szerző:
techline.hu

Mindezt persze akkor, ha elég ügyesek vagyunk, és ha van egy PS3 vagy egy XBox a nappalinkban.

Mindezt persze akkor, ha elég ügyesek vagyunk, és ha van egy PS3 vagy egy XBox a nappalinkban. A Beijing 2008 ugyanis egy konzolos ügyességi játék a javából, mégpedig nem is akármilyen (jó hír, hogy nemsokára megjelenik a PC-s verzió is). A NOB nem kockáztatott: már 2005-ben eldöntötték, hogy az olimpia „megjátékosításának” jogát nem kisebb név kapja, mint a Sega. Jól döntöttek. A Beijing 2008 minden tekintetben hozza az elvárásokat, sőt sok esetben felülmúlja azokat. A Sega a fejlesztést a jó nevű, bár főleg konzolosok által ismert (PC-re is fejlesztő) Eurocom-ra bízta (Pirates of the Caribbean: At Worlds End, Athens 2004, Harry Potter and The Chamber of Secrets, James Bond 007: NightFire). 

Az Eurocom pedig ismét bizonyított. A játék elindítása után kellemes meglepetésként ér minket az igen színvonalas grafika – tekintélyes mennyiségű sportoló mozgását kellett bedigitalizálni (szaknyelven „motion capture”) a harmincöt versenyszámhoz, de az Eurocom nem lustálkodott: a súlylökéstől a célbalövésig, minden sportoló mozgása elképszesztően élethű, „finom”, folyamatos. Egy-két óra játék után olyan érzésünk támad, mintha egy sport közvetítést néznénk, persze az interaktív fajtából… A figurák arca, az árnyékok, a szurkoló tömeg mind, mind igényesen megvalósított grafikai elemek, ráadásul olyan jellegzetes létesítményeket is lemodelleztek mint a Beijing National Stadium (a híres "madárfészek") vagy a National Aquatics Centre ("Water Cube"). Együtt a csodálatos mozgással és az élethűen lemodellezett olimpiai létesítményekkel, garantált, hogy minden játékost elkap az „olimpia érzés”, miközben buzgó egérkattintásokkal próbálja megszerezni az aranyat mondjuk mellúszásban, vagy éppen súlylökésben. A játék irányítása egyszerre egyszerű és bonyolult: egyszerű, mert a fejlesztők próbáltak mindent a lehető legegyszerűbb- és leginnovatívabb módon megvalósítani, így minden versenyszám trükkjeit magunktól, a kézikönyv vagy a betanító-rész nélkül is kitalálhatjuk. Bonyolult viszont olyan szempontból, hogy az összes versenyszám más-más taktikát, sok esetben más irányítást és a kontroller más jellegű használatát igényli. Tulajdonképpen mintha harmincöt különböző sportjátékot kapnánk egy dobozban – hiszen például a távolugrás és a sportlövészet számokban nincs semmi közös: előbbihez inkább pontos időzítés és ritmusérzék szükséges, míg utóbbiban nem árt, ha van egy kis akciójáték gyakorlatunk (Counter Strike bajnokok előnyben).

Ebből a szempontból a Beiijing 2008 szinte megunhatatlan, ha elegünk van az úszásból (külön kiemelendő a vízfelület grafikai megjelenítése, ami persze nem Half Life 2 szintű, de sportjátékhoz képest nagyon igényes) csak átnyergelünk kajak-kenura, és elvezzük a sebesség  mámorát, miközben megpróbálunk pár tizedmásodpercet lefaragni az időnkből. Ezen a téren a játék nagyon addiktív tud lenni – az ember hajalmos próbálgatni, vajon meg tudja-e dönteni a jelenlegi világrekordot (igaz csak virtuálisan, de akkor is…), sőt mindig ott a késztetés, hogy pár pillanattal javítsa legjobb saját idejét. Csak még egy kört, csak még egy próbát: és már ránk is hajnalodott. 

Ha pedig van egy pár sportrajongó barátunk, akkor kezdődik csak az igazi móka: a hálózatos játék, amelyben összemérhetjük tudásunkat a többi játékossal. Utánozhatatlan érzés: jó dolog a gépet legyőzni, vagy saját részidőnket megdönteni, de a legjobb, egy másik versenytárs ellen bizonyítani. A Beiijing 2008 tehát mindenképpen megéri az árát (17.000 forint, mondhatni szokásos konzolos áron kapható). A  harmincöt versenyszám, a fantasztikus grafika és a multiplayer játékmód biztosítja a szórakozást, hosszú-hosszú időre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
techline.hu Tech

A világ 10 legrosszabb játéka

A kirobbanó sikerekről mindig hallunk (gondoljunk csak a napokban megjelent GTA IV-re, ami minden eddigi...

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"