Mit esznek az űrhajósok ünnepnapokon?

A hétvégén ünnepi vacsorát rendeznek a nemzetközi űrállomáson (ISS): Alain Ducasse francia mesterszakács azt vallja, hogy az űrben is ízletesen kell étkezni, ezért ADF kutatási és kiképzési centruma menüt állított össze, amelyet októberben szállított az űrállomásra az Progressz teherűrhajó.

  • MTI MTI
Mit esznek az űrhajósok ünnepnapokon?
Ducasse azt vallja, hogy az ételnek a világűrben is nemcsak egészségesnek, táplálónak és kiegyensúlyozottnak, hanem ízletesnek is kell lennie, s hogy a jövő nem a sci-fi regényekbe illő piruláké és pasztáké, hanem a jó konyháé. "Parancsol egy kis fürjet, Thomas Reiter?" - kérdezhetné a világűrben is (a szakácsok minősítésére alkalmazott) csillagokra vadászó francia sztárszakács, aki a hét végi ünnepi étkezésre a következő menüt kínálja: előételnek capolata, savanykás szicíliai zöldségegyveleg, azután fürjpecsenye pireneusi bormártásban, muskátdió-pürében párolt zeller, desszertnek pedig rizspuding gyümölcskompóttal. 
 
Az ilyen ünnepi étkezéseket egyébként a rövidítésekre igencsak hajlamos amerikaiak SEM-nek, vagyis különleges alkalmi menünek nevezik. Ilyenre csak rendkívüli helyzetekben - például űrséták után, vagy a legénység kicserélésekor - kerül sor. Az űrállomás lakóinak hétköznapi ételeit fele-fele arányban oroszok és amerikaiak készítik el.
 
Alain Ducasse "konyhai laboratóriumának" 13 receptjét fogadták el eddig az űrhajósok kosztjának szigorú orosz ellenőrei. Az étkek között van kapribogyóval fűszerezett kacsamell-filé, és kardhal-szelet Riviera-módra. A fogásokat szélsőséges földi körülmények között - például északi-sarki expedíción tesztelik, aztán az ISS-re szállítják mangánból és alumíniumból készült, szuperkönnyű dobozokban, amelyeket az űrállomás orosz részében lehet felmelegíteni. A közeljövőben azzal is foglalkoznak Ducasse munkatársai, hogy hogyan lehet a finomságokat még jobban becsomagolni úgy, hogy  gyönyörködtető látványt is nyújtsanak. 
 
Az élvezetek fokozása érdekében a Ducasse-laboratórium azt tervezi, hogy évente egy-két új recepttel bővíti a kínálatot. Ha ez így megy tovább, akkor rövidesen a híres Michelin éttermi kalauz valamely ellenőrének kell majd a helyszínen tisztázni, hogy az 50 éves Ducasse-nak az űrbeli étterme is érdemel-e csillagot a kalauzban. 
 
Egyelőre azt tervezik, hogy az eddiginél nagyobb eltérések lesznek az űrállomáson felszolgált ebéd és vacsora között, és lesz reggeli is. A távlati cél az, hogy kidolgozzák: mivel fognak táplálkozni az egy szép napon a Marsra érkező űrhajósoknak. Francia konyhafőnökök erre az esetre is összeállítottak már  11, hihetetlennek tűnő receptet, mint például "marsi kenyeret és lekvárt
zöld paradicsomból", valamint gnocchit egy kékes-zöld algaféléből, amely sok proteint, kalciumot szénhidrátot és vitamint tartalmaz, vagyis ideális táplálék lehet űrhajósoknak, akiknek  rendkívül nehéz körülmények között kell dolgozni és ki kitartani.