szerző:
hvg.hu

Százdolláros laptop, hordozható munkaasztal, papír-alapú e-mail és hasonlók. A Popular Science magazin összeszedte az idei év legizgalmasabb új találmányait és eszközeit, ezekből szemezgettünk. Az itt látható eszközök nem mindegyike elérhető hazánkban, ám előbb-vagy utóbb bizonyára megjelenik hasonló.

XO-t minden gyereknek!

© Popular Science
Az XO titka egyszerű mégis nemes: adjunk minden gyereknek egy laptopot, elsősorban a fejlődő országokban, ahol a tömeggyártás nyomán 130 dollárra jön ki egy gép ára. A MIT (Massachusetts Institute of Technology) Minden Gyereknek Lapotopot non-profit akciója azonban, nem csak olcsó gépeket eredményez. Az árak csökkentése mellett - olcsóbb áramkörök, ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszer és 90 százalékkal csökkentett energiaigény – olyan eszköz született, mely akár az energiaellátással küzdő eldugott vidéki falvakban is üzemképes. A legnagyobb energiaigénye ugyanis a kijelzőnek van, amelyhez az MIT tudósai új LCD kijelzőt alkottak, amelynek energia-takarékos üzemmódjában a gép fekete-fehér képet ad, mely a levelezéshez vagy könyvolvasáshoz tökéletesen elegendő. A megoldás azonban még energiakímélőbb, mivel a processzor felfüggeszti működését, ha a gép kijelzőjén nem változik a tartalom. A technológia a tömeggyártásra szánt gépekben is megjelenhet néhány éven belül.

Hordozható iroda

© Popular Science
Több mint egy hordozható munkaasztal. A húsz inches behemót - kategóriájában az első mely idén kijön - leginkább a nappaliban érzi otthon magát. Elég letenni elénk a gépet az asztalra, s kényelmesen elhelyezkedni kedvenc fotelünkben. A nagyfelbontású képernyőt ugyanis elég messziről nézni, a távirányítóval a média központ egésze irányítható, a bluetooth-os billentyűzet révén pedig, akár a fotelből is írhatunk e-mailt. A 8,16 kilogrammos masinát mégis meglepően könnyű magaddal vinni: csak becsukod a M2010-et és felkapod a kijelzőjénél fogva. Ilyenkor az egész gép leginkább egy műbőr diplomata táskára hasonlít. Nem véletlenül, a gépet ugyanis feltehetően a tehetős menedzserekre szabták, akiknek nem gond kifizetni a gépezet 3000 dolláros árát.

E-mail papíron?

© Popular Science
Celery néven olyan email szolgáltatás indult melyhez elég, ha egy papírra leírjuk az üzenet tartalmát, melyet aztán elfaxolunk egy központba. A rendszer lényege, hogy a bejövő üzenetet egy kézírás felismerő segítségével bedigitalizálják, s továbbítják a kért címre. A Celery a feladóhoz címzett levélben mellékelve PDF formátumban is megkapja az eredeti kézzel írt levelet. Ha pedig címzettként kapunk levelet, a válasz gombra kattintva, az üzenetet vagy a mellékelt fotókat szintén faxon kapja meg a levelezését a Celery-n keresztül folytató felhasználó. A szolgáltatás díja évi 140 dollár.

 

Animált billentyűzet, drótnélküli USB-hub (Oldaltörés)

 
© Popular Science
Animált billentyűzet
A testre szabható irányítópult segítségével a szoftverek legtöbbet használt funkcióit a felhasználó könnyedén hozzárendelheti a kis készülék animált gombjaihoz. Ezek a billentyűk mindig az éppen használatban lévő alkalmazás legtöbbet használt funkcióit segítik egy gombnyomással elérni. Így például  szövegszerkesztésnél, az Új dokumentum, Mentés, Nyomtatás funkciók érhetőek el azonnal. A kiegészítő vezérlő minden gombját LEDekkel szerelték fel, s aszerint hogy éppen milyen funkció érhető el a segítségével, változik a rajta lévő ikon képe is. Ára 160 dollár.

