szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikeres volt a cunami-főpróba a Csendes-óceáni térségben, a modellezett katasztrófát valódi földrengések kísérték.

Erős földrengés rázta meg kedd este a Csendes-óceáni térséget: az 5,8-as és 7,4-es erősségű földmozgások Tongán, a Kermadec-szigeteken, és az indonéziai Nias-szigeten következtek be, de nem követeltek áldozatokat.

A Pacific Wave 06 elnevezésű nagyszabású gyakorlat lebonyolításáról a 2004. december 26-i árhullám után döntöttek, amelyben akkor 220 000 ember vesztette életét. 

A forgatókönyv szerint a Chile partjainál keletkezett   óriási, 9,2-es erősségű földrengés indította el az árhullámot, a fiktív cunami kapcsán Malajzáiában, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken és Szamoán részleges kitelepítések történtek. 

"A legfőbb cél az volt, hogy leteszteljük a  kommunikációt a riadóközpontok és a lakosság, illetve az érintett országok között" - mondta Delores Clark a Csendes-óceáni térséget érintő cunami információs központ szóvivője.

Ilyen nagyszabású gyakorlatra még nem volt példa, a szervezők sikeresnek ítélték a főpróbát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Cunami-előrejelző rendszert telepítenek 27 országban

Szökőár-előrejelző rendszert telepítenek az Indiai-óceán körül elterülő huszonhét országba az érintett államok és az ENSZ oceanográfiai bizottságának csütörtökön született megállapodása értelmében.

MTI Világ

Cunami-riadót rendeltek el a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon

Cunami-riadót és készültségi állapotot rendeltek el szerdán a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon, mivel a közeli Tonga-szigeteken 8,1-es erősségű földrengést észleltek - közölte az Egyesült Államok csendes-óceáni cunamifigyelő központja.

Világ

Cunami, Csernobil, WTC - a katasztófaturizmus fénykora

A szökőár tömegével vonzotta őket Dél-Ázsiába, de másutt is fel-felbukkannak, hogy a helyszínen nézzék meg egy-egy természeti csapás, szerencsétlenség következményeit. Statisztika még nem készült róluk, néhány élelmes vállalkozó azonban már felismerte a katasztrófaturisták fogadásában rejlő lehetőséget.

Hét nap

ÍTÉLET A "CUNAMIPERBEN"

Első fokon jogellenesnek találta a munkaügyi bíróság a külügyminisztériumnak azt az intézkedését, amellyel Vándor...