szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szakemberei szerdán megkezdték a kilövés előkészítését. Az Atlantis kevesebb mint nyolc óra alatt tette meg az összeszerelő hangártól a kilövőállásig vezető hat kilométeres utat. Ezt korábban kétszer elhalasztották a viharos idő miatt.

Kilövőállásban: indulás augusztus végén
© NASA
A következő néhány napban az üzemanyagcsöveket és a kábeleket erősítik az Atlantisra, valamint tesztelik a kisegítő áramköröket és feltöltik az űrsikló rakterét a szállítmányával. Jövő héten a legénység is megérkezik a floridai Kennedy űrközpontba, ahol ruhapróbát tartanak, illetve gyakorolják a kilövési procedúrát, valamint a vészhelyzet esetén alkalmazandó forgatókönyvet.

Az Atlantis 2002 októbere óta nem repült, s a Columbia 2003-as katasztrófája óta a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) sem folytatódtak a fejlesztések. Az ISS háromfős legénysége egészen a múlt hónapig csupán két asztronautából állt, azonban júliusban a Discovery fedélzetén megérkezett a német Thomas Reiter, aki azóta az űrállomáson teljesít szolgálatot.

Az Atlantis 11 napos küldetése során a legénység hat tagja három űrsétát tesz majd, amelyek során egy több mint 15 tonnás napelemtáblát szerelnek fel az ISS-re, amely az áramellátás fejlesztéséhez elengedhetetlen.

A soron következő az idei második kilövés, s csupán a harmadik a Columbia tragédiája óta. Az előző két repülésen a Discovery vett részt, ám ezek a missziók csupán afféle tesztrepülések voltak, amelyek során a NASA felmérhette, hogy az életbe léptetett biztonsági intézkedések megbízhatóak-e.

Az Atlantisnak az augusztus 27-től szeptember 13-ig tartó időszak során nyílik lehetősége kilépni a világűrbe, azonban az amerikai űrügynökség szakértői elképzelhetőnek tartják, hogy a legkorábbinál egy nappal hamarabb induljon a küldetés, ugyanis a fényviszonyok lehet, hogy csak akkor teszik lehetővé, hogy megfelelő minőségű fényképek készülhessenek az indítás során, amelyek alapján felmérhetik, hogy megsérült-e az űrsikló üzemanyagtartálya, illetve hővédő pajzsa.

„Minden azon múlik, hogy megfelelően látjuk-e azt a részt az üzemanyagtartályon, amelyre kíváncsiak vagyunk” – nyilatkozta Kyle Herring, a NASA szóvivője.

A repülésirányítók szeretnék, ha az Atlantis minél előbb indulhatna, ugyanis szeptember közepén indítanának egy orosz Szojuz rakétát Kazahsztánból, amely három fős legénységével szintén a ISS-re repül majd. Amennyiben az űrsiklót a kilövési időszak feléig nem tudják elindítani, a NASA konzultál majd az orosz űrügynökséggel, ugyanis mindkét szervezet szeretné elkerülni, hogy a két jármű egyszerre legyen jelen az űrállomáson, mivel ez fokozott készenlétet igényelne a legénységek részéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Kisebb habdarabok váltak le a Discovery űrsiklóról

A Discovery külső üzemanyagtartályáról kisebb habdarabok váltak le a startot követő néhány percben, de ezek nem jelentenek veszélyt az űrsiklóra és héttagú legénységére - közölte Wayne Hale, a misszió programigazgatója.

MTI Világ

Ismét űrsikló a világűrben

Két és fél év kényszerszünet után ismét űrsikló emelkedik a világűrbe szerdán, közép-európai idő szerint este 10 óra előtt néhány perccel.

hvg.hu Tech

Még 17 űrsikló-küldetést tervez a NASA

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy héthónapos kihagyás után idén májusban újabb űrsikló indul a világűrbe az Alpha nemzetközi űrállomásra.

MTI Tech

Két hajtóművel kell landolnia a Discovery űrsiklónak?

Levált a Discovery amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) szombaton, befejezve ezzel kilencnapos küldetését, amely alatt a legénység tagjai három űrsétát tettek és elvégezték az űrtámaszpont további bővítéséhez elengedhetetlen javításokat.

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?