szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését – mutat rá a Szonda-Ipsos legfrissebb 1500 fős reprezentatív mintán végzett infokommunikációs kutatása.

3G telefon. Alig ismerik
© Nokia
A kutatásban hat új keletű technikai eszközről, illetve elnevezésről kellett eldönteni a válaszadóknak, hogy azok melyik kommunikációs formához kapcsolódnak. Az eredmények szerint azonban – a modemen és a dekóderen kívül – a válaszadók döntő hányada egyetlen területhez sem tudta besorolni a vizsgált fogalmakat.

Az elmúlt években a kommunikációs technológia rohamos fejlődésével egyre több újdonság jelent meg a környezetünkben. Az újfajta kommunikációs technikák használatához azonban megfelelő technikai eszközökre van szükségünk, illetve azok működtetéséhez a szükséges tudás birtokában is kell lennünk. A Szonda-Ipsos kutatása azonban rávilágít arra, hogy a modern technika adta lehetőségekkel egyelőre nagyon kevesen élnek, de ez nem meglepő, hiszen a legtöbben még nem is hallottak róluk.

Ismeretlen fogalmak, téves társítások

A válaszadók egyedül a televíziózáshoz használt dekódert és az internetezéshez szükséges modemet tudták többé-kevésbé helyesen társítani, a többség azonban vagy egyetlen kommunikációs formához sem tudta kötni a vizsgált fogalmakat, vagy tévesen kapcsolta össze őket.

A legtöbbek által felismert eszközt, a dekódert a lakosok 42 százaléka szerint a televíziózáshoz használjuk, 10 százaléknyian azonban az internethez kapcsolódó berendezésként ismerik. Hasonlóan jó eredményeket tudhat magának a modem, a megkérdezettek 40 százaléka az internethez, 11 százaléka viszont a vezetékes telefonhoz társította. Nem meglepő a két, már-már hagyományosnak mondható eszköz jó szereplése, hiszen mindkét berendezés – a piacon és a köztudatban is – hosszabb ideje jelen lévő technológiát képvisel, ráadásul használatukhoz sem nagyobb anyagi ráfordításra, sem különleges szaktudásra nincs szükség.

A Skype-ot jobban, a hot spotot kevésbé ismerjük

Meglepőnek tűnik, hogy a legújabb technológiai megoldások közül a számítógépes telefonáláshoz szükséges Skype szoftvert ismerték a legtöbben. Az emberek 17 százaléka kötötte helyesen az internethez ezt a fogalmat, de a válaszadók közül 2-3 százaléknyian a mobil és a vezetékes telefonálással is kapcsolatba hozták. A lakosság körében ennél kisebb ismertségnek örvend a 3G technológia. Az új alkalmazást 16 százaléknyian társították a mobiltelefonhoz, 11 százaléknyian pedig az internethez.

A megkérdezettek körében legkevésbé a hot spot és a set top box elnevezések voltak ismerősek, mindössze 15 százalékuk rendelte őket a lehetséges kommunikációs formákhoz. Ezen belül is a hot spotot 9 százaléknyian az internethez, 3 százaléknyian pedig a mobiltelefonhoz kapcsolódó eszközként nevezték meg. A set top box-ról a válaszadók 8 százaléka gondolta úgy, hogy az az internetezéshez szükséges berendezés, míg 3-3 százaléknyian a televíziózáshoz és a mobiltelefonáláshoz kötődő fogalomnak tartották.

Tájékozottabbak a fiatalok és a diplomások

Az érdemi válaszadók körében a legtöbb helyes választ minden esetben a 18 és 35 év közötti korosztály adta, a modem és a dekóder esetében a helyes válaszok 86, illetve 83 százaléka ettől a korosztálytól származik. Valamennyi kategóriára igaz, hogy az iskolai végzettség foka egyenes arányban változik a helyes válaszokkal, vagyis a legtöbb jó választ a diplomások adták: a Skype programot 74 százalékuk, a 3G-t 56 százalékuk, míg a hot spot-ot 52 százalékuk kapcsolta a megfelelő kommunikációs megoldáshoz.

A kutatás eredményei megerősítették azt a feltételezést, hogy a lakosság többsége valójában nincs tisztában az új infokommunikációs fogalmak jelentésével, sőt valószínűsíthető, hogy az idegen elnevezések, illetve a mozaikszavak is nehezítik a tájékozottságot. Az eszközök használatát két tényező, a technológiák alacsony igénybevételi aránya (internet, mobil Internet, digitális televízió) és az eszközökkel kapcsolatos ismeretek hiánya akadályozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Magyarország infokommunikációs rendszere az élmezőnyben

Magyarország infokommunikációs és távközlési (ikt) rendszere több OECD országénál is fejlettebb - mondta Graham Vickery, az OECD információs gazdasági munkacsoportjának vezetője sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Infinit Tech

Az EU lemarad az infokommunikációban, mint a borravaló

A kontinens versenyképességének tartós csökkenésére hívja fel a figyelmet az Európai Unió új információs társadalom stratégiájához kapcsolódó éves jelentése. Ezzel összhangban kevesli az IKT kutatás és fejlesztés ösztönzésének területén megtett lépéseket.

MTI Tech

Meg kell változatni az EU infokommunikációs politikáját

Meg kell változtatni az EU infokommunikációs politikáját ahhoz, hogy a 2000-ben megfogalmazott lisszaboni kritériumok, miszerint az EU-nak 2010-re a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává kell válnia, megvalósuljanak – jelentette ki Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.