szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nagy adag intravénás C-vitamin képes megölni a rákos sejteket – igazolták a Marylandi Egészségügyi Intézet kutatásai, amelyek azt is kimutatták, hogy a szájon át kisebb mennyiségben bevitt vitaminnak is vannak jótékony hatásai.

A C-vitamin rákellenes hatásáról először a hetvenes években jelentek meg tanulmányok, de később ezt a feltételezést senki sem tudta megerősíteni. A legutóbbi tanulmányok, amelyek az amerikai tudományos akadémia hivatalos folyóiratában ( Proceedings of the National Academy of Sciences) jelentek meg azonban arról számoltak be, hogy laboratóriumi körülmények között szimulálták az intravénás injekció hatásait. A rákos sejtek fele elpusztult a beavatkozás hatására, míg a kontrollcsoportba tartozó egészséges sejtekre a kezelés nem volt hatással. A lymphomás sejtek különösen érzékenyek voltak a beavatkozásra, hiszen közöttük teljes volt a pusztulás. A hatásos adag körülbelül 4 millimól volt, s ez a koncentráció sokkal magasabb, mint amit a szájon át való gyógyszerezéssel el lehet érni, de intravénásan a kezelés könnyen megoldható.

A kutatók nem tudták megmagyarázni, hogy mi hozta ezeket az eredményeket. Dr. Mark Levine, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a kezelés hatásosságát meg kell erősíteni, mielőtt betegeken alkalmaznák. (Erre különben van már gyakorlat, hiszen alternatív gyógyítók már jó ideje adnak nagy mennyiségű C-vitamint rákos betegeknek.) Levine szerint a C-vitamin rák ellen való bevetése azért is különös óvatosságot kíván, mert a szer használata nagyon ellentmondásos volt a múltban és igen sok érzelem is tapad hozzá.

Henry Scowcroft, a brit rákkutató központ vezető szakértője szerint is óvatosnak kell lenni, mert nincs még megdönthetetlen bizonyíték a C-vitamin hatásosságára. „Ez a munka még egy nagyon korai szakaszánál tart. Nagyon sok ígéretes kísérletet ismerünk, amelynek során a kezelés hatására a rákos sejtek elpusztultak, de amikor embereken végzett teszteken kellett volna a hatásosságot bizonyítani, az nem sikerült. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy a megfelelő, kiegyensúlyozott diéta, amelyben sok friss gyümölcs és zöldség van segít a rák legyőzésében.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A rákkeltő szennyeződés nem érinti az esztergomi vízbázisokat

Nem szennyeződtek Esztergom vízbázisai és zavartalan a térség biztonságos ivóvízellátása - közölte az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Rt. hétfőn azt követően, hogy a hét végén a megyei ÁNTSZ és a vízügyi felügyelőség arról adott tájékoztatást, hogy a Kenyérmezei patakba torkolló csatorna iszapjában rákkeltő szennyeződést mértek.

HVG/hvg.hu Itthon

Rutineljárás lett a hőterápiás rákkezelés

Rutineljárásnak minősítette a hipertermiás kezelés egy fajtáját a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium (SOSZK), így lényegesen több beteg juthat az eddig csak klinikai kísérlet formájában elérhető gyógymódhoz.

Itthon

Korai rákfelismerés PET/CT-vel

Nem lehet eléggé hálás a sorsnak az a beteg, akinek nem kezdték el kezelni a jobb veséjében hagyományos komputer tomográffal (CT) talált daganatot, hanem PET/CT-vel is megismételték a vizsgálatot. A képalkotó diagnosztika mai csúcsát jelentő berendezés kiderítette, hogy az elváltozás csupán ártalmatlan fejlődési rendellenesség, viszont a bal mellékveséjében valóban lapul egy kezdődő, hagyományos módszerekkel kimutathatatlan, ám ebben a stádiumában még szinte biztosan gyógyítható tumor.

MTI Itthon

Rákkeltő vegyületeket találtak a dorogi hulladékégetőnél

A szennyeződés az üzemen belüli csapadékcsatornában és a csapadékvíz-tároló medencében is jelen volt, ezért valószínű, hogy a dorogi hulladékégetőt üzemeltető Onyx Magyarország Kft. felelős a múlt héten felfedezett környezetszennyezésért.