szerző:
techline.hu

Persze most nem nagyvállalati megoldásokról beszélünk, mindössze arról...

Persze most nem nagyvállalati megoldásokról beszélünk, mindössze arról, hogy miként tudhatja biztonságban az adatait egy otthoni felhasználó. Az adat pedig lehet bármi, dokumentumok, szerződések, képek, rajzok, forráskódok, vagyis bármi, aminek az elvesztése rosszul érintene minket.
Egy esetleges merevlemez-meghibásodástól az is tökéletesen megóvja állományainkat, ha egy külső merevlemezre vagy optikai lemezre is elmentjük őket, és a gép mellett tároljuk. Azonban egy földrengés vagy lakástűz esetében ez a megoldás nem szerencsés, hiszen ilyenkor az embernek kisebb gondja is nagyobb, mintsem hogy a mentett dolgai után kutasson, szóval az a biztos, ha a mentett adatok földrajzilag is másutt helyezkednek el.
A hely kérdésén kívül a kényelem sem utolsó szempont, hiszen ki akar naponta, lefekvés előtt még azzal szöszmötölni, hogy elindítson egy mentést, megvárni, míg a folyamat lezajlik, azután lekapcsolni a gépet és aludni térni. Vagyis az is jó dolog, ha ezek a mentések automatizálhatók.
Csokorba gyűjtöttünk néhányat a legjobb windowsos megoldások közül.

MozyHome (freeware és shareware)
A Mozy teljes körű megoldást kínál azoknak, akik úgy döntenek, hogy nem helyben oldják meg a biztonsági mentések tárolását, hanem inkább egy távolabbi helyre költöztetik a fontos adatokat.

Időzíthető mentés

Két változatban érhető el, van ingyenes és fizetős verzió. Míg a Home változatnál 2 GB tárhelyet kapunk ingyen, addig a Pro előfizetéssel (5 dollár/hónap) korlátlan online tárhelyre tehetünk szert. A MozyHome Windowson és Macen is használható, mivel a kliens programot mindkét rendszerre letölthetjük. Egy gyors regisztráció után már fel is tölthetjük az adatainkat.

2 GB tárhelyen már egészen sok anyag elfér

A program képes időzített mentések elvégzésére is, és természetesen azt is mi szabjuk meg, mit küldjön el a titkosított online tárhelyre. Kitűnő megoldás, ha az online mentésre voksolunk. Ezt persze csak akkor tegyük, ha gyors internetünk van (vagy nagyon kevés anyagot kívánunk lementeni), különben kínlódás lesz az egészből.
Regisztráció és letöltés

Cobian Backup (Donationware)
A Cobian Backup immár a kilencedik verzióját is megérte, viszonylag nagy múltú, ráadásul ingyenes biztonsági mentés készítő alkalmazás. Könnyen használható felülete kitűnő választássá teszi, akár külső merevlemezre, adathordozóra, akár egy saját FTP szerverre kívánjuk menteni az adatainkat. Megadhatunk több időzíthető backup csomagot, vagy akár arra is van lehetőség, hogy csak a dokumentumokat, forráskódokat mentsük le, mondjuk FTP-re, míg a nagyobb állományokat (filmek, zenék, képek) valamilyen helyi meghajtóra tegyük csak át (ez a felosztás a sebességére jótékony hatással lehet).

Ügyes, gyors és tud magyarul

Mielőtt elfelejtenénk, a Cobian Backup magyarul is tud, szóval nyelvi nehézségekbe sem ütköznek a felhasználók.
A program nemcsak teljes mentésre képes, hanem növekvő, kiegyenlítő és „butított” opciókra is, vagyis megbízható azzal is, hogy csak a változtatásokat mentse, ami mondjuk FTP-re mentéskor szintén jelentős időmegtakarítás (hiszen csak az első backup lassú, később csak a változtatások kerülnek mentésre). Ha kell, tömörít és titkosít is (választható titkosítási módszerrel), és nem csak FTP-re, de akár FTP-ről is menthetünk vele. Természetesen arra is képes, hogy a mentések befejeztével lekapcsolja a számítógépet.
Letöltés

Norton 360 (kereskedelmi)
A Norton 360 szinte teljes körű adatvédelmet kínál, és nem csupán a biztonsági mentések automatikus elvégzése révén, hanem az adathalászat és a vírusvédelem tekintetében is.
Persze „Nortonosan” jó étvágyú, így elsősorban erős gépre javasolt a felrakása, és leginkább akkor, ha szeretnénk egy all-in-one programra bízni mindent. A Norton 360 ugyanis tűzfal, antivírus, kémprogram eltávolító, spam szűrő, szülői felügyeleti szoftver és backup alkalmazás egyben.

2 GB online tárhely és rengeteg plusz szolgáltatás

Képes időzített offline mentésekre bármilyen adathordozóra, de ha megvettük (ez ugyanis kereskedelmi szoftver, 15 ezer forint körüli áron vásárolhatjuk meg), akkor jár mellé 2 GB online tárhely is (ezt plusz pénzért bővíthetjük). Képek, dokumentumok, zenék, levelek, kontaktok, internetes kedvencek kerülnek így mentésre, meg persze amit még kiválasztunk. Napi rendszerességű automatikus mentéshez az alapértelmezés bőven elegendő, ráadásul általában gyorsan megvan. De hetente egyszer menthetjük nagyobb állományainkat is, bár a zenegyűjtemények könnyen túlléphetik az alap, 2 GB-os online tárhely méretét, így ezeket érdemesebb inkább DVD-re vagy külső merevlemezre menteni – hasonlóan a videókhoz. Arra is van lehetőségünk, hogy ne csak az adott felhasználó, hanem a gép összes fiókjának adatait lementsük. Ráadásul a Norton 360 magyar változatban is megvehető.
Bővebb információ

Acronis True Image 11 és Norton Ghost 14.0 (kerskedelmi)
Vannak persze olyan felhasználók is, akiknek nem elegendő, ha biztonságban tudják a dokumentumaikat, inkább a teljes rendszert szeretnék egyetlen mozdulattal visszaállítani, ha valami probléma adódik.
Számukra az Acronis vagy a Symantec termékei jelenthetnek olcsó, de hatékony megoldást. Mindkettő képes akár megadott fájlokról, akár a teljes rendszerről biztonsági másolatot készíteni (utóbbi esetben ennek megfelelő méretű backup tárhelyre is szükség lesz). Hálózati meghajtókra, FTP-re és helyi adathordozókra is dolgozhatunk velük.

Akár a teljes rendszert lementhetjük

Mivel akár teljes rendszert is menthetünk, egy esetleges adatvesztésnél nemcsak dokumentumainkat állíthatjuk vissza, hanem egyetlen mozdulattal visszarakhatjuk a korábban működő rendszert is (vagy akár csak annak kiválasztott részeit). Sajnos egyik sem ingyenes, de viszonylag jutányos áron (15 ezer forint körül) juthatunk hozzájuk.
Acronis True Image 11
Norton Ghost 14.0

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rákkeltő hatóanyag miatt vontak ki savlekötőket a forgalomból

Rákkeltő hatóanyag miatt vontak ki savlekötőket a forgalomból

Meghalt Riz Levente XVII. kerületi polgármester

Meghalt Riz Levente XVII. kerületi polgármester

Egy rasszista gesztus kezdte ki Justin Trudeau hírnevét

Egy rasszista gesztus kezdte ki Justin Trudeau hírnevét

Nem álltak meg a telefonnál: megjött a Huawei új okosórája, a Watch GT 2

Nem álltak meg a telefonnál: megjött a Huawei új okosórája, a Watch GT 2

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston