szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Számtalan esetben lehetnek hasznosak a különböző online fájlmegosztók &ndash...

Számtalan esetben lehetnek hasznosak a különböző online fájlmegosztók – persze most tekintsünk el a warez vonatkozástól. Teljesen hétköznapi és legális példa mondjuk, ha a nyaralás alatt megtelik a fényképezőgép kártyája, és nincs kéznél semmi, amire menthetnénk, elég keresni egy internet kávézót (lehetőleg olyat, ahol engedik a memóriakártyák használatát), és feltölteni egy internetes tárhelyre a képeinket.
De előfordulhat, hogy kollégánknak szeretnénk átküldeni egy fontos prezentációt, amely fájlméretben éppen meghaladja a levélben még elküldhetőt, vagy a rokonsággal osztanánk meg a legújabb családi felvételeinket. Ilyenkor is jól jön egy fájlmegosztó, ahová feltölthetjük a kérdéses állományokat, majd a kapott linket elküldve levélben az ismerősöknek, letölthetővé tehetjük azt mások számára. Az alábbi oldalakon mindez gyerekjáték. Nincs szükség telepítésre sem, csupán egy böngészőre.
Az alábbi oldalak az általunk legjobbnak ítélt ingyenes megoldások, ezeken kívül is találunk még rengeteget (ingyenest és fizetőst egyaránt) az interneten, ha tehát valakinek mégsem tetszenének ezek, ne adja fel! De figyelem! Biztonsági mentésre nem mindegyik oldal használható, mivel van olyan, ahol a feltöltött fájlokat adott idő után törlik, ha nem tölti le őket időközben soha senki!

FileDropper
A FileDropper nem a szolgáltatás remek funkciói miatt került ide, hanem azért, mert 5 GB-os limittel rendelkezik, vagyis ide például simán feltölthetünk szinte bármit, regisztráció nélkül. A feltöltött állományról kapunk egy linket, amelyen elérjük állományainkat.

Sajnos ebben az ingyenes rész ki is merül, ha a feltöltött fájlokat menedzselni szeretnénk, azért már fizetnünk kell, márpedig nem árt, ha az embernek van lehetősége mondjuk később törölni a feltöltött állományokat, esetleg meghatározni, hogy ki töltheti le azokat. Ilyet a FileDropper ingyenes része nem tud, cserébe viszont 5 GB-os fájlokkal garázdálkodhatunk, vagyis ide például simán feltölthetjük ZIP-be tömörítve a fényképezőgép memóriakártyájának teljes tartalmát, s aztán hazaérve letölthetjük képeinket az otthoni számítógépre (ehhez persze nagyfokú bizalom szükséges a szerverrel szemben, hiszen privát képeket töltünk fel, amelyekről ráadásul biztonsági másolatunk sem lesz, szóval előtte érdemes a dolgot kétszer megfontolni).
Egyébként kapunk direkt letöltési linket és weboldalakba, fórumokba beilleszthetőt is a feltöltés után. A fájlok letöltésekor megjelenő oldal áttekinthető és nem hemzseg a különféle bannerektől.

Senduit
Nekünk a Senduit az egyik kedvencünk, annak dacára, hogy a fájlméret limit itt mindössze 100 MB, vagyis kicsit macerásabb mondjuk egy 1 GB-os képgyűjteményt vagy egy nagyobb videót feltölteni rá (előtte érdemes ezeket betömöríteni, lehetőleg 100 MB-os darabokra szedve a tömörített fájlt, de ilyet minden népszerű tömörítő programmal elvégeztethetünk).

A senduit elsősorban azoknak jó választás, akik üzleti prezentációkat, nagyobb dokumentumokat szeretnének megosztani, egy hétnél nem hosszabb időre. Ez ugyanis a másik limit az oldalon. Ennél viszont választhatunk rövidebb időszakot is, 30 perc a minimum (illetve X óra vagy X nap). 
Ez nagyon kényelmes, ha később nem szeretnénk már foglalkozni azzal, hogy majd töröljük a fájlt, ha már minden illetékes letöltötte a megosztott linkről, mivel a megadott idő után ezt a szerver automatikusan megteszi helyettünk. Ha viszont hosszabb időre tárolnánk az anyagot, akkor a Senduit nem nekünk való. A másik előnye, hogy a letöltési linkre kattintva egyértelműen és kultúráltan sikerült megoldani a fejlesztőknek a pár másodpercre megjelenő reklám és a letöltésre utaló gomb elhelyezését, így nem zavarodik bele az sem, akinek küldtük a linket, de most lát életében először ilyen oldalt.

Fileqube
A Filequbet kétféleképpen is használhatjuk. Mindkettő ingyenes, ám az egyszerűbb módszerhez regisztrációra sincs szükség. Feltöltjük a kívánt fájlt (150 MB a fájlméret limit), majd kapunk két linket. Az egyikkel letölteni tudjuk az állományt, a másikkal viszont törölni, ha már nincs rá szükség.

Ennél egy fokkal kényelmesebb, ha elvégezzük az ingyenes regisztrációt, így azután egy online fájlkezelő is kapunk, amelyben a feltöltött fájlokkal babrálhatunk, kényelmesen, a linkek megjegyzése nélkül, ráadásul alkönyvtárakba csoportosíthatjuk őket az áttekinthetőség kedvéért. A tárhely összesített határa 2 GB, ennyit tölthetünk fel összesen a maximum 500 MB-os fájlokból (regisztráció után ugyanis már ekkora a maximális fájlméret). Ráadásul így egyszerre több fájlt is felölthetünk, és az állományok jelszóval védhetők. Itt is kapunk letöltési linket és weboldalba ágyazható kódot egyaránt, minden fájlhoz. Hétköznapra ez több,mint elég, pláne ingyen. A letöltési oldal is kulturált, nem kell átverekedni magunkat hirdetéseken. Nekünk a Fileqube a favorit.

MyFreeFileHosting
A MyFreeFileHosting oldal kicsit rondának tűnhet, viszont cserébe gyors. A maximális fájlméretet itt 100 MB-ban határozták meg, érdekesség, hogy feltöltéskor rögtön tag-elhetjük a fájlt, illetve azonnal megadhatjuk azok e-mail címét is, akiknek majd a linket el szeretnénk küldeni.

A feltöltés végeztével kapunk egy „szokásos” letöltési linket, phpBB linket, HTML kódot a MySpace és hasonló oldalakra való beillesztéshez, illetve egy törlési linket, amelynek a segítségével likvidálhatjuk a feltöltött fájlt. Itt is elég letisztult a letöltési oldal.

Badongo
A Badongo egyszerűen imádnivaló. 1 GB-os fájlokat is felölthetünk rá, és még csak összességében sincs limit, vagyis annyit, amennyit nem szégyellünk. Ha nem regisztrálunk, akkor a szokásos módon működik a dolog. Feltöltjük a fájlt és megkapjuk a linkeket. Ha regisztrálunk, akkor kapunk online fájlkezelőt, fotóalbumot és Slideshow eszközöket, jelszóval védhetünk fájlokat és 12 GB-ra nő a napi letöltési limitünk (ami ha csak regisztráció nélkül töltünk le, akkor 4 GB). Ez letöltési limit, a feltöltésre nincs határ. Ugyancsak fontos, hogy az inaktív fájlokat – amelyeket nem tölt le senki  itt 50 nap múlva törlik, illetve ingyenes regisztrációval felöltve 90 nap a határidő. Persze itt is vehetünk Premium accountot, és akkor a fájlok is örökre maradnak, nincs letöltési korlát és egyszerre több fájlt is letölthetünk.

És mielőtt elfelejtjük, az ingyenes regisztrációval használatba vehetjük a Badongo Buddy alkalmazást, amely kényelmesebbé teszi a munkát a fájlokkal (Windows alatt). Sőt, letölthetünk még mindenféle Badongo Widgetet is (zenelejátszót például).
Letöltéskor itt már kicsivel több reklámba ütközünk, de még itt sem zavaró, ráadásul ízléses az oldal felülete.

Easy Share
Nagyon nagy újdonságokat a többi – általunk ismert – hasonló oldal sem hoz a témában, így a végére már csak az Easy Share megemlítésének van talán értelme. Itt ugyanis többféle módon tölthetünk fel fájlokat a szerverre. A fájlméret amúgy itt is 100 MB lehet.

Az első megoldás, hogy az oldalon található űrlapon választjuk ki a fájlt, és kattintunk egy nagyot az Upload gombra. Az eljárás azonos a többi oldallal, a feltöltés végén kapjuk a linket, HTML kódot és a fájl törléséhez szükséges linket. Jó tudni, hogy ha 30 napig nem történik letöltés, a fájlt automatikusan törli a szerver. Ha ezt szeretnénk megúszni, vehetünk premium accountot, de ha olyat sikerül feltöltenünk, amit 30 nap alatt 15 ezren töltenek le, ingyen upgrade-elik a hozzáférésünket premium szintre. Azt azért jól gondoljuk meg, hogy ezt miként érjük el...
A második feltöltési módszert így már talán ki is találták, készítünk egy ingyenes accountot és annak online fájlkezelőjével töltögetünk felfele. Így nem kell megjegyeznünk külön a linkeket, bármikor megnézhetjük azokat a fájlkezelőben.
A harmadik megoldás – amelyet szintén az ingyenes regisztráció után vehetünk igénybe – az FTP program használata. Ez talán a legkényelmesebb, ha több fájlt kívánunk itt megosztani a világgal. Letöltésre viszont nem használhatjuk, az FTP-n feltöltött állományok 3-5 perc múlva megjelennek az online fájlkezelőben, és ott már elérjük őket a hozzájuk tartozó linkkel.
Egy dologra azért érdemes odafigyelni, elsősorban 18 éven felüliekkel osszunk itt meg anyagokat, mivel a letöltési link betöltésekor az oldalon található reklámok sokszor elég „korhatárosak”.
Az Easy Share inkább csak az FTP feltöltési lehetőség miatt került be a listánkba, de a többi oldal használatával jobban járunk, ha amúgy is idegenkedünk az FTP-től.


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Orbán: Nagyra értékelem Karácsony Gergely kezdeményezését

Orbán: Nagyra értékelem Karácsony Gergely kezdeményezését

Káslerék 12 milliót adnak az Ismerős Arcokról szóló dokumentumfilmre

Káslerék 12 milliót adnak az Ismerős Arcokról szóló dokumentumfilmre

Nemzeti összetartozás másként: Rudolf Schuster volt szlovák államfő nótára fakad

Nemzeti összetartozás másként: Rudolf Schuster volt szlovák államfő nótára fakad