 

 
© Popular Science
Online eővigyázatosság
Világháló-szerte számtalan olyan oldallal találkozhatunk, ahol kéretlen alkalmazások telepednek meg gépünkön. Ezek távoltartásában segít a McAfee Site Advisor szoftvere, mely a böngészőnkbe épül be, s Internet Exploreren és Mozilla Firefoxon egyaránt futtatható. Az oldal-tanácsadó pirossal jelöli a szerinte veszélyesnek ítélt keresési találatokat, és sárgával vagy zölddel a semleges illetve a teljesen biztonságos oldalakat. Az értékelés alapját a McAfee által folyamatosan futó tesztek képezik, melyek sokmillió web oldalt vesznek górcső alá, mérlegelve, hogy telepítenek e kéretlen alkalmazásokat, spamelnek-e vagy megpróbálnak-e bármilyen adatunkhoz hozzáférni. A legjobb az egészben mégis az, hogy egyáltalán nem lassítja a böngészést ez az ingyenes alkalmazás.

 
© Popular Science
Vezeték nélküli USB-hub
A Belkin új Ultra-Wideband adattovábbítási megoldása gyorsabban működik, mint a Wifi vagy a Bluetooth és mintegy 9 méteres sugárban képes adatokat küldeni, legyen szó videó sugárzásról vagy nyomtatásról. A cég legújabb terméke egy USB Hub, mely széles rádióhullám spektrumon küldi az adatokat 480 megabit per szekundumos sebességgel, és egyszerre több rácsatlakoztatott USB eszközt kezel, miközben a gépünkben csak a hub adóvevőjét kell bedugni.


 
© Popular Science
Olcsó és egyszerű fájlmegosztás
A hálózathoz kötött adattárolás (NAS) – olyan meghajtó, mely a hálózat minden munkaállomásáról elérhető – általában külön NAS meghajtó megvásárlását teszi szükségessé. A Linksys újdonsága, egy olyan vezeték nélküli router, melybe be van építve egy megosztott meghajtó az ahhoz szükséges összes alkalmazással egyetemben. Csatlakoztassunk bármilyen USB alapú eszközt a routerre – legyen ez akár egy csak egy pendrive – és az azonnal elérhetővé válik a hálózat bármely pontjáról.
E-book, mobil, GPS (Oldaltörés)

Viszlát papír!

© Popular Science
Talán túlzásnak tűnhet a cím, de a Sony régen várt, első e-tintával működő e-book olvasója  több száz könyvet képes egyszerre tárolni, akkumulátora szinte lemeríthetetlen, olvasása nem terheli jobban a szemet, mint egy hagyományos könyv. Mindez a MIT tudósainak köszönhető, akik olyan képernyőt alkottak, melynek háttere a hagyományos monitoroktól eltérően nem fénylik. A megoldás lényegét azok a mikrokapszulák képezik, melyek fekete és fehér folyékony nano-részecskékkel vannak feltöltve. Csak bökj rá a lapozás gombra és minden egyes kapszulában a pozitív töltés fekete elemecskét jelenít meg, míg a negatívak fehéret hoznak a képernyő felszínére így formálva szavakat. A képkockák a következő lapozásig állandósulnak a könyvolvasón, így egy töltéssel 7500 oldalnyi szöveget vagy 25 könyvet olvashatunk el. Ára 350 dollár.

 
© Popular Science
A mobil svájcibicska
A Nokia új készülékével úgy látszik azt szeretné elérni, hogy a felhasználó folyamatosan a markában tartsa. Az N95 másodpercenként 10 megabites vezeték nélküli csatlakozást tesz lehetővé – akár az otthoni wifi -, miközben öt megapixeles fényképegőgép van benne, védett médiatartalmak lejátszására is alkalmas lejátszóval, s ráadásul a beépített műholdas helyzetmeghatározónak köszönhetően folyamtatosan aktualizálja annak a környéknek a térképét, amerre éppen jár a tulajdonos. Ára 6-700 dollár.

 


 
© Popular Science
Tájékozódás fotók alapján
Hogyan leljük meg újra kedvenc pecázó helyünket a tó közepén? Csupán egy fotót kell készíteni a Navman 1,3 megapixeles beépített kamerával szerelt masinájával. Ezután a GPS készülék a kép készítésének koordinátáit összepárosítja a fényképpel, így minden lefotózott helyre pontosan képes visszanavigálni. Ráadásul a NavPix weboldalára feltöltve a felhasználók meg is oszthatják másokkal kedvenc helyeiket, és tippeket is kaphatnak, hova érdemes ellátogatni. Ezeket a koordinátákat egyből a GPS-készülékre lehet eltülteni. Ára 800 dollár.

