szerző:
MTI

Az EU-tagállamok kutatási kérdésekért felelős miniszterei hétfői brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták a következő, 2007-2013-as időszakra szóló, 51 milliárd eurós uniós tudományos kerettervet, s ezen belül meghagyták azt a lehetőséget, hogy közösségi forrásokból finanszírozhassák az embriók őssejtjeivel való kísérleteket.

Ez utóbbi kérdés hatalmas vitákat kavart - nem véletlen, hogy az eredetileg mindössze két órásra tervezett tanácskozás a késő délutánba nyúlt. Németország és Lengyelország vezetésével ugyanis egyes államok (főleg olyanok, ahol erős az egyház befolyása) azért lobbiztak, hogy szüntessék meg, de legalábbis jelentősen korlátozzák a jelenlegi helyzetet, amikor erre a célra uniós támogatást lehet igényelni.

A tagállamok többsége azonban végül elfogadta azt a kompromisszumos javaslatot, amelyet az Európai Bizottság terjesztett be: ennek értelmében az EU nem finanszíroz majd olyan kísérleteket, amelyek kimondottan kutatási célra szóló embriók elpusztításával járnak. A mesterséges megtermékenyítésnél használt, s "számon felüli", azaz a méhbe be nem ültetett embriókkal viszont folytatódhatnak a kísérletek - persze továbbra is a megfelelő nemzeti és az EU-s etikai bizottságok felügyelete alatt.

A kompromisszumot Litvánia, Lengyelország, Málta, Szlovákia és Ausztria nem hagyta jóvá, de ők - a németek kiválásával - már nem tudták megakadályozni elfogadását. A hétéves tudományos keretterv egyébként mintegy 50 millió eurót irányoz elő az őssejtkutatás támogatására.

Az őssejtek kutatása az orvostudomány egyik legígéretesebb iránya: szakértők azt remélik, hogy ennek révén számos betegségre (például a Parkinson-kórra, vagy az időskori cukorbetegségre) meg lehet majd találni a megoldást. A kérdés ugyanakkor óriási vitákat szít, mert az őssejteket leghatásosabban embriókból lehet kivonni, ez azonban komoly etikai problémákat vet fel. A múlt héten például George Bush amerikai elnök - mandátuma során első ízben - vétót emelt egy törvény ellen, amely éppen az őssejtkutatásra vonatkozott, s megtöbbszörözte volna az erre fordított szövetségi finanszírozást.

A brüsszeli tanácskozáson a magyar küldöttséget Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke vezette. Elmondása szerint Magyarország támogatta az EU-bizottság eredeti, a tanácskozásra beterjesztett javaslatát, melynek alapgondolata az volt, hogy nem szabad megszüntetni az őssejtkutatást. Európában ugyanis egyre növekszik az átlagos életkor, s ezzel a növekedéssel újabb népbetegségek születnek, amelyeknek leküzdéséhez szükség lehet az őssejtek adta új módszerekre. Ugyanakkor magyar részről azt szorgalmazták, hogy minden ország saját maga döntse el, mi az, amit ő ezen a téren megenged, etikusnak tart, s mi az, amit nem - tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Hajtüszőkből nyert őssejtekkel gyógyíthatnak

Amerikai kutatók egy újabb őssejt-forrásra bukkantak, ezúttal a fejbőrben. Az itt található felnőttkori őssejtek az embrionális őssejtekhez hasonlóan megőrizték differenciálódási képességüket - vagyis többféle sejtté, idegsejtté is képesek alakulni -, s a már kidolgozott eljárásokkal tenyészthetők is.

MTI Tech

Először kutatnak emberi embriókból származó őssejtekkel a franciák

Hat, közintézményben dolgozó biológuscsoport kapta meg elsőként Franciaországban az engedélyt arra, hogy kutatást folytasson emberi embriókból származó őssejtekkel – adta hírül a Le Monde című napilap Carine Cambyre, a Francia Orvosbiológiai Hivatal főigazgatójára hivatkozva.

MTI Tech

Őssejteket fedeztek fel a szívben

Amerikai őssejt kutatók megtalálták, hogy hol "laknak" a szívben az őssejtek. A felfedezés arra utal, hogy valószínűleg a szív is képes kijavítani önmagát - bár egyelőre nem tudni, milyen feltételek esetén, és kérdés, sikerül-e egyszer a szívhez tartozó őssejteket úgy befolyásolni, hogy meggyógyítsák a halálozási statisztikákat vezető szívbetegségeket is.

MTI Tech

Visszavonták a csaló dél-koreai őssejtkutató engedélyét

A dél-koreai egészségügyi minisztérium visszavonta csütörtökön a korábban „a klónozás úttörőjének” tartott, de csaláson ért Hvang Vu Szuk őssejtkutatási engedélyét. A kutatót januárban már megfosztották állami kitüntetésétől is.

MTI Világ

Nincs EU-támogatás az embrió- és őssejt kutatásokra

Elutasította az Európai Parlament jogi bizottsága azt a lehetőséget, hogy az Európai Unió kutatási keretprogramján belül bármilyen uniós támogatásban részesülhessenek az emberi embrión és az embrionális őssejteken végzett kutatások.

Plázs

Őssejtátültetés Oroszországban

Gyógyulni vágyók tucatjai érkeznek évente Oroszországba, az Európa legtöbb országában nem alkalmazott őssejtátültetéstől várva állapotuk javulását. A helyi orvosok elégedettek az eredményekkel, bár orosz és külföldi tudósok egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy az eljárás ma még nem ismert veszélyeket rejthet.

MTI Tech

Őssejtek a bőrfarkas ellen

Őssejtek beültetésével jelentősen javítható a bőrfarkasban szenvedők állapota - derült ki egy kedden publikált amerikai tanulmányból.

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Brutális megszorításra készül az Audi

Brutális megszorításra készül az Audi

Elvitte a Boeing profitjának felét a 737 MAX-ok miatti veszteség

Elvitte a Boeing profitjának felét a 737 MAX-ok miatti veszteség

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Két újabb melegrekorddal indult a kedd