szerző:
hvg.hu

Az American Power Conversion (APC) szakcég, tippjei abban segítik az otthoni és irodai elektromos készülékek gazdáit, hogy érzékeny elektronikai berendezéseiket megóvják a túlfeszültség és az áramszünet okozta károktól.

Évente 30 ezer villám csap le Magyarországon.
A túlerő van velük
© AP
A nyári zivatarok nem csak felfrissülést, hanem bosszúságot is hozhatnak, ha a villámlás túlfeszültséget okoz a hálózatban, s ez tönkreteszi az elektronikus berendezéseket. „A hazai háztartások több mint fele észlelt már áramellátási problémát, ám a lakosság kétharmada nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül léteznek egyéb villámvédelmi megoldások is, mint például a szünetmentes tápegységek. Minden háztartásban érdemes felmérni, mely eszközök esetében fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek és ezeket érdemes ellátni az említett készülékkel. Ha valaki rászánja magát a vásárlásra, akkor olyat tanácsos választania, amelybe további akkumulátorok is elhelyezhetők, hogy növelni lehessen a kulcsfontosságú eszközök működési idejét. Sőt érdemes olyan terméket keresni, amelynél a gyártó az eszköz teljes élettartamára vállalja a hozzá csatlakoztatott készülékekben keletkezett károk megtérítését” – mondta Bíró Viktor, az APC dél-kelet európai regionális menedzsere. „A túlfeszültség-védelmi eszközök nemcsak a villámok okozta túlfeszültség, hanem az áramellátás ingadozásai ellen is védik az érzékeny elektronikai eszközöket. Ezeknek a berendezéseknek az ára minden esetben eltörpül a túlfeszültség okozta kár értéke mellett” – mondta Bíró.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) érzékeny berendezésekkel figyeli a légköri elektromosságot, a földre lecsapó és a felhők közötti villámok mennyiségét és kialakulását. „Magyarországon – éghajlati adottságainál fogva – a nyári hónapokban van a legtöbb zápor, zivatar, és ezek olykor rendkívül hevesek. A zivatar a legtöbb esetben erőteljes villámlással jár. A téli hónapokban, karácsonykor és januárban is előfordulhat zivatar és villámlás, ez azonban meglehetősen ritka” – mondta el H. Bóna Márta, a Meteorológiai Szolgálat munkatársa. „A villámok száma minden évben eltérő. Az OMSZ villámlokalizációs rendszere 2004-ben például 30 ezer földre csapó villámot regisztrált, és a villámok több mint háromnegyede a nyári hónapokban keletkezett. Ez az adat valószínűleg idén nyáron is hasonló lesz, érdemes tehát figyelni a villámok elleni védekezésre. Az idei nyár már eddig is eléggé zivataros volt, és az évszak fele még előttünk áll” – figyelmeztetett a meteorológus.

Tippek a védekezéshez (Oldaltörés)

 

Az APC következő tippjeinek betartása segít megvédeni az értékes elektronikai eszközöket az áramellátási rendellenességek, például a villámcsapások okozta maradandó károsodásoktól. Természetesen minél többet költünk az elektromos impulzusok elleni védekezésre, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy nem ér bennünket kár, a kérdés csak az, hogy mire érdemes áldozni, s mi tartozik már a felesleges óvatosság körébe. Az alábbi tanácsok némi útmutatást ebben is adnak.

1. A nagy értékű elektronikai eszközöket érdemes megvédeni az áramingadozások (lökések vagy tüskék) okozta káros túlfeszültségtől. Ennek érdekében olyan túlfeszültség-védelmi eszközt jó választani, amelynek feszültség-áteresztő értéke alacsony.

2. Akkor igazán jó a védelem, ha az áramlökésektől veszélyeztetett összes útvonalat, többek között az elektromos vezetékeket, telefonvezetékeket, adatkábeleket és koaxiális kábeleket is lefedi.

3. Érdemes kiválasztani azokat az eszközöket, amelyeknél fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek. Ezeket kell ellátni el szünetmentes tápegységgel.

4. Azok az igazán hatékony szünetmentes tápok, amelybe több akkumulátor is elhelyezhető, mert ezzel növelni lehet a kulcsfontosságú eszközök működési idejét.

5. Meg kell fontolni az energiagazdálkodási szoftverek használatát az eszközökbe jutó áram minőségének ellenőrzése érdekében. Úgy kell beállítani a rendszert, hogy áramszünet esetén automatikusan, de megfelelően álljon le a rendszer, illetve záródjanak be a futó alkalmazások.

6. A strukturált kábeleket és az otthoni hálózati alkalmazásokat olyan szünetmentes tápegységgel a leghasznosabb védeni, amely lehetővé teszi az automatizálható funkciók távolról való kezelését, és egyben védelmet nyújt áramkimaradás esetén.

7. A házimozi-rendszerek meglehetősen érzékenyek, amelyeket az energiaellátás minőségét javító eszközzel érdemes ellátni. Ezek nem kizárólag az áramlökések ellen védenek, hanem szabályozzák a feszültséget, és zajszűrőjük is van.

8. Olyan eszközöket érdemes választani, amelyek gyártói a berendezések teljes élettartama során vállalják a rájuk csatlakoztatott eszközökben keletkezett károk megtérítését.

9. Olyan áramellátás-védelmi eszközöket érdemes megvenni, amelyeknek megfelelő minősítésük van a Magyarországon akkreditált vagy hivatalosan elismert külföldi ellenőrző laboratóriumoktól.

10. Ma már fontos a környezetvédelmi szempontokra is figyelni. A régi áramellátás-védelmi megoldásokat biztonságos érdemes környezetbarát eszközökkel megújítani vagy ilyenekre lecserélni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Halálos villámcsapás Szabolcsban

Emberéletet is követelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye felett az elmúlt éjjel átvonuló vihar: villámcsapás következtében meghalt egy 28 éves férfi Ibrány határában.

hvg.hu Tech

Viharos adatvesztés: jobb félni, mint megijedni

A nyári viharok és esőzések okozta beázások következtében az infokommunikációs rendszereknek komoly biztonsági kockázatok mellett kellene talpon maradniuk. A Kürt Csoport statisztikái azt mutatják, hogy nyáron a természeti hatásokból okozzák a fizikai meghibásodások közel felét, amiből ráadásul rengeteg adatvesztés is következik.

hvg.hu Tech

Az évi 350 ezer észlelt villám tizede lecsap Magyarországon

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az American Power Conversion (APC) közösen hívta fel a figyelmet a villámok elleni védekezés szükségességére a nyári villámszezon kezdetén.

Itthon

Villámcsapás ölt meg egy férfit Zsirán

Halálos áldozata is van az országon átvonuló viharoknak: a Sopron melletti Zsirán halálos tragédiát is okozott a vihar hétfőn délután; villámcsapás ölt meg egy fiatalembert.

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

Pikó: „Korrekt hangulatú” volt az átadás-átvétel

Pikó: „Korrekt hangulatú” volt az átadás-átvétel

Összeházasodott Napóleon és az utolsó magyar király leszármazottja

Összeházasodott Napóleon és az utolsó magyar király leszármazottja

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Áder János is végignézte, ahogy elfoglalta a trónt az új japán császár

Áder János is végignézte, ahogy elfoglalta a trónt az új japán császár