szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

Saját fájlmegosztó hálózatának létrehozását tűzték ki célul a Microsoft, mely önmagát javító algoritmust használ és védi a jogdíjas tartalmakat.

A BitTorrent megnehezíti a fájl-
cserélőket ellenzők dolgát
© sxc.hu
Az Avalanche kódnév alatt az angliai Cambridge-ben készülő program, a BitTorrent fájlmegosztó mintájára - a fájlokat adatcsomagokra bontó – szoftvert tervez, mely audio-, videó- fájlok és szoftverek megosztására is alkalmas.

A BitTorrent újítása az előző peer to peer megoldásokhoz képest abban állt, hogy nem tartalmazza a fájlok elérési útjait, helyette úgynevezett „trackerekben” osztja meg a linkeket, melyek nem a teljes letöltendő fájlra mutatnak, hanem helyette az azt megosztókhoz hoz létre hozzáférést, és darabokban tölt le egyszerre több forrásból.

A britek által fejlesztett megoldás a hiányzó blokkokat képes újra alkotni, ezzel javítva az adatátvitel okozta hibákat. Mindehhez ”hálózati kódolást” használ.
A BitTorrentel ellentétben a Avalanche nem függ a trackerektől, automatikusan osztja meg a fájlokat anélkül, hogy keresne a felhasználó merevlemezén. A legtöbb fájlmegosztónak ugyanis gyakran az a problémája, hogy bizonyos fájlok bizonyos részei rendkívül nehezen vagy egyáltalán nem tölthetőek le. Ez pedig hatalmas „tumultushoz” vezet és „adatdugókat” generál, jelentősen lassítva az adatátvitelt.

A „hálózati kódolásnak” köszönhetően a Microsoft fejlesztése képes lesz rá, hogy bármely fájl kellő mennyiségű részének letöltése után a hiányzó részeket kipótolja, vagyis a fájl bármely részét a hiányzó részé képes transzformálni a fejlesztők elképzelései szerint.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), a globális filmipart képviselve, tavaly december óta támadja a BitTorrent programot, mert az jogvédett tartalmak megosztását is lehetővé teszi. AZ MPAA akciója nyomán számos BitTorrent eléréseket megosztó oldalt bezáratott. Az oldalak fenntartói válaszul közölték: nem tehetnek róla, hogy felhasználóik illegális tartalmak megosztására is használják a BitTorrent-et. Szerintük a fájlcsere eredendően olyan tartalmak megosztására lett kitalálva melyek nem jogdíjasak.

A BBC jelenleg olyan fájlcsere alapú interaktív médialejátszó kifejlesztésén dolgozik, mely lehetővé teszi az elmulasztott tévéműsorok megtekintését egy héttel a sugárzást követően visszamenőleg.

Az Avalanche a tervek szerint szoftver disztribúcióra, biztonsági frissítések közzétételére de akár TV-on demand szolgáltatásra is szolgálhat. „Az szoftver költség hatékony, internet alapú, rendkívül gyors adatátvitel lehetővé tevő megoldást kínál” – írják a fejlesztők honlapjukon.

„Az asztali gépek bevonásával az Avalanche segítheti az adatelosztás gördülékenységén, jelentősen tehermentesítve az amúgy is túlterhelt hálózati szervereket és jobban elosztva az adatforgalmat.” – fogalmaz a fejlesztői oldal.

A Microsoft szerint a Avalanche a visszaélések ellen is hatékonyan védekezik majd, mert csak a közzétevő által engedélyezett fájlok megosztását teszi csak lehetővé. A szoftver a fejlesztők tervei szerint hamarosan piacra is kerülhet, s azért is tarthat számot a zene és filmipar szereplőinek érdeklődésére, mert mindanyuik érdeke a jogdíjas tartalmak védelme.

A fájlcserélők rajongói ellenben úgy vélik, nagy kockázatokat rejt magában a legális tartalmak fájlcserélőkön keresztüli megosztása, anélkül hogy nyomást gyakorolnának a szerverek fenntartóira és a szolgáltatókra.

Egy most közzétett felmérés szerint az utóbbi évben 150 százalékkal nőtt a tévéműsorok letöltése, melynek 70 százalékát a BitTorrent hálózatán keresztül töltötték le a netezők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Courtois a Microsoft International új elnöke

A Microsoft Corporation a mai nappal Jean-Philippe Courtois-t nevezte ki a Microsoft International elnökévé. Új munkakörében feladata a nemzetközi értékesítési, marketing és szolgáltatási tevékenységek koordinálása lesz.

Gazdaság

Az anonim fájlcserélők sem nyújtanak teljes biztonságot?

Szerzői jogok megsértésével vádolják a Tokiói Egyetem letartóztatott professzorát, aki olyan fájlcserélő szoftvert fejlesztett ki, amely anonimitást biztosít felhasználói számára. De nem teljesen egyértelmű, mennyire képes a Winny nevű program a felhasználói anonimitás védelmére.

Világ

Tömeges perbe fogás fájlcsere miatt, már a szomszédban is

A kalózmásolatok által sújtott zeneipar beperelt 459 brit, francia, dán és osztrák zenerajongót, akik népszerű ingyenes fájlcserélőkön (Kazaa, eDonkey, Gnutella) cserélgettek zeneszámokat. Az elkövetkező hónapokban további európai országok is sorra kerülhetnek.

hvg.hu Kult

Az OECD a fájlcserélők legalizálása mellett

Egyre inkább terjednek a fájlcserélő rendszerek és szélesedik a felhasználói körük az OECD legújabb tanulmánya szerint. Az internet-felhasználók egyharmada töltött már le filmeket, zenéket, szoftvereket P2P rendszereken keresztül. Az illegális, jogsértő letöltések ellen a fájlcserélő rendszerek legalizálása lehet a megoldás.

hvg.hu Tech

A cég vezérigazgatója felfedte a Microsoft terveit

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója, nemrégiben a kaliforniai Stanford Egyetem több mint ezer diákja előtt vázolta fel a vállalat technológiai fejlesztési stratégiáját, beszélt a Microsoft hosszú távú innovációs terveiről, az innováció fenntartásának nehézségeiről és az innováció eszközeiről. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy még számtalan területen van szükség innovatív szakemberek közreműködésére a jövő szoftvereinek megalkotásában.

hvg.hu Golden Blog

Kínai blogokat cenzúráz a Microsoft

A redmondi szoftveróriás szolgáltatásait igénybe vevő kínai bloggerek számára előírják, mit publikálhatnak a weben, s mit nem. A Microsoft bizonyos szavak megjelenését blokkolja a világhálón.

Infinit Tech

Átalakuló fájlcserélési szokások

Legfrissebb felmérésében a Pew Internet & American Life Project a különböző fájlcserélő programokkal (peer-to-peer, P2P) kapcsolatos használati szokásokat és vélekedéseket elemzi, különös tekintettel a jogi kérdésekre.

Infinit Tech

Művészek az ingyenes fájlcseréről

Az ingyenes fájlcsere és a szerzői jogok körüli vitákban a művészek, alkotók többsége szerint az ingyenes cserélgetést törvényen kívül kell helyezni. De nem mindenki osztja ezt az álláspontot.

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt