szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy amerikai egyetemi tanár szerint a fogyókúrázók sokkal jobban tennék, ha a kalóriák számlálása helyett inkább az étkezési szokásaik rejtőzködő részleteire figyelnének.

Ne legyen szem előtt az édesség!
© Dripnet
Brian Wansink az étkezés pszichológiájával foglalkozik és az elfogyasztott ételmennyiség nagyságát befolyásoló rejtett motívumokat kutatja. Például arra kíváncsi, több cukorkát veszünk-e a tálból, hogyha sok színben pompáznak az apró nyalánkságok, vagy hogy befolyásol-e az evésben a hangulatunk és a környezet.

A Cornell állami egyetem marketing-professzora vizsgálati eredményeit "Mindless Eating, Why We Eat More than We Think We Eat" (Figyelmetlen étkezés - miért eszünk többet, mint hinnénk) című nemrég megjelent könyvében tárja az érdeklődők elé. Úgy véli, nem a kalóriákat kell számlálni, hanem inkább az étkezési szokások tudatosítására és megváltoztatására kell koncentrálni.

Wansink laboratóriuma úgy néz ki, mint egy konyha, csak éppen felszerelték egy apró figyelőkamerával, detektívtükörrel és egy mérleggel, amelyet a konyapulton a mosogatórongy alá rejtettek. Wansink otthonos környezetet alakított ki, ahol azonban a kísérleti alanyok minden mozdulatát figyelni tudja.

A professzor igen furfangos kísérleteket végez itt. Nemrég például egy leveses csészébe alulról, az asztal alatti tartályokból automatikusan pumpálták a levest evés közben. Wansink arra volt kíváncsi, hogy az üres levescsésze látványának hiányában mikor hagyják abba a kísérletbe bevont személyek az evést, s volt olyan kísérleti alany, aki több mint egy liter levest fogyasztott el.

Wansink szerint naponta több mint kétszáz, evéssel kapcsolatos döntést hozunk, amelyek közül a legtöbb egyáltalán nem tudatos. A fogyókúrázók különösebb megpróbáltatások nélkül napi 100-200 kalóriával csökkenthetnék fogyasztásukat, ha csak néhányat ezek közül tudatosítanának. Így például el lehetne rejteni otthon az édességet, hogy ne legyen szem előtt, vagy mellőzni lehetne a nagyméretű ételcsomagoló dobozokat, mert ezek mind-mind fogyasztásra serkentenek.

A professzor rendhagyó kutatásai gyakran borzolják a kedélyeket tudományos körökben. A legtöbb vitát azzal az állításával keltette, miszerint az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett tápérték-adatok félrevezetők és hamis biztonságba ringatják a fogyasztókat. A tájékoztatón a kutató ezt ábrázolva felmutatta ebédjét, egy szendvicset, amelynek csomagolásán a "mint mindig - 0g szénhidrát" felirat szerepelt. "Arra viszont már nem hívják fel a figyelmet, hogy a szendvics tíz gramm zsírt és kilencven kalóriát tartalmaz" - tette hozzá Wansink.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Világ

Új fogyókúra-őrület

Ausztráliából indult világhódító útjára az újabb fogyókúra-bestseller, amelynek szerzőit máris meggyanúsították, hogy összejátszanak egyes élelmiszergyártókkal.

hvg.hu Plázs

A hatékony fogyókúra titka

Egy ausztrál kutatócsoport jelentése szerint az alacsony glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátokban gazdag diéta hatékonyabb lehet a lerakódott zsírtömegek csökkentésében, mint a magasabb besorolású szénhidrátokból álló vagy akár a fehérjékben gazdag étrendnél is.

hvg.hu Plázs

A legjobb nyári fogyókúrák

Nyáron könnyűszerrel megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás pedig anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat. Íme néhány recept, tanács és ötlet, hogyan tegye élvezhetőbbé nyári fogyókúráját.

MTI Plázs

Csodafegyver fogyókúrázóknak

Egy, a vékonybélben termelődő hormon lehet az új csodafegyver a túlsúly ellen. Kettős hatása révén csökkenti az étvágyat, és növeli az energiafelhasználásó hatékonyságát, illetve a mozgásigényt.

hvg.hu Plázs

Nem szereti a fogyókúrát a magyar

A kelet-európaiak hajlandók a legkevesebb erőfeszítést tenni testsúlyuk csökkentésére. Minden ötödik európai és amerikai próbálkozott már az elmúlt két évben legalább egyszer fogyókúrázással szabadulni felesleges kilóitól, de csak minden harmadiknak sikerült – többek közt ez derül ki Wall Street Journal Europe által rendelt „Fogyókúra, konyha és főzés” című tanulmányból.