szerző:
hvg.hu

A veszedelmes vírusok ellen egyelőre nincsen ellenszer, most azonban kanadai, amerikai és francia kutatók fejlesztettek ki egy vakcinát, amelyet sikeresen teszteltek állatokon.

A kutatás következő lépcsőjében az embereknél alkalmazható ellenszérum elkészítése lesz a cél.

A vérzéses lázzal – súlyos külső és belső vérzéssel – járó Ebola és Marburg vírusok ellen eddig nem sokat tudtak tenni az orvosok. A két betegség halálozási aránya 90% volt, vagyis minden tíz fertőzöttből csupán egy élte túl a két vírussal való találkozást.

Az előbbi kórokozó főként Kongóban szedi az áldozatait, míg Marburg-megbetegedéseket Angolából jelentettek, ahol járványveszéllyel küzdenek.

A Nature Medicine folyóiratban megjelent kutatási eredmények azonban reménykeltőek. A kutatók az Ebola és a Marburg vírus fehérjéit ültették be egy másik típusú vírusba, ezzel a készítménnyel pedig makákómajmokat kezeltek. A majmokat később a vérzéses lázat okozó patogénekkel oltották be, azonban a korábbi kezelésnek köszönhetően teljes védelmet élveztek a betegségekkel szemben.

A szakértők szerint annyira biztató eredményeket kaptak, hogy a technológiát a későbbiekben egyéb vírusfajták ellen küzdelemben is hasznosíthatják, s az Ebola-Marburg vakcina embereken használható variánsának kifejlesztése sincs már messze.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Olaszországban bukkant fel az ebolával rokon Marburg-vírus

Elkülönítettek kilenc embert egy olaszországi kórházban, mert kapcsolatba kerültek egy Marburg-vírussal fertőzött személlyel - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely beszámolt arról is, hogy egy negyedik tartományra is átterjedt a kór Angolában, ahol csütörtökig minden eddiginél több, 130 személy halt bele a betegségbe.

MTI Világ

Az ebolához hasonló vérzéses láz pusztít Afrikában

Az ebolával rokon Marburg-vírus által okozott vérzéses láz járványa 95 ember életét követelte eddig októberi kitörése óta Angola északi részén - közölte szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

MTI Itthon

Az influenzavírus az országban van

Az egész országban jelen van az influenzavírus, előfordul az influenza "A" és "B" típusa egyaránt, eddig tizennyolc esetben mutatták ki a vírust - jelentette be Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója.

MTI Itthon

Nem kaptunk az életveszélyes influenzavírusból

Életveszélyes influenzavírus kísérleti mintáit küldte szét rutinvizsgálatra az Amerikai Patológusok Testülete (CAP) a világ 18 országának mintegy 3747 laboratóriumába - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese. Kelet-közép-európai országokba nem juttattak a mintából.

MTI Világ

Újból felbukkant a madárinfluenza vírus Kínában

Madárinfluenza-fertőzés elleni óvintézkedéseket rendeltek el a kínai hatóságok, miután az ázsiai ország egyik nyugati tartományában újra megjelent a betegséget okozó vírus - jelentették pekingi lapok.

Több százezer forinttal drágulhat a felújítás a lakástakarékok nélkül

Több százezer forinttal drágulhat a felújítás a lakástakarékok nélkül

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

A VW új hátsó lámpáját okostelefonról lehet személyre szabni - önnek hogy tetszik?

A VW új hátsó lámpáját okostelefonról lehet személyre szabni - önnek hogy tetszik?

Mészáros Lőrinc heteken belül viszi a TV2-t, Vajna megy a süllyesztőbe

Mészáros Lőrinc heteken belül viszi a TV2-t, Vajna megy a süllyesztőbe

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu