szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete köré mára hatalmas pénzekkel operáló, semmilyen tudományos ellenérvre nem hallgató iparág épült ki, amelynek lététől állások százezrei függnek, és amelynek képviselői éppen ezért igen erőszakosan lépnek fel az ellenvéleményükhöz ragaszkodókkal szemben - legalábbis ez hangzott el az egyik brit kereskedelmi tévé neves szakértőket felvonultató dokumentumfilmjében.

A tűzhányók több szén-dioxidot
bocsátanak ki?
A Channel 4 által bemutatott másfél órás összeállítás "A nagy globális felmelegedési svindli" címet viselte. A műsorban elhangzott vélemények közös kicsengése az volt, hogy a földi klímát már százmillió évekkel az ember megjelenése előtt gyors és szélsőséges kilengések jellemezték. Ennek elsődleges vezérlője a naptevékenység, és a jelenlegi hőmérséklet-emelkedést kizárólag az emberiség nyakába varró elméletek mögött rendkívül gyenge, éppen a környezeti tudomány bizonyítékai által cáfolt érvek állnak.
   
A megszólaltatott szakértők egyértelműen cáfolták például, hogy a sarkvidéki jégpáncél mélyéről vett minták egyenes összefüggést mutatnak ki a légköri széndioxid-állomány és a hőmérséklet változásai között. Összefüggés van, csak éppen pont fordított: a földtörténet során végbement hőmérséklet-emelkedéseket követte az atmoszféra széndioxid-arányának növekedése, ugyanis a fő CO2-elnyelő és -kibocsátó óceánok, amelyek lehűlés esetén inkább elnyelik, felmelegedés esetén inkább visszabocsátják a légkörbe a széndioxidot. 
   
URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A filmben megszólaló szakértők nem adtak hitelt az ipari tömegtermelés fellendülése és a jelenlegi felmelegedés közötti ok-okozati összefüggésnek sem. Érveik szerint a Föld átlaghőmérséklete már több mint kétszáz éve, a középkorban kezdődött kis jégkorszak vége óta emelkedik, ugyanakkor e folyamatban éppen a mai értelemben vett modern ipari tömeggyártás hajnalán volt egy több évtizedig tartó törés.
   
A műsorban bemutatott mérési adatok szerint a globális átlaghőmérséklet 1940 és 1975 között folyamatosan és jelentősen csökkent, márpedig éppen ebben az időszakban indult meg az ipari széndioxid-kibocsátás meredek emelkedése.
   
A megszólaltatott szakemberek szerint egyébként sem helytálló a széndioxidot ipari szennyezőanyagnak nevezni, hiszen keletkezése a földi életfolyamatok egyik legtermészetesebb velejárójára, mindemellett még a tűzhányók is sokszorta többet bocsátanak ebből a gázból a légkörbe, mint az ember.
   
Ráadásul a széndioxid aránya a légkört alkotó gázok között továbbra is elenyésző, és nem is ez az anyag a leghatékonyabb üvegházhatás-okozó, hanem az egyszerű vízpára, amely az atmoszférában érvényesülő üvegházeffektus 95 százalékáért felelős - hangzott el a Channel 4 dokumentumfilmjében.
   
A műsorban szereplő tudósok szerint azonban a globális felmelegedés elméletére mára hatalmas, politikai hátterű üzletág épült fel, több milliárd dolláros állami finanszírozási összegekkel, több százezer állással, amelyek mind odavesznének, ha a teória megdőlne. Éppen ezért az ebből élők mindent el is követnek, hogy ne dőljön meg: az ellenvéleményt hangoztatókat módszeresen lejáratják, az olajipar zsoldjában állóknak bélyegzik, tudományos pályafutásukat tönkreteszik, sőt a halálos fenyegetések sem ritkák - állították a Channel 4-nak nyilatkozó tudósok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Részletes világjelentés a klímaváltozásról

A tengerek szintje továbbra is legalább ezer évig emelkedni fog, még abban az esetben is, ha a világ kormányainak ebben az évszázadban sikerül lassítaniuk a globális felmelegedést, amelyet az üvegházhatást okozó gázok idéznek elő - állapítja meg az ENSZ klímaváltozásokkal foglalkozó kormányközi szakértői testülete (IPCC) február 2-án nyilvánosságra hozandó legújabb jelentésében.

hvg.hu Tech

Tíz évünk maradt megállítani a klímaváltozást?

