szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiemelnek a norvég partoknál egy 1945-ben elsüllyesztett német tengeralattjárót, amely titkos hadiipari dokumentumokat és nagy mennyiségű higanyt szállított.


Az U-864 Japánba tartott, fedélzetén egyebek között a Messerschmitt Me 262, az első sugárhajtású német harci repülőgép terveivel és 67 tonna higannyal. 1945. február 9-én süllyesztette el egy brit tengeralattjáró Norvégia nyugati partjainál, a Fedje-sziget közelében. A 73 fős legénységből senki sem menekült meg, a fegyvergyártási alapanyagnak szánt higany pedig azóta szivárog a roncsból, amelyet csak 2003-ban fedeztek fel.

Az elrozsdásodott fémtartályokból évente nagyjából 4 kilogrammnyi szivárog elő a súlyosan mérgező anyagból. A környéken fogott halak és rákok szervezetében rendkívül magas a higanytartalom, a halászat ezért már évek óta tilos és hajózni sem szabad a roncs közelében.

Szakértők azt javasolták, hogy a csernobilihez hasonló betonszarkofággal borítsák be a 150 méter mély hullámsírban fekvő tengeralattjárót, a norvég kormány azonban végül a sokkal drágább kiemelés mellett döntött. Helga Pedersen halászati miniszter csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a művelet költsége egymilliárd korona (33 milliárd forint), elvégzésével pedig a Barents-tengeren elsüllyedt Kurszk orosz atom-tengeralattjáró kiemelésében közreműködő holland Mammoet társaságot bízzák meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!