szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Intel egy-egy 10 ezer dollár értékű fejlesztőrendszert adományozott a győri Széchenyi István Egyetem, illetve Budapesti Műszaki Egyetem számára, a jövő informatikus nemzedékének képzését támogatandó.

Magyarországon az Intelnek nem ez az első jelentős adománya: 2000-ben a Budapesti Műszaki Főiskolán átadott egy informatikai laboratóriumot. A cég az idén további fejlesztőrendszerekkel kívánja segíteni a győri Széchenyi István Egyetem, és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóit. Az előbbi két PXA fejlesztőrendszert, míg utóbbi két PXA, két IXP425 fejlesztőrendszert, valamint két Windows CE Platform builder rendszert kap. Az informatikus hallgatók az adományok révén könnyebben ismerkedhetnek meg az egyre inkább elterjedő kis fogyasztású és nagy sebességű, 32 bites beágyazott architektúrákkal. E keresett ismeretek elsajátítása jelentősen megnöveli piaci értéküket, s javítja elhelyezkedési esélyeiket.

A fejlesztőrendszerek segítségével emellett az egyetemi tanszékek, külső együttműködések keretében új alkalmazásokat, illetve megoldásokat is képesek lesznek előállítani távközlési, vagy akár oktatási célokra.

Jeff Clark, az Intel EMEA EU-régiós vezetője elmondta: „Az Intel számára az egyik legfontosabb feladat az jól képzett, megfelelő szaktudású utánpótlás nevelése. Ennek érdekében több oktatási programot is indítottunk, támogatva a kelet-közép-európai régiót, így Magyarországot is."

Dr. Keresztes Péter, a győri Széchenyi István Egyetem professzora elmondta, hogy az iskola jogelődjének, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolának alapításától kezdve egyik fő oktatási területe a telekommunikáció volt. Ahogyan az évek során a felsőoktatásban csökkent a specializáció, fejlődött az informatika, a távközlés, és - nem utolsósorban az Intel tevékenységének köszönhetően - a mikroelektronika, úgy fejlődött ki a villamosmérnök új típusa, és egy új fakultás, a mérnök-informatikus szak. Az idő bizonyította, hogy az Intel termékeivel érdemes megismerkedni, mert az alkalmazásukkal kapcsolatos mérnöki tudás hosszú távon kamatozik, még akkor is, ha maguk a termékek szédületes tempóban változnak és cserélődnek.

Sallai Gyula, a BME rektorhelyettese szerint az Inteltől kapott fejlesztőrendszerek nagy segítséget, új színt hoznak a mérnök informatikusok képzésében, különösen a ősszel induló, laboratórium orientáltabb alapképzésben. A fejlesztő rendszer segítséget ad a PDA-k és a mobil telefonok különféle ötvözéseinek fejlesztésében, a megszülető megoldások felhasználóbarát kialakításában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Fényvezető szilikont fejlesztett ki az Intel

A lézerfény továbbítására és felerősítésére alkalmas szilikont fejlesztettek ki az Intel kutatói, ezzel legyőzve az adatforgalom felgyorsításának egyik legnagyobb akadályát.

MTI Gazdaság

Gyurcsány fogadta az Intel vezérét

Az informatikai és kommunikációs infrastruktúra fejlesztése kulcs a modernizációhoz, javítja a gazdaság versenyképességét és munkahelyeket teremt - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Craig Barrett-tel, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatójával folytatott megbeszélésen.

hvg.hu Tech

Az Apple 2006-tól Intel processzorokat épít a Mac számítógépekbe

Az évente megrendezett Worldwide Developer Conference (WWDC) szakkiállítás és konferencia megnyitóján az Apple bejelentette, hogy 2006 első felében megkezdi egyes Mac modellek forgalmazását Intel processzorral is és 2007 végére minden újonnan bemutatott Mac számítógép Intel processzort tartalmaz majd.

MTI Tech

Az AMD meg kívánja törni az Intel egyeduralmát

Az Intel után a világ harmadik legnagyobb mikroprocesszor gyártója, az Advanced Micro Devices (AMD) célba vette nagy konkurense vezető pozícióját a szerver számítógépek számára gyártott mikroprocesszorok piacán.

Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései a lélegeztetőgép-vásárlásokról

Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései a lélegeztetőgép-vásárlásokról

„Bőgjenek hát a motorok”, üzente Orbán Hajdúnánásnak a sávolyi lebőgés után

„Bőgjenek hát a motorok”, üzente Orbán Hajdúnánásnak a sávolyi lebőgés után

Költségcsökkentés koronavírus idején? Két adóoptimalizáló lehetőséget is hozott a járványhatás

Költségcsökkentés koronavírus idején? Két adóoptimalizáló lehetőséget is hozott a járványhatás