szerző:
hvg.hu

Lassan mindenkihez eljut a hír, hogy a Google felvásárolta a YouTube videó megosztót, arra azonban nehéz felelni, milyen lesz az internetezők körében csak GooTube-ként emlegetett szolgáltatás például egy év múlva. Éppen az akvizíció előtti napokban kötött ugyanis mindkét cég jelentős szerződéseket óriás lemezkiadókkal, melyek nyomán erősen beszűkült a mozgásterük.

A megállapodások részeként mindkét fél lépéseket foganatosít a jogsértő tartalmak eltávolítására például „hang ujjlenyomatot” és más technológiákat vetve be. Számos YouTube felhasználó, a hírek hallatán, megelőzendő a bajt, rögzítve töltötte le kedvenc videóit, felkészülve a lehetséges nagytakarításra – írja a Wired.

Azon félelmek, melyek szerint a jogvédett tartalmak eltávolításával pontosan a YouTube lényege veszik, el nem alaptalanok. Mind a szerzői jogok tulajdonosai, mind az online szolgáltatók remélik, hogy az eredeti Napster esetén okulva mindannyian megtanulták a leckét. Anno ugyanis, a lemeztársaságok azelőtt vágták le az aranytojást tojó tyúkot, hogy az elkezdett volna tojásokat rakni.

Mostanában, a kiadók igyekeznek egyenként megállapodásra jutni a YouTube-bal, úgy hogy miközben továbbra is engedik jogvédett tartalmaik megtekintését a videomegosztó oldalon, megkapják az azok után járó jogdíjat és némi beleszólást abba, mi maradhat fent az site-on, és mit kell elérhetetlenné tenni.

A YouTube összeállított ugyan egy listát mely tételesen tartalmazza az esetlegesen jogvédett filmeket, egyelőre azonban senki sem jelentkezett a cégnél nagyobb listával, melyen törlésre ítélt anyagokat sorolt volna fel, ahogy azt Lars Ulrich, a Metallica együttes tagja tette a Napster esetében.

Ennek az állhat a hátterében, hogy a videó megosztó kulturális melléktermékeként rengeteg, az analóg időkből származó anyagot digitalizáltak be. Így, ezen videók bekerülése a digitális világba, semmiféle költségvonzattal nem járt a jogdíjtulajdonosok számára, miközben felkerülve az internetre a jogbirtokost népszerűsítik.

A kiadókkal kötött megállapodások arra is lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy régi számokhoz saját, új „klipeket” készítsenek. Az új kreatív tartalmak pedig, megint csak a már lefutott slágerek újrahasznosítását eredményezik, további hasznot hozva a kiadóknak.

Már most tonnaszám fellelhetőek, olyan szinkronizált szájmozgással (tátika) készített képanyagok, melyeken önjelölt rocksztárok élik ki szereplési vágyukat. Mivel ez a trend valószínűsíthetően továbbgyűrűzik a közeljövőben, a kiadók lassan belátják, hogy megéri inkább megengedőnek lenni jogdíjak kérdésében, cserébe óriási reklámpotenciálhoz jutva gyakorlatilag befektetés és munka nélkül. Az internetezők pedig egyre inkább nézik a filmeket. Az egyik legnépszerűbb kisfilm az a klip remake, melyben két lány kareoke-zik a Pixies, Hey című számára – több mint tíz millió letöltést ért el.

Várhatóan, ha az infrastruktúra még inkább elérhető lesz a fogyasztók számára, további szoftverek és szolgáltatások jelennek meg, melyek nagy kiadók zeneszámainak jogait is felhasználhatják. Mindez új formát kölcsönözhet a YouTube generáció, és a zene interakciójának.

A Google legnagyobb riválisa, a Yahoo szintén szeretné meglovagolni az ebből a trendből induló következő hullámot, melyet szerintük a Get Your Freak On nevű szoftver jelenthet. Itt a rajongók klipeket tölthetnek fel, melyet különféle slágerek inspiráltak, a Yahoo pedig egy új kisfilmé szerkeszti a feltöltött tartalmat, alákeverve a felhasználók által kívánt zeneszámot.

Mindez még érdekesebbé válhat, ha túllépve a „tátikán” az „újjáalkotók” még jobb eszközökhöz jutva valódi, minőségi művészi produktumokkal rukkolnak majd elő. Ezt támogatandó a YouTube-bal kötött megállapodásában például a Warner Music Group nem csak klipjeit engedi felkerülni a rendszerbe, de forgatási werkfilmeket, sztárinterjúkat, vágatlan verziókat és egyéb speciális tartalmakat is.
 
A rajongók által készített zenei videók azonban csak a jéghegy csúcsát jelzik. A kiadók most a közvetlen tartalommegosztók térfelére passzolták a labdát, nyitottabb szerzői jog politikájuk pedig rövidtávon kifizetődik, nem csak nekik, mindannyiunknak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A Google felvásárolná a YouTube-ot

A keresőóriás tárgyalásokat folytat a népszerű online videólejátszó oldal megvásárlásáról. Annak ellenére, hogy – a szerzői jogi kérdések miatt - egyesek óva intenek az efféle oldalaktól, a Google jelentős összeget ajánlana a cégért.

hvg.hu Tech

Cuban: a YouTube megvásárlása kész csőd

Kemény szavakkal illette a YouTube videómegosztó oldalt a milliárdos befektető dotkom veterán Mark Cuban, melyet szerinte csak egy gyengeelméjű befektető vásárolhat fel.

MTI Világ

A politikai kampányolás új eszköze: YouTube

Az amerikai választási kampány új utat tört magának a világhálón: a kongresszusi posztot áhító politikusok a YouTube internetes videocserélő oldalon üzennek a választóknak.

hvg.hu Tech

Naponta százmillió kisfilmet néznek a YouTube-on

A tavalyi év során megjelent weboldal mára a piacvezető online videoportállá nőtte ki magát, s piaci részesedése eléri a 60 százalékot, egyelőre azonban még nem tudják, miből tartják majd fenn a szolgáltatást.

Háló

A Google megvette a YouTube-ot

A világ vezető internetes keresőjét üzemeltető Google megvásárolta a jelenleg legnépszerűbb internetes videomegosztó...

A külföldi cégek sorra menekítik ki embereiket Vuhanból

A külföldi cégek sorra menekítik ki embereiket Vuhanból

Vízbe merülve végezte az alig pár hetes és 600 lóerős Audi RS Q8

Vízbe merülve végezte az alig pár hetes és 600 lóerős Audi RS Q8

Szeretettel Nagy-Britanniából: Nem "mindenki Londonban mosogat"

Szeretettel Nagy-Britanniából: Nem "mindenki Londonban mosogat"

Nem jöhet ki a röszkei tranzitzónából a róla is szóló film bemutatójára az iráni rendező

Nem jöhet ki a röszkei tranzitzónából a róla is szóló film bemutatójára az iráni rendező

A techóriások veszik a legtöbb megújuló energiát

A techóriások veszik a legtöbb megújuló energiát

Ausztrál tudósok szerint áttörést értek el a koronavírussal kapcsolatos kutatásoknál

Ausztrál tudósok szerint áttörést értek el a koronavírussal kapcsolatos kutatásoknál