A Times szerint egy kormányok közti, klímaváltozást vizsgáló bizottság jelentése szerint az emberiségnek mindössze tíz éve maradt a környezeti változások megfékezésére, mielőtt olyan, visszafordíthatatlan változások következnek be, amelyek a bolygó egyes részeit lakhatatlanná változtatnák.

euractiv.hu Tech

Végre kimondták: az ember okozza a globális felmelegedést

Az ENSZ nemzetközi tudósokból álló tudományos testülete szerint „nagy valószínűséggel” az emberi tevékenység az oka a globális felmelegedésnek. A következtetést abban a legkeményebb figyelmeztetésben tette közzé, amely szerint sürgős cselekvésre van szükség az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás csökkentése érdekében.

automenedzser.hu Autó

Az autógyártókat nem érdekli a klímaváltozás

Az európai autógyártók nem teljesítik a maguk által kitűzött klímavédelmi célokat - derült ki a németországi Gelsenkirchen műszaki főiskolájának elemzéséből, amelyet a Capital című gazdasági magazin megbízásából készítettek.

hvg.hu Itthon

A netezők többségét aggasztja a globális felmelegedés

Az internetezők saját bevallásuk szerint tisztában vannak az időváltozás és globális felmelegedés összefüggéseivel, és aggasztónak tartják a jelenséget. Az NRC Piackutató júniusban a globális felmelegedés időjárásra gyakorolt hatásairól kérdezte az internetezőket.

Világ

Készül a nemzeti klímaváltozási stratégia

Már most a hazai össztermék 1 százalékát viszik el a szélsőséges időjárás-változással összefüggésbe hozható károk. Az új éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodásról kormányzati stratégia készül.

MTI Tech

A síturizmus jövője a wellness, a klímaváltozás miatt

Jill Jäger brit klímakutató véleménye szerint a Alpokban a turisztikai szolgáltatóknak - ha fenn akarnak maradni - a síturizmusról hosszabb távon át kell állniuk a wellness turizmusra. Az emberiség által okozott globális felmelegedés miatt ugyanis ezentúl enyhe telekre kell számítani.

MTI Tech

21 megapolisz pusztulását okozhatja a globális felmelegedés

A globális felmelegedés miatt milliós nagyvárosokat fenyeget árvíz, vagy vízhiány : veszélyben van Sanghaj, London, New York, Tokió és Hong-Kong is - állítja Justin Mundy tekintélyes brit környezetvédelmi szakértő, aki egyben a londoni kormány tanácsadója is.

hvg.hu Shake

A 2007-es cipődivat követi a klímaváltozást

A balettcipők orrát idéző dizájn, telitalp és fémszínek, sportos elegancia – ezek lesznek a 2007-es tavaszi, nyári cipődivat jellemzői, legalábbis a világ egyik legnagyobb cipőkészítő cége szerint.

MTI Tech

Génmódosított növényekkel a klímaváltozás ellen

A génmódosított (gm) növények termesztésbe vonása a klímaváltozás kihívásai és az Európai Unió ezzel összefüggő törekvései miatt is fontos lenne Magyarország számára - mondta Dudits Dénes, a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület (BZBE) elnöke, egyben az MTA Szegedi Biológiai Központ igazgatója a témáról kedden szervezett szakmai fórumon Budapesten.

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

Ránki Fülöp: Többnyire nem korszakok, hanem egyes zeneszerzők egyes művei érdekelnek

Ránki Fülöp: Többnyire nem korszakok, hanem egyes zeneszerzők egyes művei érdekelnek