szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínában hétfőn bemutatták a Holdról készült első olyan fényképet, amelyet az október végén felbocsátott és azóta Hold-körüli pályára állt Holdistennő 1 (Csang-o ji-hao 1) elnevezésű Hold-szonda továbbított a földi irányítóközpontba.

A nagy leleplezés
© AP
Ven Csi-pao kínai miniszterelnök a programban részvevő tudósok jelenlétében rántotta le a vörös leplet a bekeretezett, nagyméretű fekete-fehér képről a pekingi űrközpontban.
 
A fotó a Hold kisebb-nagyobb köralakú kráterekkel szabdalt, hepehupás felszínét ábrázolta. A befogott terület 460 kilométer hosszú és 280 kilométer széles, s a Hold déli szélességének 54-70. foka, valamint a keleti szélesség 57-83. foka által behatárolt felszínét mutatja be.
 
A kép a kisbolygó felföldjének egy úgynevezett plagioklász földpáttal borított részéről készült, amelyet különböző méretű kráterek és sziklaformációk tesznek mozgalmassá. "A fotó jobb felső sarkában látható sötét folt a kemény vulkanikus kőzet, a bazalt jelenlétére utal" - magyarázták az űrközpont tudósai.
 
Az ünnepélyes keretek között bemutatott képen kívül további 19 kép futott be a Hold-szondától, amely CCD-kamerájával 60 kilométer szélességű szeletekben fotózta az égitest domborzatát.

A beérkezett háromdimenziós felvételeket november 20-21-én készítette az október 24-én Kína délnyugati, Szecsuan tartományából felbocsátott, 2350 kilogramm súlyú szonda.
 
A legenda szerint a Holdra repült kínai istennőről elnevezett űrszonda nyolc mintagyűjtő felszerelést vitt magával, köztük a speciális mérőeszközökön kívül egy sztereokamerát. A tervek szerint négy tudományos célkitűzést kell teljesítenie: ezek közül csak egyik a háromdimenziós képek továbbítása, emellett elemzi a felszínről begyűjtött adatokat, megvizsgálja a regolith (a Holdat borító laza kőzet) és a felszíni porréteg természetét és kutatja a Föld és a Hold kapcsolatát.
 
A november 7-én orbitális pályára állt Holdistennő 1-szondát egyéves keringésre tervezték, de a gondos manőverezésnek köszönhetően az irányítóknak sikerült annyi üzemanyagot megtakarítani, amennyivel meghosszabbíthatják a küldetését.
 
"A szatellit különböző begyűjtött adatokat küld vissza, amelyeket a nemzetközi megállapodások szerint megosztunk majd a világ tudósaival" - ígérte a kínai űrközpont egyik illetékese.
 
A lendületesen fejlődő ázsiai űrkutatás sikeres kínai bemutatkozását követően már a közlejövőben Japán és India is hasonló eredményekkel akar előállni a Hold-kutatás terén. A kínai vezetők azonban cáfolták, hogy a térség országai között valamiféle űrverseny lenne kibontakozóban. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Japán után Kína is szondát küld a Holdra

A Hold körüli pályára tervezett első kínai szondát október végén bocsátják fel az ázsiai országban, 15 éven belül pedig embert szeretnének a Föld kísérőjére juttatni.

MTI Tech

Kínai űrszonda Hold körüli útra indult

Útjára bocsátották az első Hold körüli pályára tervezett kínai szondát a középnyugat-kínai Szecsuán tartományban lévő hszicsangi műholdkilövő állomásról.

Bari Máriusz Tech

Japán is a Holdat fotózza

Leválasztotta magáról a Kaguya űrszonda az Rstar bébiműholdat, amely a Hold gravitációs mezejéről készít aprólékos méréseket. A japán JAXA űrügynökségnek egyidőben megérkeztek a szonda Holdról készített első nagyfelbontású fotói.

Nagy gyomrost ad a környezetnek az ételrendelések csomagolása

Nagy gyomrost ad a környezetnek az ételrendelések csomagolása

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással