szerző:
hvg.hu

Orosz orvosok szerint a halálközeli élmény során fénylő alagutat látó betegek egyszerű hallucináció áldozatai.

Fényt az alagút végén:
csak hallucináció?
© hvg.hu
„Az intenzív osztályra szállított emberek mintegy hatvan százalékának van halálközeli élménye” – nyilatkozta a Pravda című orosz napilapnak Oleg Vaszilijev az Orosz Orvostudományi Akadémia Újraélesztési Intézetének munkatársa. „Miután őket visszahozzák az életbe, hasonló élményekről számolnak be. Általában egy hosszú alagút végén látható fény felé közeledtek nagy sebességgel, mintha egy lift szállította volna őket. Sokuk elhunyt szeretteik arcát is látják, s volt olyan is, aki azt állította, hogy személyesen Jézussal találkozott.”

A legfrissebb kutatások szerint ezek csupán víziók, amelyek a páciens agyában végbemenő változások eredményeinek tekinthetők.

Az ominózus állapot akkor áll be, amikor a páciens oxigénellátása elakad, ilyenkor alakulnak ki a hallucinációk. Ezután az örömérzetért felelős endorfin szabadul fel, ami magyarázatot adhat arra a „földöntúli nyugalomra”, amelyről a betegek beszámoltak. Az endorfinok természetes nyugtatók, amelyeket a szervezet sérülés, vagy stressz hatására szabadít fel. Az alagút-hatásra pedig egy optikai jelenség adhat magyarázatot, amikor a beteg nem azt a látványt érzékeli, ami a retináján keresztül látható számára, hanem olyan képeket, amelyeket a látóidege hoz létre. Ez a jelenség is stressz hatására alakulhat ki.

Ez a fajta halálközeli állapot azonban nem csak a súlyos sérültek sajátja, ugyanis olyanok is beszámoltak róla, akik „csupán” erős mentális, vagy fizikai stressznek voltak kitéve, például szülő nők, illetve olyan emberek, akiket rémálmok kínoztak.

„Az emberi agynak a különös, korábban nem tapasztalt stresszhelyzetre adott válaszáról lehet szó” – magyarázta a Pravdának Robert Baker, a University of Kentucky pszichológusa. „Ilyenkor a szervezet neurokémiai úton próbál védekezni, s ez hozza létre a hallucinációkat, amelyek könnyen beilleszthetőek a vallásos elképzelésekbe, folklórba, de akár az egyszerű emberi félelmekbe, vagy reményekbe is.”

A jelenséget akár egészséges embereken is elő lehet idézni, 50-100 milliliter ketamin beinjekciózásával. Az orvosok ezt tartják az egyik legdöntőbb bizonyítéknak a teóriát illetően.

„Ebből kiindulva nem tekinthetjük a halál utáni élet bizonyítékának a „túloldalról” visszatértek beszámolóit” – magyarázta Dr. Vaszilijev. „A ketamin-elmélet magyarázatot szolgáltathat ezekre az esetekre, sőt, még azokra is, amikor a betegek úgy érezték, hogy kilépnek a testükből.”

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jön a Dead Kennedys

Jön a Dead Kennedys

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Az Apple csendben kijött két vadonatúj iPaddel

Az Apple csendben kijött két vadonatúj iPaddel

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Ingyenes tuning a távolból: Egyszerű gyári szoftverfrissítéssel erősödnek a Teslák

Ingyenes tuning a távolból: Egyszerű gyári szoftverfrissítéssel erősödnek a Teslák

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter