szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A veszedelmes vírusok ellen egyelőre nincsen ellenszer, most azonban kanadai, amerikai és francia kutatók fejlesztettek ki egy vakcinát, amelyet sikeresen teszteltek állatokon.

A kutatás következő lépcsőjében az embereknél alkalmazható ellenszérum elkészítése lesz a cél.

A vérzéses lázzal – súlyos külső és belső vérzéssel – járó Ebola és Marburg vírusok ellen eddig nem sokat tudtak tenni az orvosok. A két betegség halálozási aránya 90% volt, vagyis minden tíz fertőzöttből csupán egy élte túl a két vírussal való találkozást.

Az előbbi kórokozó főként Kongóban szedi az áldozatait, míg Marburg-megbetegedéseket Angolából jelentettek, ahol járványveszéllyel küzdenek.

A Nature Medicine folyóiratban megjelent kutatási eredmények azonban reménykeltőek. A kutatók az Ebola és a Marburg vírus fehérjéit ültették be egy másik típusú vírusba, ezzel a készítménnyel pedig makákómajmokat kezeltek. A majmokat később a vérzéses lázat okozó patogénekkel oltották be, azonban a korábbi kezelésnek köszönhetően teljes védelmet élveztek a betegségekkel szemben.

A szakértők szerint annyira biztató eredményeket kaptak, hogy a technológiát a későbbiekben egyéb vírusfajták ellen küzdelemben is hasznosíthatják, s az Ebola-Marburg vakcina embereken használható variánsának kifejlesztése sincs már messze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Olaszországban bukkant fel az ebolával rokon Marburg-vírus

Elkülönítettek kilenc embert egy olaszországi kórházban, mert kapcsolatba kerültek egy Marburg-vírussal fertőzött személlyel - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely beszámolt arról is, hogy egy negyedik tartományra is átterjedt a kór Angolában, ahol csütörtökig minden eddiginél több, 130 személy halt bele a betegségbe.

MTI Világ

Az ebolához hasonló vérzéses láz pusztít Afrikában

Az ebolával rokon Marburg-vírus által okozott vérzéses láz járványa 95 ember életét követelte eddig októberi kitörése óta Angola északi részén - közölte szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

MTI Itthon

Az influenzavírus az országban van

Az egész országban jelen van az influenzavírus, előfordul az influenza "A" és "B" típusa egyaránt, eddig tizennyolc esetben mutatták ki a vírust - jelentette be Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója.

MTI Itthon

Nem kaptunk az életveszélyes influenzavírusból

Életveszélyes influenzavírus kísérleti mintáit küldte szét rutinvizsgálatra az Amerikai Patológusok Testülete (CAP) a világ 18 országának mintegy 3747 laboratóriumába - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese. Kelet-közép-európai országokba nem juttattak a mintából.

MTI Világ

Újból felbukkant a madárinfluenza vírus Kínában

Madárinfluenza-fertőzés elleni óvintézkedéseket rendeltek el a kínai hatóságok, miután az ázsiai ország egyik nyugati tartományában újra megjelent a betegséget okozó vírus - jelentették pekingi lapok.

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

Varga Judit szerint a közösségi média olyan lett, mint az ivóvíz

Varga Judit szerint a közösségi média olyan lett, mint az ivóvíz

Bemutatta új emblémáját a Peugeot

Bemutatta új emblémáját a Peugeot