szerző:
hvg.hu

Bár a kontinensnyi ország labdarúgó-válogatottját az olasz nemzeti tizenegy búcsúztatta, az ausztráloknak mégis van némi oka az örömre. A szintén Németországban megrendezett tizedik robotfoci-világbajnokságot ugyanis a University of Newcastle csapata nyerte 7-3-ra.

Nézegessen robotfocistákat
képgalériánkban!
© RoboCup.org
A megmérettetésen több mint 400 csapat vett részt, 11 kategóriában. Az ausztráloknak 24 ellenféllel kellett megmérkőznie, s NUBots nevű csapatuk összesen 64 gólt rúgott, miközben egyet sem kapott.

„A RoboCup 2006 az első lépés egy vízió megvalósulása felé” – nyilatkozta a BBC-nek Minoru Asada a Robocup Federation elnöke. „E szerint 2050-re szeretnénk, ha felállhatna egy olyan emberszabású robotokból álló tizenegyes csapat, amely eséllyel veszi fel a versenyt egy világbajnok labdarúgóválogatottal.”

A rendhagyó focivébéről stílusosan egy robot-kommentátorpáros közvetített. Az amerikai Carnegie Mellon egyetem tudósai által kifejlesztett Sango és Ami a szabályokat is elmagyarázta a közönségnek.

„Nem beszélnek egyszerre” – magyarázta Manuela Veloso, a Carnegie Mellon számítástechnikai karának professzora. „Azonban ha a magyarázat közben lőnek egy gólt, az éppen hallgató robotnak lehetősége van a másik szavába vágni.”

A Sydney Morning Herald beszámolója szerint a NUBots csapata, amely az elmúlt négy évben mindig dobogós helyezést ért el, idén nyerte el először a bajnoki címet, miután 7-3-ra legyőzte a szintén ausztrál University of New South Wales rUNSWift nevű csapatát. Az idei bajnok tavaly ezüstérmes lett, akkor a jelenlegi házigazda németektől kapott ki a döntőben. A 2006-os vébé bronzérmese a Microsoft Hellhounds csapata lett a dortmundi egyetemről.

A szervezők szerint összesen mintegy 150 ezer érdeklődő vett részt a RoboCup eseményein, ahol a humanoid kategóriától kezdve a közepes és kisméretű robotokon át a négylábúakig különféle csapatok mérkőztek egymással. Külön csoportot képviseltek a fociszimulátor-robotok is.

A leglényegesebb követelmény az volt, hogy a négytagú csapatok drót nélkül kommunikáljanak egymással, képesek legyenek kikerülni az ellenfeleiket, a pályán tartsák a labdát, s gólokat rúgjanak, mindezt emberi segítség nélkül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Foci-Eb

Vb-2006: távozik az iráni kapitány

Távozik posztjáról Branko Ivankovic, a németországi világbajnokságon a csoportkör után kiesett iráni labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

MTI Világ

Vb-2006: Ghána nyolcaddöntős

A ghánai válogatott 2-1-re legyőzte az Egyesült Államokat az E csoport zárófordulójában, ezzel bejutott a németországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjébe.

Trend

Sintoista robotika

A Honda Asimo vagy a Sony Qrio névre keresztelt emberszerű masinája Japánban jóval több holmi divatos játéknál.

MTI Világ

Vb-2006: kikaptak és kiestek a csehek

Olaszország 2-0-ra legyőzte Csehországot a németországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának utolsó fordulójában, így Karel Brückner együttese meglepetésre búcsúzott a tornától.

Infinit Tech

Emberi hallást fejlesztenek robotok számára

A brit Newcastle-i Egyetem Neurológiai, Neurobiológiai és Pszichiátriai Tanszékének egy kutatócsoportja hamarosan az emberi agy hallóközpontjának számítógépes modellje készítésébe kezd, melyet a kutatók egy robotba ültetve fognak tesztelni.

MTI Foci-Eb

Vb-2006: rendbontások Stockholmban és Oslóban

A svédek nagy része békésen ünnepelte Stockholmban az Anglia elleni 2-2 után a válogatott továbbjutását a németországi labdarúgó-világbajnokságon, de összetűzésekre is sor került.

MTI Foci-Eb

VB-2006: Portugália és Mexikó továbbjutó

Portugália 2-1-re legyőzte Mexikó együttesét, s ezzel megnyerte a németországi labdarúgó-világbajnokság D csoportját, amelyből veresége ellenére a közép-amerikai együttes jutott tovább másodikként, miután Angola 1-1-es döntetlent játszott Iránnal.

MTI Tech

2010-re robotvezető és személyre szabott tévéprogram

A technológiai innovációnak köszönhetően 2010-re az autósokat robotvezető segíti, a gyerekek elektronikusan jegyzetelnek az iskolában, a televízió-műsort pedig a néző állíthatja majd össze – jósolja a Deloitte tanácsadó cég 2010-re vonatkozó jelentésében.

hvg.hu Tech

Áramtermelő baktériumokkal hajtanák a kémrobotokat

Két amerikai egyetem kutatói olyan baktériumokat fogtak munkára, amelyek melléktermékként elektronokat bocsátanak ki. A fémevő mikroorganizmusokkal kémrobotokat és egyéb apró gépeket működtetnének a jövőben.

Rubik Ernő elárulta, neki meddig tartott, míg először kirakta a Bűvös Kockát

Rubik Ernő elárulta, neki meddig tartott, míg először kirakta a Bűvös Kockát

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Több százezer forinttal drágulhat a felújítás a lakástakarékok nélkül

Több százezer forinttal drágulhat a felújítás a lakástakarékok nélkül

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét