szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehéz napok járnak Angliára: az elmúlt időszak adatvesztési problémái után most a védelmi minisztérium felelőseinek kell szembenézniük kellemetlen problémákkal. A védelmi minisztérium gépeit ugyanis nem védik eléggé, a brit haditengerészet flottájának számítógépeit vírusok szabdalják, a tengeralattjáró-flottán pedig Windows fut.


A védelmi minisztérium kénytelen volt beismerni: egy vírus a brit hadiflotta háromnegyedén okozott fennakadásokat. A tengerészek képtelenek voltak kommunikálni a külvilággal, ugyanis sem küldeni, sem fogadni nem tudtak e-maileket - a HMS Ark Royal parancsnoki hajó rendszerén a technikusok még a mai napon is dolgoznak.

A híradások szerint a vírus a flotta azon részét tudta megtámadni, amelyen a Fujitsu Navystar/N* rendszere futott, a hajók navigációs és fegyverkezelői rendszere körül más típusú védelmek voltak, így azok érintetlenek maradtak. A vírustámadással gyakorlatilag egybeesik az a bejelentés is, miszerint a brit hadiflotta - többek között a nukleáris Vanguard-típusú, ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók is, Windows-alapú számítógépes hálózatra vált át.

A vírustámadás a megkérdezett tengerészek szerint káoszt okozott a hajókon, ugyanis nem csak szeretteikkel nem tudtak kommunikálni, hanem az internetet igénylő feladataikat sem tudták elvégezni. A legénységnek ugyan engedélyezték azt, hogy mobiltelefonjaikat használják, de térerő hiányában ez a rendelkezés sem javította sokban a morált.

A Közalapok Bizottsága súlyosan bírálta a brit védelmi minisztériumot az információs infrastruktúra védelméről készített jelentésben, amelyben az olvasható: a legjobb védelmi rendszerek pont ezen minisztériumot nem védik, ami pedig az adatbiztonságot illeti: több mint nemkívánatos besorolást kapott a minisztérium az elmúlt évek után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kockázatos, ezért nem moshatnak fogat a gyerekek a pécsi óvodákban

Kockázatos, ezért nem moshatnak fogat a gyerekek a pécsi óvodákban

Hatalmas közös hadgyakorlatot tart Kína és Oroszország, bevonták Fehéroroszországot is

Hatalmas közös hadgyakorlatot tart Kína és Oroszország, bevonták Fehéroroszországot is

Vádemelésig jutott a házkutatás közben agyonlőtt Breonna Taylor ügye

Vádemelésig jutott a házkutatás közben agyonlőtt Breonna Taylor ügye