 


 
© Popular Science
Tükörreflexes gép, valódi előnézettel
Végre a profi fotósok is lehámozhatják szemüket fotógépük nézőkéjéről. Az Olympus ugyanis megalkotta az első 7,5 megapixeles DSLR technológiával szerelt gépét az E-330-ast. A gép LCD kijelzője végre valóban azt mutatja, amit éppen az objektív lát. Az eddig piacra dobott tükörreflexes kamerák ugyanis nem tudták élőben az LCD-re vetíteni a „látottakat” mivel a tükör és a zár blokkolta a szenzort. Az E-330 azonban szó szerint kikerüli ezt, jó néhány tükrön visszaverve a fényt, míg az el nem éri a második szenzort a fotógép kémlelőnyílása közelében, mely leképezi az objektív képét és hátraküldi a LCD-re. Ára 1000 dollár.

 

Okostelefon, hi-fi a fülben (Oldaltörés)

© Popular Science
Kompakt okostelefon
Sokan barátkoznak a mindentudó okostelefonokkal és PDA-kkal, de azok mérete és súlya tömegeket ijeszt el a vásárlástól. Most végre olyan készülékkel rukkolt elő a Motorola, mely mindent tud, amit az okostelefonok, mégsem vastagabb 1,3 centiméternél. A Moto Q szinkronizál az Outlookal, lehet vele böngészni a neten, videót és zenét játszik le és tárol, de még a bluetooth-os fejhallgatót is támogatja, hogy a teljes qwerty billentyűzetről és a kristálytiszta LCD kijelzőről ne is beszéljünk. Ára 200 dollár.

  
© Popular Science
Féligáteresztő fülhallgató
A Shure e500PTH fülhallgatói egy magas- és két mélynyomót egyesítenek egy pehelykönnyű dugaszban, melyek egész napos viselésnél sem terhelik meg a fület. A „nyomd meg és hallasz” (PTH) funkciónak hála pedig, anélkül válik hallhatóvá a külvilág, hogy a felhasználó kivenné a fülhallgatókat a hallójáratából. A PHT gomb megnyomásával ugyanis lehalkul a zene, a fülhallgató külsején elhelyezett mikrofon pedig felerősíti a külvilág zajait s azok így egyenesen hallhatóvá válnak. Ára 550 dollár.

 
© Popular Science
Széles látószögű digigép
Normál vagy széles látószögű képek készítését is lehetővé teszi a Kodak EasyShare V570, az első „célozz és fotózz” rendszerű készülék, mely a beépített második lencsének és szenzornak köszönhetően anélkül képes optikai zoomolásra, hogy a lencse fizikailag kibújna a gépházból. A külső 23 milliméteres lencse mellett a szerkezet alsó részében egy 39-117 milliméteres lencse is helyet kapott. Amikor megnyomjuk a zoom gombot, automatikusan választja ki melyik szenzor lépjen működésbe, ráadásul kompakt módban teljes zoomnál is teljesen sík marad. Ára 400 dollár.

 

 

 
© Popular Science
Többé nem vész el a telefonkönyv!
Hagyta el valaha a mobilját egy taxiban? Leejtette, netán úszni indult a készülékkel a zsebedben? Egy új készülék kifizetésénél már csak a régi gépben ottveszett telefonszámok lehangolóbbak. Ez ellen ma már lehet védekezni, például rácsatlakoztatni a Backup-Palt a telefonra, amely egy gombnyomásra átmásolja a teljes kontaktlistát. A Backup-Pal 128 megányi adatot, vagyis akár 1000 személy adatait képes eltárolni, s mivel a mai mobilok címlistája szinte teljesen kompatibilis, készülékváltásnál nem okozhat gondot az újabb modell, vagy másik márkára történő átállás sem.
Mindent a szemnek (Oldaltörés)

 
© Popular Science
DVD-írás számítógép nélkül
A házivideók és fotók dvd-re írása többé nem igényel különösebb előkészületet. A Sony DVDirect-jével csak rákötöd a digitális kamerát, fotógépet vagy memóriakártyát és megnyomod a felvétel gombot. Válaszd ki a lemezre rögzítendő felvételrészleteket vagy képeket a beépített LCD kijelzőn, vagy csak egyszerűen ömlesztve másolj fel mindent. Ára 250 dollár.

  
© Popular Science
Új generációs LCD-tévék
A képsugárzás következő generációjánál minden megjelenített szín szabványossá válik, vagyis a tévéadást sugárzók által küldött jelbe pontosan kódolva lesz mi milyen színű a képernyőn. Az eddigi képalkotási kísérletek azonban gyorsan kudarcba fulladtak, mert fehér pixelekből indultak ki, olyan hullámhosszból, mely nem fedi le a látható színek teljes spektrumát. A Samsung HL-S5679W LED megvilágítású nagy felbontású képernyője azonban piros, zöld és kék ledeket használ a valós színhatás eléréséhez, melyeket aztán egy tükrözött chippel vetít ki a képernyőre. A led alapú képernyők ráadásul nem égnek ki úgy, mint a ma használt tévék katódcsöve s ezzel együtt a színeket is megőrzik a néző számára. Ára 4200 dollár.

 
© Popular Science
A sötét lovag
Bizonyos sebesség felett minden LCD képernyőnek meggyűlik a baja a hiteles képalkotással. A gyorsan mozgó tárgyak megjelenítése, például egy versenyautó színes csíkká alakul. Ennek orvoslására adott a Hitachi egy sötétebb képkockát mind a másodpercenként megjelenített hatvan képkocka közé. A „bekevert” képkocka nagyon sötét, melynek eredményeképp a következő képkocka mindig sokkal élesebben jelenik meg. A sötét növeli a fekete szín érzékelését, javítva a kontrasztot. Ára 3000 dollár.

 

 
© Popular Science
Személyes rádióadó otthon
Mp3,ACC,WMA: a több tucatnyi zenei formátum mind más és más lejátszási és másolási szabályokkal van megáldva, s így lejátszásuk is körülményes lehet. Erre kínál megoldást a Logitech Wireless DJ Music System, mely ahelyett hogy átmásolná és megpróbálná dekódolni a zenéket, egyszerűen csak sugározza a jelet kikerülve a lejátszási és másolási korlátozásokat, mint amilyennel az iTuneson vett albumok vannak védve. A Logitech fejlesztésének, lényege hogy csak a zene sugárzását vállalja és mind a lejátszást, mind a jogosítást a számítógépre hagyja. 50 méteres körzetben bárhol fogható a zene, ráadásul a mellékelt távirányítóval szabályozható is a lejátszás. Ára 250 dollár.

 
© Popular Science
A hangfal, mint hangszer
Eredetileg a hangfal test feladata hogy úgy tartsa meg a magas és mélynyomókat, hogy maga a test ne rezegjen be. Az Onkyo mérnökei azonban egy teljesen más megközelítésből indultak ki: használd a hangfal testet rezonáló felszínként, mint egy hangszert. Ezzel melegebb és gazdagabb hangzást kapsz, mint amit a kicsiny hangszórók korlátozott mérete képes visszaadni. A japán Takamine gitárgyártóval együttműködve, a fejlesztő csapat három évig dolgozott a megfelelő hangláda-vastagságon és a működés kiegyensúlyozásán. A végeredmény egy kis hangfal, melyből sosem hallott életszerűségű zene szól. Egy pár ára 2000 dollár.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Tech

Októberben kezdik a 100 dolláros laptop tesztelését

Több mint 500 thaiföldi gyerek kapja kézhez az olcsó kéziszámítógépet, amellyel az elmaradott régiókban szeretnék javítani a hozzáférést az informatikai eszközökhöz és az internethez.

MTI Tech

A legvékonyabb display olyan vékony, mint a papír

Az eddigi legvékonyabb, 9 hüvelykes (22,86 centiméteres), 0,29 milliméter mélységű képkijelzőt hozta létre a japán Bridgestone cég - jelentette be a világ legnagyobb gumiabroncs-gyára.

hvg.hu Tech

A technika világának 100 vakmerő előrejelzése

Az olcsó 20 megapixeles fotógépektől az 50 terabájtos DVD lemezekig hosszú a lista, mely a belátható jövő – minden várakozás szerint megvalósuló - technológiai fejlesztéseit tartalmazza. Tekintse meg, milyen készülékeket és programokat fog használni néhány éven belül.

Tíz borász – egy műhely

Tíz borász – egy műhely

Majdnem húsz évig börtönben maradnak a kislányukat halálra éheztető szülők

Majdnem húsz évig börtönben maradnak a kislányukat halálra éheztető szülők

Horváth Csaba Tarlósnak: Megtenné, hogy nem viselkedik úgy, mint egy tapló?

Horváth Csaba Tarlósnak: Megtenné, hogy nem viselkedik úgy, mint egy tapló?

Félmeztelen Jason Momoával házalt egy kiscserkész, és bejött neki

Félmeztelen Jason Momoával házalt egy kiscserkész, és bejött neki

Két fényűző BMW-t is tervezett Karl Lagerfeld

Két fényűző BMW-t is tervezett Karl Lagerfeld

Mesterséges intelligenciával újít a Bónusz Brigád

Mesterséges intelligenciával újít a Bónusz Brigád