szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai cég kémfilmekbe illő megoldással rukkolt elő, hogy elősegítse a rendvédelmi szervek munkáját. A gyakran életveszélyessé váló autós üldözések helyett egy műholdas navigációt használó nyomkövetővel derítenék ki, hova menekülnek a bűnözők.

Akcióban a StarChaser
© Popular Science
A Popular Science weboldalán megjelent cikk tanúsága szerint Los Angelesben átlagosan heti egy halálos áldozatot követlenek az autós üldözések. Most azonban a StarChase nevű virginiai cég rendszerével lehetővé válna az ilyen incidensek csökkentése. A vállalat által kifejlesztett készülékkel ugyanis a rendőrök egy nyomkövetőt lőhetnének a menekülő autók hátuljába, amely azután egy műholdas GPS adón keresztül informálná a nyomozókat a gyanúsítottak hollétéről. Így nem lenne szükség hosszan tartó száguldásra a város utcáin, az intézkedő rendőr ugyanis a nyomkövető elhelyezése után feladhatná a hajszát, s a központban ülő munkatársakra bízhatná a gyanúsított követését.

A StarChaser rendszere egy lézercélzós kilövőegységből, egy kisméretű GPS-modulból, egy rádióadóból és egy adag ragacsos, gumiszerű anyagból áll. Az intézkedő rendőrök akár távirányítással is működésbe hozhatják a járőrautójukba épített „ágyút”, a nyomkövető pedig a kilövést követően azonnal sugározni kezd, megkönnyítve ezzel a gyanúsítottak megfigyelését. A rádióadó egy titkosított mobiltelefon-hálózaton juttatja el az adatokat a központba, ahol egy számítógép rávetíti a célpont helyzetét egy térképre, amely alapján a nyomozók könnyedén elkaphatják a bűnözőket.

A Los Angeles-i rendőrség öt hónapon keresztül teszteli az új rendszert, s ha beválik, egy éven belül húsz hasonló egység állhat szolgálatba az Angyalok Városában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

GPS a tömegeknek: tudd, hogy hol vagy!

A globális helymeghatározó rendszereket fejlesztő és forgalmazó amerikai Garmin vezérigazgatója, Min Kao a fejébe vette, hogy a jelenleg is többnyire professzionális vagy réspiacokon forgalomba kerülő GPS eszközöket tömegtermékké formálja. És a ma már milliárd dolláros piacon nyerésre áll.

MTI Tech

A GPS-lövedékkel segített autós üldözésé a jövő

GPS helyzet-meghatározó berendezéssel ellátott "címkékkel" lövöldöznek a jövőben a Los Angeles-i rendőrök az általuk üldözött gépkocsikra, hogy így is csökkentsék az ilyesfajta hajszákkal járó kockázatokat - jelentette be a kaliforniai város rendőrfőnöke.

Csupa régi ruhából készített új kollekciót egy olasz luxusmárka

Csupa régi ruhából készített új kollekciót egy olasz luxusmárka

Semjén szerint Jakab, Hadházy és Tordai orvosi értelemben véve is pszichopaták

Semjén szerint Jakab, Hadházy és Tordai orvosi értelemben véve is pszichopaták

Megérkezett az AC/DC legújabb videoklipje

Megérkezett az AC/DC legújabb videoklipje