szerző:
hvg.hu

A hollywoodi filmek világát idéző szolgáltatásokat nyújtó cég küldetésének érzi, hogy vizsgálataik által lelki békét nyújtsanak ügyfeleiknek. A vállalat ennél „békésebb” célok érdekében is végez DNS-vizsgálatot, mi azonban az oldalukon hűtlenségi teszt néven feltett szolgáltatásuk kapcsán kerestük fel őket.

Monica Lewinsky hírhedt kék
ruhája
A 2004 óta működő Genetech weboldalán az apasági, rokonsági és kriminalisztikai vizsgálatok mellett pirossal kiemelve szerepel a hűtlenségi vizsgálat menüpontja. A kíváncsi házas-, vagy élettárs akár egy ruházaton fellelt, gyanús eredetű folt fellelése után is úgy határozhat, hogy megbizonyosodik róla, hűséges volt-e hozzá partnere.

A vizsgálat nem olcsó, 135 000 forint + ÁFA-t kell fizetnie annak, aki szeretné a fellelt foltot azonosíttatni. További 44 000 forint az esetleges szájnyálkahártya-minták vizsgálata - majd azt összehasonlíttatni saját DNS-ével.

Főczén Amália, a cég ügyvezetője szerint ez a tarifa hazánkban kedvezőnek mondható, ugyanis hasonló vizsgálatot rajtuk kívül az Igazságügyi Orvostani Intézetben, vagy a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetében végeznek, jóval magasabb összegért, arról nem beszélve, hogy magáncélra nem is vállalnak megbízásokat.

Lehetőség van ondó kimutatására is ruhaszövetből, amennyiben a megrendelő gyanús eredetű foltot talált egy ruhadarabon, ezért 55 000 forintot kell fizetni.

A Genetech egy houstoni laboratóriummal együttműködve, a Nobel-díjas PCR – polimeráz láncreakció – vizsgálati módszerrel azonosítja a DNS-mintákat, amely a minta minőségétől függően akár 99,99 százalékos biztonsággal mutatja ki, hogy kinek az örökítőanyaga található a mintán.

A mintavételhez a leginkább ajánlott az úgynevezett szájnyálkahártya-kenet, ebből mutatható ki a legnagyobb biztonsággal a DNS. Emellett azonban a legváltozatosabb szövetdarabkákból – hajszál, köröm - használati tárgyakból – óvszer, ruhaszövet – és testnedvekből is kinyerhető a minta, itt azonban már csökkenhet a vizsgálat sikerének az aránya. A cég honlapján egyébként átfogó táblázat formájában tudatja az érdeklődőkkel, mire lesz szükségük a megfelelő eredményhez.

Adatvédelmi kérdések (Oldaltörés)

A szolgáltatás személyiségi jogi és adatvédelmi vonatkozásait boncolgatva felvetődik pár kérdés, vagyis, hogy mi a helyzet azzal, akinek a mintáját kivizsgálják, nem kerülhet-e hátrányos helyzetbe, illetve mi a megfelelő jogállás, ha valakivel kapcsolatban az illető tudta nélkül DNS-vizsgálatot végeznek el.

PCR-vizsgálat:
Nobel-díjas hűségteszt
„Az adatvédelmi törvény értelmében a DNS speciális adatnak minősül, így az illető írásos beleegyezése szükséges a személyére irányuló vizsgálat előtt” – nyilatkozta a hvg.hu megkeresésére Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. „A hűtlenségi vizsgálat ilyen formán tehát ugyanúgy aggályos lehet adatvédelmi szempontból, akárcsak a magánnyomozók által elvégzett drogteszt, amelyhez a gyanúsított hajszálát használják fel.”

„Itt egy különleges helyzetről van szó, gyakorlatilag ez esetben az minősül adatkezelőnek, aki a szóban forgó mintát elviszi a céghez kivizsgáltatni, s ebből kifolyólag nehézkes annak megállapítása, hogy az adatkezelés tisztességes eszközökkel zajlott” – magyarázta a biztos. „Tehát elméletileg, ha valakinek hátránya származik a vizsgálat eredményéből, az panasszal élhet a jogosulatlan adatkezeléssel kapcsolatban.”

Az adatvédelmi biztos hivatalában hozzátették, különösen aggályos lehet, ha a személyazonosítás mellett különféle egészségügyi adatokra is fény derül a vizsgálat során.

A Genetech ügyvezetője azonban sietett eloszlatni a kételyeket a szolgáltatás tisztaságával kapcsolatban. „A személyazonosságot nem tudjuk kideríteni, hiszen sok esetben a mintát is anonim módon kapjuk meg, a diszkréció érdekében erre is van lehetőség” – magyarázta Főczén Amália. „A mintákat kiküldjük az ügyfeleinktől származó kontroll minta kíséretében a houstoni laboratóriumnak, ahol kizárólag az összehasonlítást végzik el, egészségügyi kérdésekre nem keresnek válaszokat. A mintákat, illetve az eredményeket semmilyen formában nem őrizzük meg, azokat kizárólag szerződött ügyfeleinknek adjuk ki, akiknek a legtöbb esetben elég a tudat, hogy tőlük származik a minta, vagy valaki mástól. A mintákat a vizsgálat során a labor felhasználja, az eredményeket és a rendelkezésünkre bocsátott adatokat az adatvédelmi törvénynek megfelelően kezeljük, ez szerepel az általános szerződési feltételeinkben is.”

Az adatvédelmi biztos hivatalában megerősítették, hogy ez nem törvénybe ütköző cselekedet, vagyis nem áll fent jogsértés abban az esetben, ha a vizsgálat csak arra irányul, hogy a minták alapján kiderítsék, egy és ugyanazon személytől származik mindkettő, vagy egy ismeretlen harmadik is „képbe került” a megrendelő tudta nélkül.

Egyértelmű választ tehát nem kapnak az ügyfelek, vagyis nem derül ki számukra, hogy tényleg azzal az illetővel hűtlenkedett-e élettársuk, akire gyanakszanak. Kivételt képez az az eset, amikor kifejezetten a gyanúsítottól hozzák a kontroll mintát, ennek beszerzése viszont általában nehézségekbe ütkzözik. Azonban a vizsgált DNS-ek különbözése vélhetőleg a legtöbb ügyfél számára megfelelő válasz arra a kérdésre, hogy itt van-e az ideje felkeresni a válóperes ügyvédet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

DNS-vizsgálattal a cunami-túlélő kisgyermekért

DNS-vizsgálatot rendelt el a bíróság abban az anyasági perben, amely szerdán indult Srí Lankán egy cunami-túlélő kisgyermek ügyében, miután csodás életben maradását követően kilenc nő jelentkezett a hatóságoknál a "81-es gyermek" anyjaként.

ATV Tech

DNS-vadászattal kutatják az emberiség eredetét

Egy izgalmas kutatás segítségével hamarosan pontos információink lehetnek arról, hogyan mozogtak a különböző népcsoportok a Földön. Valóban létezett-e Ádám és Éva? Hogyan lehetséges, hogy minden emberben kimutathatóak ugyanazok a génsorozatok? Ezekre és még egy sor további kérdésre keresi a választ a világ eddigi legátfogóbb tudományos kísérlete.

MTI Világ

DNS-teszt döntött a kilenc anyajelölt között

Visszakapták szerdán szülei "Baby 81"-et, azt a négyhónapos Srí Lanka-i csecsemőt, aki csodával határos módon élte túl a december 26-i cunamit. A DNS-teszt révén derült ki, hogy ők az igazi szülők.

Annyian dobták ki a Windows 7-et, hogy 7 év kihagyás után beindult a pc-piac

Annyian dobták ki a Windows 7-et, hogy 7 év kihagyás után beindult a pc-piac

Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot

Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot

Peter Pomerantsev: Moszkva a dantei Pokol, Putyin pedig maga a hit

Peter Pomerantsev: Moszkva a dantei Pokol, Putyin pedig maga a hit

22 halottja és legalább ezer sérültje van már a török földrengésnek

22 halottja és legalább ezer sérültje van már a török földrengésnek

Kinézte magának Budapestet egy Berlinben már bizonyított autómegosztó

Kinézte magának Budapestet egy Berlinben már bizonyított autómegosztó

Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat

Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat