szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nokia és a Teracom új kereskedelmi DVB-H mobiltelevíziós próbaüzemet indít Stockholmban. A projekt, amely az ATG, a Boxer, a Nokia, a Sveriges Radio, a Sveriges Television/UR, a Telenor, és a Teracom együttműködésében valósul meg, 400 fogyasztó bevonásával 2006 októberétől decemberig tart..

Hírműsor a mobiltelefonon. Az angolok már
rákattantak, most jönnek a svédek
© nokia
A próbaüzem résztvevői tizennégy televízió-, és négy rádiócsatorna közül választhatnak Stockholmban és a város vonzáskörzetében, ahol már kiépült a jó minőségű bel-, és kültéri adásra képes hálózat. A projekt célja annak felmérése, hogy hogyan vélekednek a svéd felhasználók a kereskedelmi mobil-televízióról.

A próbaüzem során a tartalmakat az ATG, a Boxer, a Sveriges Radio, és a Sveriges Television adja. A próbaadást a Nokia Mobile Broadcast System 3.0 sugározza, a teszt résztvevői pedig Nokia N92 készüléket használnak majd. A hálózatért, az adásért, és a platform működtetéséért a Teracom felelős.

Mi az a DVB-H?
A DVB-H technológiával hatékonyan sugározhatók a mobilkészülékekre az otthonról ismerős televíziós programok. A DVB-H kiváló minőségű képet ad, és kevesebb energiát kíván, így a mobilkörnyezetben ezzel a technológiával jelenti a legnagyobb élményt a televíziózás. Egyetlen hálózaton akár ötven tévécsatorna műsora is továbbítható alacsony költségek mellett. Jelenleg többek között a vezető televíziós vállalatok, mobilszolgáltatók, műsorterjesztők, és készülékgyártók részvételével világszerte széles körű mobiltévé-próbaüzemek zajlanak, a kereskedelmi szolgáltatások elterjedése pedig 2006 folyamán várható.
„Szilárdan hiszünk a DVB-H technológiában, a mobiltelevíziós szolgáltatásban, és örömmel mutatjuk be Svédországban, mire képes és mennyire izgalmas a mobiltelevízió" – mondta Sigurd Leth, a Nokia Nordic multimédia-igazgatója.

Svédországban ez a második olyan mobiltelevíziós próbaüzem, ahol a DVB-H technológia fő szállítója a Nokia. A Nokia a múlt héten számolt be a TeliaSonera Sweden-nel kötött új szerződésről, amely teljes DVB-H próbarendszerre vonatkozik. A rendszer a Nokia Mobile Broadcast System 3.0 változatát és Nokia N92 mobiltelevíziós készülékeket foglalja magában, a vállalat emellett hosztolást nyújt, és rendszerintegrációs tudását is felajánlotta a projekt számára.

A kapacitást és a minőséget optimalizáló DVB-H technológia kiegészíti a szolgáltatók meglévő hálózatát. A technológia segítségével a fogyasztók a hangtelefóniás szolgáltatások és az internet elérése mellett ugyanazon a készüléken kiváló minőségű földi digitális televízióadást is élvezhetnek. A mobiltelevíziós adás új üzleti lehetőséget jelent a mobilszolgáltatók, a tartalomszolgáltató és műsorszóró vállalatok, az infrastruktúra-, és készülékgyártók, valamint a technológia-szolgáltatók számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nagy sikert aratott a mobiltelevíziós próbaüzem

Az Abertis Telecom, a Nokia, és a Vodafone España tavaly december 16-án indította mobiltelevíziós szolgáltatásának próbaüzemét. Az első eredményekről a minap számoltak be a cégek.

hvg.hu Tech

A mobiltelevízió pár éven belül rendkívül népszerű lesz

A finn, brit, spanyol, és francia mobiltelevíziós (DVB-H) próbaüzemek egyértelműen igazolták a szolgáltatás iránti fogyasztói igényt, és fontos tanulságokkal jártak a kereskedelmi mobiltévés szolgáltatások lehetséges üzleti modelljét illetően is.

Infinit Tech

Átalánydíjas mobiltévé-előfizetéseket szeretnének az európaiak

Legrosszabb esetben az európai mobilosok 5, legjobb esetben 70 százaléka fog tévét nézni készülékén 2015-ben. Az elterjedtség mértéke a műsorkínálaton és az árakon fog múlni; a különböző piaci szereplők összefogása nélkül azonban nem sok jóra lehet számítani.

Kihúzták a hatos lottó számait

Kihúzták a hatos lottó számait

Fűrésztelepről a fizika szakra – Elon Musk életútja, 3. rész

Fűrésztelepről a fizika szakra – Elon Musk életútja, 3. rész

Kiskorú lányokat futtató bandát fogtak el Budapest belvárosában

Kiskorú lányokat futtató bandát fogtak el Budapest belvárosában