb felbontással, a legmodernebb hangszabványokhoz igazodva rögzítsenek akár egy teljes estés mozifilmet is. Az új adathordozókat még az idén piacra dobják az Egyesült Államokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Rajtaütés egy otthoni DVD-másolón Miskolcon

A rendőrség egy miskolci otthonban lefoglalt 1119 darab illegálisan másolt CD és DVD lemezt, valamint egy számítógépet, fájcserélő szoftverekkel. Az illegális tevékenységgel okozott vagyoni hátrány 43 és fél millió forintra tehető.

hvg.hu Tech

A kék sugártól az Entertainment-PC-ig

Hogy a nappalinkban működő szórakoztató eszközök arzenálja miféle technológiával készült, és miféle technikát használ, már ma sem értjük. A Las Vegas-i Fogyasztói Elektronikai Vásár kínálatát nézve a fonalat egészen biztos, hogy elveszítettük. A lényeg nem változik, a távírányító gombjait ezután is nyomkodni tudjuk.

Gazdaság

Virul az írható CD-k és DVD-k feketepiaca

Összeomlott Magyarországon a kereskedelemben jogszerűen terjesztett írható digitális adathordozók piaca – mondta a Világgazdaságnak Kalinovits Béla, az Eurodata Digital Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A problémát szerinte az íratlan adathordozók árában jelentkező, Európában szinte egyedülállóan magasnak tekinthető többletköltségek, így a nagyobb áfa és szerzői jogdíj jelentik – mondta a CD-forgalmazással foglalkozó Eurodata ügyvezetője.

Már a magyarok harmada oltatná be magát koronavírus ellen

Már a magyarok harmada oltatná be magát koronavírus ellen

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?