szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eddig gondoltnál is súlyosabb a globális éghajlatváltozás veszélye - áll a brit kormány által hétfőn közzétett átfogó szakértői jelentésben, amely szerint most már közvetlen veszély fenyegeti például Grönland jégtakaróját.

A több szakértői jelentésből összeállított figyelmeztetés szerint a földi légkör széndioxid-tartalma már veszélyesen közel jár ahhoz a kritikusnak tartott értékhez, amely felett a tudósok visszafordíthatatlan változásokat valószínűsítenek.

Az összefoglaló szerint az atmoszféra jelenleg 380/millió részecske arányban tartalmazza az üvegházhatást okozó gázt; az arány az ipari forradalom előtt 275 volt.

A jelentést összeállító szakértők szerint ahhoz, hogy az átlagos globális hőmérséklet-emelkedést legalább 60 százalékos valószínűséggel 2 fokra lehessen korlátozni a következő évtizedekben, a millió légkörrészecskére jutó széndioxid-arányt 450, de inkább 400 alatt kell tartani. Ehhez azonban az szükséges, hogy 2050-ig az 1990-es szinthez képest 30-40 százalékkal csökkenjen a kibocsátás.

A szakértők ennek elérését - a járulékos politikai és társadalmi hatások figyelembe vételével - valószínűtlennek nevezik. A megfelelő intézkedések elmaradása esetére azonban a jelentés készítői azt jósolják, hogy a következő évtizedben a legtöbb nyár olyan szélsőségesen forró lesz Európában, mint a 2003-as, amelynek hőhullámában 30 ezren vesztették életüket.

Az elemzés szerint a zabolátlanná váló klímaváltozás a grönlandi jégtakaró elolvadását fogja okozni, amivel elvész a föld édesvízkészletének 10 százaléka. Ennek nyomán a tengerszint az évezred végéig átlagosan hét méterrel megemelkedne, ami katasztrófát jelentene a part menti térségek számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG-Könyvek

A klímaváltozás

A klímaváltozásÉbresztőBolti ár: 975 FtKiadónkon keresztül: 878 FtKiadónkon keresztül, HVG-klubkártyával: 780...

Tech

A klímaváltozás ötmilliárd ember éhhalálához vezethet

Hogyan hat majd a globális felmelegedés Földünk növény- és állatvilágára? Erre a kérdésre keresi a választ Bill Hare, a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatója, aki a klímaváltozás apokaliptikus vízióját vázolta fel.

Társadalom

Klímaváltozás

Még nem igazán világos, hogy új nyelven a régi vonalat folytatja-e, avagy új eszményekre építve az eddigitől markánsan különböző szociáldemokrata politikát csinál a 2006-os választásokig a Gyurcsány-kormány. A produkció azonban, mint 1998 és 2002 között, most is egyszemélyes.

MTI Világ

A klímaváltozást jelzik az áradások?

Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek jól illeszkednek a globális felmelegedésen alapuló modellekbe és prognózisokba - fogalmazott Herbert Formayer, a bécsi mezőgazdasági egyetem (Boku) meteorológiai intézetének munkatársa.

hvg.hu Tech

Milyen klímaváltozást hoz az üvegházhatás?

A Science magazin 125. évfordulójának alkalmából cikksorozatot közöl, amelyben a tudomány és a technika legizgalmasabb kérdéseit boncolgatják. Ezekből a témákból szemezgettünk nyári sorozatunkhoz, amelynek legújabb darabja az üvegházhatás következményeit taglalja.

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához