Felfedezték az Alzheimer-kór fő okát

Az Alzheimer-kórnak különféle kockázati tényezői léteznek, ám kanadai kutatók megtalálták a mindegyik hátterében meghúzódó legfőbb okot, ami nem más, mint az oxigénhiány - olvasható a The New Scientist című angol tudományos hetilap honlapján.

  • MTI MTI
Felfedezték az Alzheimer-kór fő okát

Weihong Song és munkatársai a Brit Columbia-i Egyetemen, a kanadai Vancouverben az Alzheimer-kór bizonyos tüneteit idézték elő egereknél, és betették őket egy oxigénszegény kamrába. Az egerek egy hónapig napi 16 órán át a normálisnál 40 százalékkal kevesebb oxigénhez juthattak csak hozzá.

Hat hónap múlva az oxigénmegvonásos egerek kétszer annyi Alzheimer-tünetet produkáltak, mint normális körülmények közt tartott társaik, és a memóriateszteken is jóval gyengébben szerepeltek.

Az eredmény fényében a kutatók arra jutottak, hogy az agy bőséges oxigénellátása megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását. Tehát értágító gyógyszerek alkalmazását javasolják, amelyek elősegítik az oxigéndús vér beáramlását az agyba.

Korábbi kutatások során bebizonyosodott, hogy a cukorbaj, a "stroke" (agyvérzés), az eltömődött artériák és az öregedés mind növeli az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét, s az esetek csupán 5 százaléka vezethető vissza genetikai tényezőkre, ám most úgy tűnik, a kutatóknak sikerült az okok mélyére ásniuk.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.