szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai hackerek hamisított büntetőcédulákkal veszik rá áldozataikat arra, hogy saját kezükkel fertőzzék meg számítógépüket.

A BBC értesülései szerint a látszólag megbüntetett autókra olyan hackerek helyezték el a hamis bírságokat, akiknek célja, hogy átvegyék a tulajdonosok számítógépei felett az uralmat. A gyanútlan áldozatot arról értesítették, hogy parkolási vétséget követett el, s az ezt bizonyító fényképet egy bizonyos weboldalon találják. Aki felkeresi a honlapot, saját kezűleg fertőzi meg a gépét, a Vundo nevű trójai vírussal. Az új típusú támadásokkal az észak-dakotai Grand Forks autósait próbálták rászedni.

Az internetes biztonságot felügyelő SANS Intézet szerint a weboldalon a város parkolóiban álló autók fényképeivel altatják el a felhasználók gyanakvását. A honlapra érkező internetezőknek ezután egy kis alkalmazást kell letölteniük, amellyel az utasítások alapján megkereshetik autójuk fotóját. Miután a gépet újraindították, egy hamis vírus-figyelmeztetés jelenik meg a képernyőn, amely felajánlja, hogy egy vírusirtó programot telepít a gépre. Ha a felhasználó rákattint, tovább fertőzi saját gépét.

Ezzel a módszerrel a felhasználó utasítására települnek a programok a gépre, ennek köszönhetően sok esetben meg tudják kerülni a különböző tűzfalakat és vírusvédelmet.

Lenny Zelster, a SANS Intézet munkatársa szerint ez az első – s minden valószínűség szerint nem az utolsó – alkalom, amikor az online csalók a valódi világban vetettek be eszközöket a naiv felhasználók becsapására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Előrejelezzük 2009-et I.: vírusok a zsebben, titkok a szabadban

Kihúzzák az internet dugóját, megjelennek az iPhone-os vírusok, közkedveltté válik a Twitter, szégyentelenül teleszórjuk életünk apró darabjaival a webet. Brian Eno szerint elfelejthetjük az optimizmust, a Wired ex-főszerkesztő Kevin Kelly szerint túl sok mesterséges intelligenciával szereljük majd fel mindennapi tárgyainkat. Körbenéztünk, hogyan vélekednek a hálón az elkövetkező 12 hónapról.

hvg.hu Tech

Anglia: vírusos hadihajók és Windowsos tengeralattjárók

Nehéz napok járnak Angliára: az elmúlt időszak adatvesztési problémái után most a védelmi minisztérium felelőseinek kell szembenézniük kellemetlen problémákkal. A védelmi minisztérium gépeit ugyanis nem védik eléggé, a brit haditengerészet flottájának számítógépeit vírusok szabdalják, a tengeralattjáró-flottán pedig Windows fut.