szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A büntetés együttműködésre ösztönzi az embereket, s társadalmi méretekben több civil kurázsira, több szankcióra lenne szükség ahhoz, hogy az emberek egymást jobban tudják ellenőrizni a közjó érdekében – erre jutott Bettina Rockenbach az erfurti egyetemen egy játékelméleti kísérlet során.

A kutatónak a Science című tudományos folyóiratban leírt kísérletében a résztvevők pénzzel járulhattak hozzá egy csoportprojekthez, ahol az együttműködésből adódó magasabb nyereség révén arról győződhettek meg, hogy olyan csoportot kell választaniuk, ahol a szabályok megszegőit megbüntetik.

Összesen 84 diákot kértek meg az erfurti egyetemen, hogy a létrehozott két csoport közül valamelyikhez csatlakozzon. Az egyik csoportban a szabályszegőket megbüntethették a csoporttagok, a másikban nem. A résztvevők kétharmada előbb olyan csoportba igyekezett, ahol nem volt büntetés, és csak egyharmaduk választotta a szankciók adta lehetőséget.

Ezután felszólították a résztvevőket, hogy fizessenek pénzt egy közös projektbe, vagy pedig helyezzék el magánszámlán. A közös célra befizetett összeget aztán mintegy kétharmadával megemelték és elosztották egyenlő arányban a játékosok között. Miután a résztvevők befizették a pénzt, és megtudták, hogy a többiek mekkora összeggel járultak hozzá a közös célokhoz, a büntetési lehetőséget fenntartó csoportban a játékosok szankciókat alkalmazhattak a nem kooperáló csoporttagokkal szemben.

Az első kör után abban a csapatban, ahol nem volt meg a szankció lehetősége, az együttműködésre kész játékosok csökkentették befizetésüket, miután látták, hogy a többiek nem vesznek részt a közös akcióban. A csoportban összeomlott az együttműködés, s a játékosok csatlakoztak a másik csoporthoz, ahol megvolt a büntetés lehetősége, de a szankciók lehetőségét elfogadva követték őket azok is, akik szabályszegőnek bizonyultak.

A tanulmány következtetése az, hogy társadalmi méretekben több szankcióra lenne szükség arra, hogy az emberek egymást kölcsönösen jobban tudják ellenőrizni a közjó érdekében.

A kutatást vezető Rockenbach szerint a vizsgálat több civil kurázsi mellett érvelt, hogy az emberek ne hunyjanak szemet afelett, ha mások a közjó ellen cselekszenek, hanem lépjenek föl velük szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Viselkedésinterjúval következtetnek a munka minőségére

A viselkedésinterjú technikájával a munkaadóknak lehetősége nyílik megjósolni, hogy az állásra jelentkező jelöltek miként teljesítenének az adott munkakörben és hogyan illeszkednének be a kollégák közé. A módszer elméleti háttere szerint egy személy jövőbeni viselkedését az jelzi a legbiztosabban, ahogyan a múltban egy hasonló szituációban viselkedett. Ezáltal a munkaadók megtippelhetik, hogyan viselkedsz adott körülmények között, például abban a pozícióban, amelyre pályázol.

Monitor

Viselkedészavar

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet nemrég közzétett jelentésében az elmegyógyintézetekben uralkodó állapotok javítására szólította fel Romániát. Az egyik ilyen intézmény az erdélyi Kolozsborsán működik, ahol az egykori Bánffy-kastélyban 215 beteget kezelnek.

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe