szerző:
MTI

Mádl Ferenc köztársasági elnök megerősítette tisztségében Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia újólag megválasztott elnökét; a budavári Sándor-palotában rendezett csütörtöki ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is köszöntötte az akadémikust.

A Magyar Tudományos Akadémia május 3-i tisztújító közgyűlése nagy többséggel választotta ismét elnökké a tudományos köztestületet az előző három évben vezető Széchenyi-díjas orvosprofesszort.

Az Akadémiáról szóló törvény értelmében az MTA elnökét a köztársaság elnöke erősíti meg tisztségében.

Magyarországon az Akadémia mást, többet jelent, mint más országokban; "a tudomány szabadsága mellett függetlenségünk, nemzetünk szabadságának is jelképévé vált" - mondta Mádl Ferenc, amikor átnyújtotta Vizi E. Szilveszternek az okiratot.

Mint a köztársasági elnök fogalmazott, az idegrendszer nemzetközi hírű kutatója az akadémiai múlt tudós-közéleti gondolkodóinak méltó utóda, eddigi pályafutása, az Akadémia élén végzett alelnöki, majd elnöki tevékenysége joggal nyerte el az őt megválasztó tudós társadalom bizalmát.

Vizi E. Szilveszter megválasztásakor kijelentette: az MTA a nemzet tanácsadója, az ország hosszú távú érdekeit szolgálva kell segítenie a mindenkori kormányzatot. "Tudósok a sikeres Magyarországért" - adta ki a jelszót az elkövetkező időszakra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Magyar tudósokat díjazott a NASA

A földmágneses viharok és az űreszközöket gyakorta veszélyeztető napszéljelenségek műholdas megfigyelésében kifejtett munkájáért rangos díjat kapott a NASA-tól négy magyar tudós.

MTI Itthon

Bocsánatot kért Kóka János

Vizi E. Szilveszter "nagyon reméli", hogy a jövőben kormányzati részről nem lesznek az ország gazdasági növekedését károsító, félreérthető megnyilatkozások - erről a Magyar Tudományos Akadémia elnöke maga beszélt hétfőn, utalva arra, hogy Kóka János gazdasági miniszter bizonyos korábbi kijelentéseiért telefonon kért tőle elnézést.

MTI Világ

Magyar tudóst tüntetett ki az egyiptomi elnök

Hoszni Mubarak egyiptomi köztársasági elnöktől vehette át az egyik legmagasabb egyiptomi kitüntetést, a Művészeti és Tudományi Érdemrendet Fodor Sándor professzor, az ELTE Arab Tanszékének vezetője, nemzetközileg ismert arabista, keletkutató - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium hétfőn.

MTI Világ

Magyar tudósjelölt lett a világ legjobbja

Rátai Dániel találmánya - amely 25-30 ezer forintos ráfordítással a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós készülékké, és egyben érintőképernyős PC-vé képes változtatni - hat első díjat is elhozott a 21 éven aluli tudósok "olimpiájáról".

Kína "agresszív gazdasági terjeszkedését" bírálta az amerikai alelnök

Kína "agresszív gazdasági terjeszkedését" bírálta az amerikai alelnök

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Érdemes lesz ma este bekapcsolni a tévét, 8-tól izgalmas űrműsorokat ad a National Geographic

Érdemes lesz ma este bekapcsolni a tévét, 8-tól izgalmas űrműsorokat ad a National Geographic

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Gerlóczy Márton: Ezt akarták, fogyasszák hát egészséggel!

Gerlóczy Márton: Ezt akarták, fogyasszák hát egészséggel!

Központosítják a haditechnikai kutatás-fejlesztést

Központosítják a haditechnikai kutatás-fejlesztést