szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

A „RECCS-2005" Kárpát-medencei tésztahíd-építő-verseny – amelyet a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Karán rendeztek – Miovácz Balázs és Varga Gyula Balázs gépészmérnök hallgató lett az első. Tésztaépítményük 171,36 kilónyi terhelést bírt ki.

Spagettiból legalább olyan körültekintően kell hidat építeni, mint acélból és betonból. Ugyanúgy figyelembe kell venni a statikai, technikai és anyagszilárdsági szempontokat és ügyelni kell az esztétikumra is.

Ahogyan dr. Horváth Sándor intézetigazgató fogalmazott köszöntőjében, egy híd évszázadokra meghatározza egy vidék látképét. Sőt, akadnak ezer éve álló hidak is, vagyis a hídépítés felelősségteljes munka. A tésztahíd-építés – amelynek külföldön már régi hagyományai vannak – egyfajta gyakorlat is a jövő mérnökeinek.

A pénteki versenyen 12 tésztaépítmény versenyzett, mindegyik jeligés név alatt. „Maybe" lett a legszebb, ami azért fontos, mert a spagetti építmények osztályozásában 20 százalékot tesz ki a külső harmónia.

Ami a hidakat illeti, szigorúak a megkötések. Több kategória van, egy kilónál nem lehet nehezebb az építmény, az összes felület 20 százalékát teheti ki a ragasztó, az építmény maximum 1,1 méter hosszú és 0,55 méter magas lehet. A forma szabadon választott. A lényeg, hogy bírnia kell a terhelést, amelyet egy különleges erőgéppel próbálnak ki. A győztes helyi versenyzők mögött a II. és a III. helyet a győri Széchenyi István egyetem diákjai szerezték meg. A Kárpát-medencei invitálás egyelőre még csak a szemlélődés szintjén maradt: kolozsvári fiatalok voltak jelen, ám most még csak megfigyelőként.

A magyarok egyébként világbajnokok tésztahíd-építésben: Az abszolút világbajnoknak Köves András tekinthető, akinek egy kilós hídja 257,33 kilónyi terhelést bírt ki a kanadai vébén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Világ

Új Duna-híd, EU-támogatással

2008-ig újabb híd épül a Dunán, a bolgár-román határon. Az Európai Unió 70 millió euróval támogatja a beruházást.

MTI Itthon

Új híd épül Esztergom és Párkány között

Esztergom és Párkány között épülő új, vasúti és közúti híd hatástanulmányának és látványtervének elkészítésére nyert 38 millió forintot Esztergom önkormányzata.

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni