szerző:
hvg.hu

A Novell Magyarország bemutatta az eddigi legteljesebb, legsokoldalúbb Linux disztribúció, a Suse Linux Professional 9.3 magyar verzióját.

A magyar nyelvű változat két, összesen közel 1100 oldal terjedelmű szakkönyvet, valamint magyar nyelvű telepítési támogatást tartalmaz. A szoftver magyar felhasználói felülettel, telepítő- és rendszerfelügyeleti eszközökkel került az üzletekbe és az operációs rendszer mellett szinte minden olyan alkalmazást tartalmaz a szövegszerkesztőtől a képkezelő és zenelejátszó szoftverig, amire az otthoni felhasználóknak szüksége lehet.

A SUSE LINUX Professional 9.3 magyar verziója hivatott itthon megfelelni azoknak a trendeknek, amelyek szerint a következő két évben az otthoni Linux felhasználók tábora 55%-kal fog növekedni. „Az új Novell Suse Linux Professional 9.3-as verzió pozitív piaci fogadtatásra számíthat, hiszen minden elemzés szerint a Linux világméretű és magyarországi térhódítása egyre gyorsul” – mondta Szittya Tamás a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „ Az IDC Hungary felmérése szerint 2004-ben az operációs rendszerek 6%-os általános piacbővüléséhez képest, világviszonylatban a Linux növekedési üteme 42% volt. A nyugat-európai piacon pedig már 77%-os növekedést produkált a platform. A magyarországi teljes desktop PC eladásokból 2004-ben 16,5% volt a Linux részesedése, ami 37,7%-os éves növekedést jelent. Ugyancsak Magyarországon 2004-ben a szerverek 18,1%-át értékesítették Linux platformmal, ami eben a szegmensben 54%-os piacbővülést eredményezett a Linux számára” – tette hozzá Szittya Tamás.

A Suse Linux Professional 9.3, a Novell kiskereskedelmi Linux termékének legújabb verziója. A teljes Linux operációs rendszerrel, a hatékonyságnövelő valamint az otthoni felhasználók kényelmét szolgáló szoftverekkel és az otthoni hálózati képességekkel felszerelkezve is egyszerűvé vált a telepítése, a kezelése ráadásul olcsóbb, mint a konkurens termékek.

Az otthoni felhasználók körében a Linux elterjedésének folyamata várhatóan még inkább felgyorsul e termék megjelenésével, hiszen az operációs rendszer mellett több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazást tartalmazó csomagot minden felhasználó saját igényei szerint alakíthatja, így mind desktop, mind szerver alkalmazásokra könnyedén használható a program. Teljes asztali alkalmazáskészlete, kényelmes telepítési adathordozója, átfogó dokumentációja és telepítési támogatása is van a magyar verziónak. A csomag többek között tartalmazza az OpenOffice irodai csomag és a Firefox webböngésző legújabb verzióját, az e-mail és azonnali üzenetküldő programokat, digitális fotótárolót, multimédia megtekintőt és a mobilitást támogató eszközöket, valamint alapvető hálózati képességeket létrehozó szoftvereket.

Már az idén készült kutatások szerint az otthoni Linux felhasználók tábora világszerte, a következő két évben 55 %-kal fog nőni. Ez a szám az elmúlt két évben 45 %-ot tett ki, tehát az előrejelzések egyre erősödő Linux térnyerést prognosztizálnak az otthoni felhasználók körében is.

A Linux folyamatos térnyerését jelzi továbbá, hogy manapság már mobiltelefonok, PDA-k és egyéb hordozható eszközök egyre gyakrabban használnak Linux operációs rendszert. Ráadásul a Linuxot alkalmazó mobileszközöket – akárcsak a számítógépeknél – nem, vagy csak alig fenyegetik a közeljövő legnagyobb veszélyeit jelentő mobilvírusok. Nem véletlen, hogy a mobil eszközök operációs rendszereit szállító gyártók közül, a Linux-ot forgalmazók számolhatnak a legnagyobb, 17 %-os növekedéssel a következő két évben – olvasható a Linuxdevices.com internetes oldal idei trendekről készített felmérésében.

A Linuxdevices.com az idei első negyedév Linux-szal kapcsolatos trendjeit felmérő világméretű kutatásában mutatta ki azt is, hogy a platformot használók több mint 30 %-a otthon is a nyílt forráskódú rendszereket használ, míg a megkérdezettek 60 %-a munkája során kerül kapcsolatba a Linux-szal, további 10 % pedig oktatási intézményekben kerül a nyílt forráskódú környezetbe. Ennek tükrében egyéni felhasználók tömegei használhatják már a Linuxot több spanyol egyetemen, ahol összesen 80 ezer számítógépre telepítettek nyílt forráskódú operációs rendszert, de Linuxra váltott többek között Lyon és Bergen önkormányzata is, valamint az idén márciusban Los Angeles vezetői is elhatározták, hogy kidolgozzák a nyílt forráskódú rendszerekre való átállás programját. A város a tavalyi pénzügyi évben 5,8 millió dollárt költött szoftverekre, de a Linuxra való átállással – a már elkészült tanulmányok szerint – a képviselők akár 5,2 millió dolláros megtakarítást is elérhetnek. Ebben az évben váltott nyílt forráskódú szoftverre Helsinki oktatási hivatala, a dél-afrikai adóhivatal, és a francia csendőrség is; a sor úgy tűnik, nem akar véget érni. Ezt támasztja alá egy idén májusban készült Linux-szal kapcsolatos felmérés, amely szerint a megkérdezettek 91 %-a használna szívesen Linux operációs rendszert otthon is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Infinit Tech

Dél-Koreától Dél-Afrikáig tovább terjed a Linux

Tavaly az e-kormányzati hírek leggyakrabban a Linux és a Windows alapú rendszerek harcának különböző stációiról szóltak. Az év eleje a nyílt forráskódú rendszerek előretörését hozta.

hvg.hu Tech

Az IBM újabb 100 millió dollárt fektet a Linuxba

Az IBM bejelentette, hogy három év alatt további 100 millió dollárt fektet a Linux operációs rendszerhez kötődő fejlesztésekbe annak érdekében, hogy még jobban kiterjeszthető legyen a cég munkahelyi szoftver-portfoliója.

Karrier

Csak a Linux fejlesztésének szentelné magát megalkotója

Linus Torvalds, a szabad forráskódú Linux operációs rendszer atyja megválik a kaliforniai Transmeta áramkör gyártó cégtől és teljes egészében a Linux kereskedelmi célú felhasználását célzó továbbfejlesztése irányításának szenteli idejét az IBM, a Hewlett-Packard, az Intel és a NEC által alapított Open Source Development Lab (OSDL) cégnél.

Tech

Linux az asztalon

Már Magyarországon is elérhetővé vált a vállalatok és intézmények számára készült új generációs asztali Linux operációs rendszer, a Novell Linux Desktop.

Gazdaság

Linux rendszerrel adja új gépeit a Hewlett-Packard

A Hewlett-Packard (HP), a világ legnagyobb személyi számítógép gyártó cége bejelentette, a jövőben Linux operációs rendszerrel telepített gépek gyártását kezdi meg Ázsiában, Windows alapú PC-k helyett.

Neil Armstrong bejelentkezése a Holdról még mindig hátborzongató

Neil Armstrong bejelentkezése a Holdról még mindig hátborzongató

Puzsér Éberség Róbert leleplezi a kapitalizmus macskagyilkos szellemét

Puzsér Éberség Róbert leleplezi a kapitalizmus macskagyilkos szellemét

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Leglegleg: kipróbáltuk a BMW 306 lóerős új mini divatterepjáróját

Leglegleg: kipróbáltuk a BMW 306 lóerős új mini divatterepjáróját

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Mintha Orbán Viktor politikája miatt változnának a budapesti utcanevek

Mintha Orbán Viktor politikája miatt változnának a budapesti utcanevek