szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

Hamarosan működésbe lép az öt európai egyetem együttműködésében megvalósuló NEW TIES számítógépes társadalmi szimuláció, amelynek célja a kollektív mesterséges intelligencia tanulmányozásán túl az emberi nyelv és kultúra kialakulásának vizsgálata.

Sok jó ember kis helyen. Fejlődő kapcsolatok
© iastate.edu
Az Európai Unió 6. Kutatás-fejlesztési Keretprogramja IST (Az információs társadalom technológiái) prioritásának FET (Jövőbeni és feltörekvő technológiák) aktivitási területe keretében támogatott projektben a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vesz a holland Vrije Universiteit (Amszterdam) és Tilburg University, illetve a nagy-britanniai University of Surrey és Napier University (Edinburgh) mellett – ismertette az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele az IST Results uniós hírforrás nyomán.

A NEW TIES virtuális társadalma néhány hónapon belül életre kel egy 60 számítógépből álló gridhálózaton, és a kutatók reményei szerint a kezdetben 1000 ágenset számláló populáció később többmilliósra növekedhet, valamint a rendszerbe több ezer gép kapcsolódhat be. A valóságszimuláció lakosai véletlenszerűen generált egyedi sajátosságokkal fognak rendelkezni nemük, várható élettartamuk, termékenységük, méretük és anyagcseréjük tekintetében. A szülők tulajdonságait az utódok is örökölni fogják, de az egyes egyének életük során tanulni is képesek lesznek saját tapasztalataikból és másoktól.

A kutatók a virtuális lények számára olyan környezeteket hoznak létre, amelyek ösztönzik az egyedfejlődés folyamatát. Így például a ciklikusan ismétlődő évszakok miatt az ágensek a várakozások szerint megtanulnak majd élelmet gyűjteni és raktározni, és ugyanígy a mesterségesen két rivális csoportra osztott társadalomban az egyedek rákényszerülnek arra, hogy meg tudják különböztetni ellenségeiket barátaiktól. A tudósokat a legjobban az a kérdés foglalkoztatja, hogy teremtményeik hogyan tanulnak meg kommunikálni egymással, azaz milyen nyelvet fognak kifejleszteni, továbbá hogy a virtuális társadalom milyen új kultúrformákat fog magából kitermelni.

A kutatómunka középpontjában a szociális tanulás fogalma áll, melynek a tudomány eddig kevesebb figyelmet szentelt, mint az egyéni tanulás és az evolúciós viselkedés tanulmányozásának. A nyelvészekből, szociológusokból és számítógéptudósokból álló kutatócsoport célja egyrészt a nyelv természetes kialakulásának megismerése, másrészt a kollektív mesterséges intelligencia területének előmozdítása. A feltörekvő számítástudományi ágazat a robotika számára nyújthat alkalmazási lehetőségeket a közeljövőben. A veszélyes környezetben mentőmunkálatokat végző vagy a Mars felszínén feladatot teljesítő robotok számára ugyanolyan elengedhetetlen lesz a magas fokú együttműködés képessége, mint ahogy a fogyasztói elektronika eszközeiben is egyre inkább elvárás lehet. A kísérlet eredményei további potenciált nyújthatnak valódi társadalmi problémák modellezésében a politikai döntéshozók számára.

A program gazdái a szimulációs rendszer előkészítésének végső szakaszához jutottak. A mesterséges világot vizualizáló interfész fejlesztésének lezárását követően kezdetét veszi a 2007 augusztusáig lefutó projekt működése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Monitor

Járványszimuláció

Elméleti fizikusok és tőzsdével foglalkozó közgazdászok is beszálltak a járványok előrejelzésébe. Szokatlan módszerekkel meglepő eredményeket értek el.

hvg.hu Tech

Hogyan terelhetik át az európaiakat az információs társadalomba

Az európai kormányok változatos megoldásokkal igyekezni rávenni országaik polgárait az otthoni számítógép-használatra annak érdekében, hogy csökkenjen a digitális szakadék és minél szélesebb tömegek lépjenek be az információs társadalomba – állítja frissen publikált tanulmányában az Economist Intelligence Unit (EIU).

Népszabadság Online Itthon

Csirkepusztítást szimuláltak Hajdú-Biharban

A korábbi, Dunántúlon megtartott gyakorlat után, az elmúlt napokban a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen mellett is szimulált - madárinfluenza által okozott - vészhelyzetben próbálták ki intézkedési készültségüket a szakemberek. Az FVM állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztálya szervezte a járványvédelmi gyakorlatot hat tiszántúli megye hatósági állatorvosainak.

Belga csokoládékészítő-mester lett a világ legjobb cukrásza

Belga csokoládékészítő-mester lett a világ legjobb cukrásza

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

Orbán Viktor videokonferencián egyeztetett a járvány kezeléséről

Orbán Viktor videokonferencián egyeztetett a járvány kezeléséről