szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Websense jóslata szerint jövőre a szervezett bűnözők megerősítik kapcsolataikat a digitális világgal, s stabilabb, cyberbűnözésre épülő feketegazdaságot alakítanak ki.

Az elemző cég szerint az online gengszterek egyszerű áruként adják-veszik majd például az előregyártott programkészletek, amelyekkel támadhatóak a számítógépes rendszerek, illetve kritikus hibák, amelyekkel az úgynevezett „nulladik napi” támadások kivitelezhetőek az új szoftverek új verziói ellen.

Míg 2006-ban az online bűnözők száma növekedett, a szakértők arra számítanak, hogy 2007-ben inkább minőségi változás várható, s a bűnözők jóval szervezettebb keretek között folytatják majd tevékenységüket. Ennek részeként egyre versenyképesebb piac épül majd a nulladik napi támadások kiszolgálására kliens-, és szerveroldalon egyaránt.

Dan Hubbard, a Websense biztonsági kutatásainak alelnöke közleményében úgy fogalmazott, a szervezett bűnözők kezdik felismerni, hogy bár eddig nem vették figyelembe, de az internet segítségével további profitot generálhatnak. Mivel jelentős bevételekről van szó, a támadási módszerek egyre kifinomultabbak lesznek, s egyre több ember lesz érintett a cyber-maffiákban.

Hubbard rámutatott, hogy az online bűnözők által legkeresettebb árucikkek olyan szoftverek lesznek, amelyekkel személyes, üzleti és pénzügyi adatokat lophatnak. A Websense szakembere szerint ezért különösen fontos, hogy a vállalatok nagy hangsúlyt fektessenek az efféle támadások elhárítására.

Az elemző cég szakértői a Web 2.0 veszélyeire is felhívják a figyelmet, ahogy egyre több ilyen honlapot indítanak el, hézagos biztonsági intézkedések mellett. A 20 legtöbbet látogatott site 80 százaléka ebbe a kategóriába esik, köztük az olyan közösségi oldalak, mint a MySpace, illetve az online lexikon, a Wikipedia, de veszélyeztetettek további szociális hálózatok, illetve szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) és hálózati szolgáltatások is.

A rosszindulatú adatlopó kódok terjesztéséhez is az internet lesz az elsőszámú csatorna, a Websense szerint, ezeknek a támadásoknak a száma is meredeken növekszik majd jövőre.

Fejlődésre lehet számítani az adathalászat (phising) elleni védekezésben, ehhez egyre hatékonyabb eszközök lesznek majd elérhetőek a szakértők jóslatai alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A hackerek királya elmondja, hogy miképpen manipulálnak bennünket

Informatikai rendszerekbe betörni olyan egyszerű mint egy telefonhívást lebonyolítani. A hacker felhív egy tetszőleges céges telefonszámot, és egyszerűen elkéri az egyik felhasználó nevét és jelszavát. Meglepően és ijesztően sok ember hajlandó kiadni ezeket az információkat – állítja Kevin Mitnick a hackerek egykori királya.

MTI Világ

Hackertámadás érte az amerikai légierő adatbázisát

Az amerikai légierő mintegy 33 ezer tisztjének személyi adatait lopták el a katonai számítógépes adatbázisból a The Washington Post keddi számának beszámolója szerint. A hackertámadás a haderőnem tisztikarának mintegy felét érinti.

hvg.hu Tech

A Google titkos tartalmakhoz segítheti a hackereket

Egy új technológia segítségével egyszerűen kiszűrhetőek lesznek azok a hackerek, akik a Google és más keresőmotorok segítségével könnyen sebezhető vagy nem kellően védett dokumentumokhoz és fájlokhoz jutnak hozzá.

hvg.hu Tech

A hackerek a hálózaton át akár ölhetnek is

Miközben az orvosok lelkendezve fogadták a távolról vezérelhető műtétileg beépíthető pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) megszületését, ezzel egy időben felismerték annak hallatlan veszélyeit is. Ami ugyanis hálózatba van kötve, az meghackelhető. Így a pacemakeren keresztül az emberi szív is – számolt be róla az amerikai Portsmouth Herald.

hvg.hu Tech

Hackertámadás folyik az USA-ellen

Az elmúlt héten számítógépes kalóztámadás indult az Egyesült Államok kormányhivatalai ellen. A támadók emellett áram-, és távközlési szolgáltatók infrasruktúráját is célbavették.

hvg.hu Tech

Felmérték, hogy miért hackelnek a hackerek

A hacker támadások száma tavaly 36 százalékkal emelkedett, s elérte a 400 ezret – állapította meg a Zone-H internetes elemezésekre szakosodott cég. A többség megúszta azzal, hogy a támadók a meghackelt szájton elhelyeztek egy feliratot, amely az ottjártukat tanúsította.

MTI Világ

Kiadják az USÁ-nak a legveszélyesebb katonai hackert?

A Washington által "minden idők legveszélyesebb katonai hackereként" körözött Gary McKinnon számítógépes szakértőt Nagy-Britannia, egy szerdai londoni bírósági döntés értelmében, ki kell, hogy adja az Egyesült Államoknak.

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint

Kisiklott a budapesti 50-es villamos – fotók

Kisiklott a budapesti 50-es villamos – fotók