szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vakmerő kalandra vállalkozott egy amerikai mérnök, aki nem kevesebb mint 3700 kilométert szeretne megtenni az Atlanti-óceán felszíne alatt, lábhajtásos tengeralattjárójában.

A Greenlaunches.com zöld technológiával foglalkozó weboldal értesülései szerint Ted Ciamillo amerikai mérnök a West Chester egyetem kutatóival együttműködve építették meg a víz alatti szerkezetet. A tengeralattjáró Ciamillo korábbi fejlesztésének, a Lunocet nevű szénszálas uszonynak egy nagyobb változata. Az eredetit búvárok számára készítette, használatával ugyanis a delfinekhez hasonlóan tudnak közlekedni a víz alatt.

A delfinek ihlették
A könnyűfém-vázra épített szénszálas anyagból készült tengeralattjárót két pedál és két kézzel működtethető kar hajtja, amelyek a végére szerelt óriási uszonyt mozgatják fel-le. A gép orrában egy nagyfelbontású kamera rögzíti az utat, amely a Zöld-foki Köztársaság partjaitól Barbadosig tart majd, mintegy 3700 kilométeren és 50 napon át.

Az expedíció különlegessége, hogy a tengeralattjáró belsejét elönti majd a víz, s Ciamillo a farokrészbe telepített oxigénpalackok segítségével tud majd lélegezni. Ezzel a módszerrel a tengeralattjáró tömege drámaian csökken, s a pilótának is kevesebb energiára van szüksége a működtetéséhez. Ciamillo az expedíció során nem hagyja majd el a járművet, bár feltehetően a táplálkozáshoz a felszínre fog emelkedni. Az éjszakákat egy vízhatlan hálózsákban tölti majd, a kihűléstől pedig speciális anyagból készült ruházat védi majd.

A vállalkozás a különböző tengeri kutatási területeket egyesítő Subhuman projekt része, amelynek keretein belül a tengeri élővilágot, valamint új technológiák alkalmazási lehetőségeit kutatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Orosz mini-tengeralattjárók az Északi-sark jege alatt

Kísérleti merülést végzett vasárnap az északi-sarki vizeken a Mir-1 és a Mir-2 orosz mini-tengeralattjáró, amelyekkel elsőként terveznek lemerülni a tenger fenekére az Északi-sark alatt - közölte Vlagyimir Sztrugackij, a sarkkutatók szövetségének alelnöke.

hvg.hu Tech

Anglia: vírusos hadihajók és Windowsos tengeralattjárók

Nehéz napok járnak Angliára: az elmúlt időszak adatvesztési problémái után most a védelmi minisztérium felelőseinek kell szembenézniük kellemetlen problémákkal. A védelmi minisztérium gépeit ugyanis nem védik eléggé, a brit haditengerészet flottájának számítógépeit vírusok szabdalják, a tengeralattjáró-flottán pedig Windows fut.