szerző:
Infinit

Egyetlen év alatt 300 százalékkal növekedett a doménnév- tranzakciók összértéke.

A doménnév-piacterek eseményeit nyomon követő három legnagyobb független cég, a DNJournal, a német Domain-Spiegel.de és a Sedo.com összesített adatait figyelembe véve az üzleti (.doc) domének átlagos eladási ára meghaladta a 9700 dollárt.

Habár könnyen elképzelhető, hogy olyan magas árral, amennyiért még 1999-ben a business.com elkelt (7,5 millió dollár), már sohasem fogunk találkozni, a jelek mindenképpen azt mutatják, hogy megerősödőben van ez az üzletág.

Ráadásul a mostani boom jelentős mértékben különbözik a korábbitól, mivel az elektronikus kereskedelem növekedése immár a hagyományos üzleti modellek stabil alapjain nyugszik - jelentette ki az E-Commerce Times-nak Matt Bentley, a Sedo.com vezetője.

2004-ben Az olyan újabb internetnév-kiterjesztéseket, mint a .info, a .biz és a .us is széles körben kezdték el használni a webszájtok tulajdonosai, és ezek körében is jelentősen megugrott a nyilvántartott üzleti tranzakciók száma. Ennek következtében pl. a .info végződésű doménnevek eladásának összértéke az elmúlt évben meghaladta a 367 ezer dollárt.

A fentebb említett folyamatok világviszonylatban is érzékelhetők. Mint Bentley rámutat, a dotkom-piac újjáéledése nem szorítkozik egy vagy két (az amerikai és a német) térségre. Az új doménnevek regisztrálásának és üzleti célú értékesítésének növekedési trendje globális jelenség. Összességében mintegy 67 millió új doménnév bejegyzésére került sor világszerte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
eurohirek.hu Tech

A legtöbben sex.eu doménnevet akarnak

A jövő év elején indul a .eu doménnevek hivatalos regisztrációja, s egyes cégek már most kínálják előfoglalási szolgáltatásukat.

Hét nap

ÉKEZETES DOMAINNÉV

Magyar ékezetes betűk is szerepelhetnek március elsejétől a világhálós oldalak és az elektronikus levelek .

Gazdaság

Doménvitában vesztett a T-Mobile

A T-mobile mobilszolgáltató megtévesztés lehetőségére hivatkozva kifogásolt korábban több 't-' előtagú doménbejegyzést, az Internet Szolgáltatók Tanácsa azonban magánszemélyeknek ítélte a szóban forgó címeket.

hvg.hu Tech

Áttörés után vagy korlátozás előtt az online pornóipar

Hamarosan az internetnek saját vöröslámpás negyede lehet, hiszen az év végétől már használni lehet a weboldalak címeiben (URL) az .xxx kiterjesztést. Ezzel a felsőszintű domain nevekért felelős testület, az ICANN fennállása óta talán a politikailag legérzékenyebb döntését hozta meg.

Trumpnak ebben a kérdésben igaza van, csakhogy

Trumpnak ebben a kérdésben igaza van, csakhogy

Már dolgoznak a hvg.hu-t segítő gyerekszerkesztők

Már dolgoznak a hvg.hu-t segítő gyerekszerkesztők

Nézze csak: ilyen kis kampók vannak a macskák nyelvén, amik segítenek nekik a tisztálkodásban – videó

Nézze csak: ilyen kis kampók vannak a macskák nyelvén, amik segítenek nekik a tisztálkodásban – videó

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Fallout 76: túl sok atomot dobtak le a játékosok, összeomlott a szerver – videó

Fallout 76: túl sok atomot dobtak le a játékosok, összeomlott a szerver – videó

Csúnyán megleckéztette Belgiumot a svájci válogatott

Csúnyán megleckéztette Belgiumot a svájci válogatott